back to top
2024. május 18. 22:52

KezdőlapF1A Red Bull csapatfőnöke is reagált Hamilton érdekes felvetésére

A Red Bull csapatfőnöke is reagált Hamilton érdekes felvetésére

-

Christian Horner finoman odaszúrt Lewis Hamiltonnak, majd kifejtette, hogy a hétszeres világbajnok Red Bull ellen is irányuló ötlete miért nem működne.

Lewis Hamilton érdekes felvetéssel állt elő az Osztrák Nagydíjon, szerinte ugyanis a sportágnak „nincs szüksége” olyan időszakokra, amelyeket egy csapat dominál, és ahhoz, hogy ez a jövőben ne történhessen meg, szerinte az kell, hogy egy bizonyos időpontnál korábban senki ne kezdhessen el a jövő évi autóján dolgozni.

„Valaminek változnia kell, mert azért nyernek világbajnokságokat, mert [a csapatok megtehetik, hogy] mindenki másnál előbb kezdik el [a következő autó fejlesztését] – magyarázta. – Aztán vannak istállók, amelyek nem voltak versenyképesek, úgyhogy nem erőltetik, hogy az aktuális autón dolgozzanak. Kezdettől fogva teljes mértékben a következő évi kocsira koncentrálnak, majd a következő szezonban [az élmezőnyben] bukkannak fel, de erre nem kéne hogy legyen lehetőség.”

Hamilton panaszkodott a Red Bull fölénye miatt, Verstappen visszaszólt neki

Hamilton szerint ideális esetben tehát sem idén a Red Bullnak, sem tavaly az Aston Martinnak nem lett volna szabad, vagy egy új szabály értelmében nem lenne szabad megengedni, hogy dobja, vagy a nagy előny birtokában lezárja az aktuális évet.

Max Verstappen erre úgy reagált, hogy az élethez hasonlóan a Forma-1 is igazságtalan, és nem igazán hallotta panaszkodni Hamiltont akkor, amikor a Mercedes alkalmazhatta ezt a módszert. Az Osztrák Nagydíjon a csapatfőnökök pénteki, a Rallycafe.hu részvételével zajló sajtótájékoztatóján aztán Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke is megkapta a kérdést, hogy mit gondol Hamilton felvetéséről.

„Lewis nyilván személyes tapasztalatból beszél – szúrt oda rögtön Horner a hétszeres világbajnoknak. – Ezt elképesztően nehéz lenne betartatni. Hogy a fenébe mondhatnánk, hogy rendben, mostantól lehet [fejleszteni a jövő évi kocsit]. Hogyan akadályoznánk meg az embereket abban, hogy a jövő évi autóval kapcsolatos dolgokon gondolkodjanak és dolgozzanak.”

Horner ezután rámutatott, hogy már van egy olyan rendszer, ami igyekszik segíteni a lemaradásban levő istállóknak, és félévente az előző félévi eredmények alapján korlátozza az aerodinamikai tesztelésre fordítható időt úgy, hogy a tabella éllovasa tesztelhet a legkevesebbet, az utolsó helyen álló csapat pedig a legtöbbet.

Verstappen hiába tette helyre, Hamilton ragaszkodik a véleményéhez

„Van egy lépcsőzetes rendszerünk, ami az aerodinamikai teszteket korlátozza. Franz [Tostnak, az Alpha Tauri csapatfőnökének] például közel kétszer annyi szélcsatorna-ideje van, mint nekünk, ami jelentős hátrány a számunkra. Az Aston Martin is elkezdi majd érezni ezt, hiszen az év felétől újraosztják a lapokat. Ami minket illet, nagyon körültekintően kell eldöntenünk, hogy mit próbálunk ki a szélcsatornában, úgyhogy ennek a rendszernek megvan a hatása. És ez évekkel ezelőtt még nem létezett. A legfontosabb, és a Forma-1 történelme is ezt bizonyítja, a stabilitás. Hogy ne változtassunk folyton szabályokat, mert az mindig átrendeződéshez vezet. Csak idő kérdése, mielőtt látni fogjuk, hogy ez elkezdődik. 2025 végére lehet, hogy minden csapat máshol lesz, mi pedig elcsesszük, és 2026-ban újra próbálkozunk.”r

Friss