2024. május 04. 17:58

KezdőlapF1Verstappen megúszta a büntetést, nem vették el az ausztriai pole-ját

Verstappen megúszta a büntetést, nem vették el az ausztriai pole-ját

-

Max Verstappent beidézték a sportfelügyelők az Osztrák Nagydíj időmérője után Kevin Magnussen lehetséges feltartása miatt, ám a holland pilótát nem büntették meg. Ezzel megtarthatja a pole pozícióját a vasárnapi futamra.

Max Verstappen bizonyult a leggyorsabbnak az Osztrák Nagydíj időmérőjén, ám a holland pilóta sokáig nem lehetett biztos benne, hogy valóban a pole pozícióból indulhat-e a vasárnapi futamon. A címvédőt ugyanis beidézték a sportfelügyelők, aminek oka egy jóval korábbi eset volt: a döntéshozók azt vizsgálták meg, hogy a holland pilóta követett-e el szabálytalanságot a kvalifikáció első szakaszában.

Oroszrulett az ausztriai időmérőn, az egyik Red Bull „golyót” is kapott

Verstappen körülbelül a Q1 kétharmadánál levezető körön volt, miközben Kevin Magnussen jött mögötte. A Haas versenyzője az 1-es kanyarban érte utol a Red Bullt, melynek pilótája nem húzódott le az ideális ívről. Ezt az egyszeres dobogósnak kellett megtennie, aki aztán a 4-es kanyarban közölte is a rádióban, hogy feltartották. Az eset után a 25 éves versenyző kétségbeesetten kérdezte meg mérnökétől, hogy „gyorskörön volt?”, a válasz pedig nyilvánvalóan az volt, hogy igen.

Bár Magnussennek egyértelműen korrigálnia kellett, Verstappen végül megúszta a büntetést. A döntéshozók azzal indokolták az ítéletet, hogy Magnussen megcsípte a rázókövet az 1-es kanyarban, aminek következtében elrontotta a kigyorsítást, és ezért volt lassabb korábbi önmagánál az első miniszektorban, Verstappen miatt viszont nem volt szükség jelentős korrigálásra. A dokumentumban egyúttal leszögezték, hogy a tény, miszerint a dán pilóta körét később törölték, irreleváns volt az eset vizsgálata során.

Friss