2024. május 03. 20:37

KezdőlapF1Hamilton csatát veszített, és nem kapja meg a Mercedestől, amit akar?

Hamilton csatát veszített, és nem kapja meg a Mercedestől, amit akar?

-

Toto Wolff hangsúlyozta, továbbra is valószínűnek tartja, hogy előbb-utóbb sikerül meghosszabbítani Lewis Hamilton szerződését. A Mercedes csapatfőnöke egy olyan mondatot is elejtett, melynek alapján úgy tűnik, hogy a hétszeres világbajnok egyik fontos követelése nem teljesül, hanem vélhetően kompromisszumos megoldásra jutottak.

Lewis Hamilton szerződéshosszabbításának ügye most már hónapok óta húzódik. A felek már tavaly év végén kijelentették, hogy mindez csak formalitás, majd a Spanyol Nagydíj után arról volt szó, hogy napok kérdése az aláírás, ez még azóta sem történt meg. Sőt, Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke nemrég azt is elárulta, hogy a silverstone-i hétvége előtt nem érdemes bejelentésre számítani ezzel kapcsolatban, vagyis nem arról van szó, hogy a 38 éves pilóta hazai futama előtt akarják ezt tudatni a nyilvánossággal.

A hétszeres világbajnoknak és az osztrák üzletembernek az Osztrák Nagydíjon volt egy kisebb szóváltása a rádión keresztül: utóbbi rászólt a másokra folyamatosan panaszkodó versenyzőjére, hogy „az autó rossz, tudjuk, kérlek, vezesd!”. Hamilton ezt aligha vette jó néven, de Wolff tagadta, hogy a párbeszédnek köze lett volna a hosszabbításról szóló tárgyaláshoz. Ez utóbbival kapcsolatban pedig továbbra is optimista.

A frusztrált Hamilton „nem tudja”, Wolff miért teremtette le verseny közben

„Még mindig nagyon magabiztos vagyok azt illetően, hogy sikerülni fog – nyilatkozta egy sajtóbeszélgetésen. – Szuperül és minden részletre kiterjedően akarjuk megcsinálni. Ez nem egy pénzről szóló vita, hanem a jövővel kapcsolatos, azzal, hogy mit akarunk jól csinálni, és aztán optimalizálni. Már nem a pénzről vagy az időtartamról beszélünk, hanem más témákról.”

Ami Hamilton új szerződését illeti, nemrég megjelent egy pletyka arról, hogy valójában min mehet a vita a felek között, és ez bizony pénzügyi és időtartambeli kérdés. A brit pilóta állítólag tíz évig a Mercedes márkanagykövete szeretne lenni, évi 20 millió fontért cserébe, emellett pedig az évi 15 millió fontos bónuszát garantált jövedelemként akarja kézhez kapni.

A másik sarkalatos pont a szerződés hossza volt. Brit sajtóértesülések szerint a hétszeres világbajnok nem kevesebb mint öt évre akart aláírni, vagyis ez esetben 43 esztendős koráig a Forma-1-ben maradna. A Mercedes ellenben csupán egy évvel szeretett volna hosszabbítani, további egy évre vonatkozó opcióval.

Hamilton túl sokat akar, ezért nem hosszabbított még a Mercedesszel?

Ezzel kapcsolatban Wolff elejtett egy kijelentést, és ez alapján egyértelműnek tűnik, hogy Hamilton ezzel kapcsolatos követelése ne fog teljesülni. Igaz, valószínűleg a Mercedes akarata sem fog ebben a formában megvalósulni, vagyis a felek a jelek szerint egy kompromisszumos megoldásra jutottak „Egy időre – válaszolta arra a kérdésre, hogy hány évre terveznek hosszabbítani. – A britek azt mondják, hogy a pár kettőt jelent, az amerikaiak pedig azt, hogy néhányat, szóval valahol ezen a környéken van.”

Friss