2024. május 02. 00:15

KezdőlapF1Legendás rekordot tartó, F1-es motorral hajtott ajándékot kapott Bottas a Mercedestől (képek)

Legendás rekordot tartó, F1-es motorral hajtott ajándékot kapott Bottas a Mercedestől (képek)

-

Valtteri Bottas értékes ajándékot kapott egykori csapatától, a Mercedestől. A finn pilótának egy F1-es motorral rendelkező utcai autót adtak, amely ráadásul a Nürburgring Nordschleife körrekordját is tartja.

Valtteri Bottas remek ajándékban részesült, hiszen megkapta a Mercedestől az AMG ONE modellt. Az autó egyik legnagyobb különlegessége, hogy Forma-1-es erőforrás hajtja, hiszen ugyanolyan 1,6 literes V6-os hibridmotor van benne, mint a 2014-től 2021-ig az összes konstruktőri és az utolsót leszámítva minden egyéni vb-címet megnyerő F1-es istálló versenygépeiben.

Mindez nagyon ritka, és korábban egyedül a Ferrari lépte meg azt, hogy F1-es motorral rendelkező utcai autót épít. Ez lett az 1995-ben bemutatott F50-es, amelyben az 1990-es, Alain Prost révén majdnem világbajnoki címet nyerő 641-es modell 036-os kódjelű V12-ese duruzsol. Ebből kevesebb mint 350 darabot gyártottak, de a Mercedes ennél is kisebb számmal, 275-tel készül.

„Megérte várni” – fogalmazott röviden Bottas a közösségi médiában. Bár a finn pilóta már második éve nem a Mercedesnél versenyez, nem véletlen, hogy csak most kapta meg, hiszen a Brackley-ben töltött ideje alatt erre nem is lett volna lehetőség. Bár a modellt már 2017 szeptemberében, a Frankfurt Motor Show keretében leleplezte Bottas csapattársa, Lewis Hamilton, a gyártás csak tavaly augusztusban kezdődött meg, az első darab pedig idén januárban készült el.

Maga az erőforrás a belső égésű motor mellett két, elöl elhelyezett villanymotorból, valamint egy-egy hő- (MGU-H) és mozgásienergiavisszanyerő-rendszerből (MGU-K) áll. Az akkumulátor 8,4 kilowattórára képes, ami mindössze alig több mint 18 kilométerre elég. A gyártás az Egyesült Királyságban történik, az erőforrást Brixworthből kapják, míg maga az összeszerelés a Jaguar Cars gyárában, Coventryben folyik.

Szintén fontos tényező, hogy az autóban hétsebességes váltó található. A Mercedes-AMG ONE maximális teljesítménye 1049 lóerő, végsebessége 352 km/h. 0-ról 100 km/h-ra pedig 2,9 másodperc alatt gyorsul fel. Az autóhoz fűződő egyik legfontosabb statisztika, hogy ez a modell tartja a körrekordot a legendás Nürburgring Nordschleifén: Maro Engel 6:30.705 másodpercet autózott.

A most 34 éves versenyző egyébként 2017 és 2021 között indult a Mercedes színeiben, ezalatt 101 futamot teljesített. Összesen 20 pole pozícióig, 10 futamgyőzelemig, további 48 dobogóig, illetve 18 leggyorsabb körig jutott. 2019-ben és 2020-ban a második helyet szerezte meg a bajnoki tabellán Hamilton mögött. Előbbi volt a legsikeresebb éve, akkor négyszer diadalmaskodott.

Friss