2024. április 28. 22:29

KezdőlapF1Soha nem látott felvételeket kezdett posztolni a pilóta a 20 évvel ezelőtti...

Soha nem látott felvételeket kezdett posztolni a pilóta a 20 évvel ezelőtti F1-ről

-

Heinz-Harald Frentzen futószalagon kezdte el szállítani a pályafutására visszatekintő Twitter-posztokat, amelyek nagy része eddig nem látott saját fotókat és felvételeket mutat be a nagyközönségnek.

Különös jelenségre lehettek figyelmesek, akik követik a Twitterre tavaly decemberben regisztrált Heinz-Harald Frentzent, hiszen a Forma-1-ben 1993 és 2003 között 156 versenyen elinduló expilóta június végén hirtelen aktivizálta magát, és azóta ipari mennyiségben gyártja a posztokat. Érdekes hogy az 56 esztendős veterán miért pont most döntött így, miközben sokan menekülnek az egyre problémásabb felületről, de ha már ennyit posztol, élvezzük ki, ugyanis jó néhány egyedülálló poszttal ajándékozott meg minket.

Heinz-Harald Frentzen (jobbra) 56 évesen 

A Sauber, a Williams, a Jordan és az Arrows korábbi versenyzője javarészt saját pályafutásából oszt meg emlékeket, amelyekkel junior karrierjére is visszatekint, de azért bőven találunk F1-es vonatkozású posztokat is. Ilyenek azok, amelyek a 2003-as Japán Nagydíjról maradtak fent Frentzen fényképezőgépében, azzal videózott ugyanis élete utolsó F1-es hétvégéjén, hiszen akkoriban még nem igazán léteztek értelmes felvételt készíteni képes mobiltelefonok.

Elsőként a szokásos pénteki, a szuzukai pálya sajtótermében Charlie Whiting, az F1 akkori versenyigazgatója által tartott versenyzői eligazításról láthatunk egy 20 másodperces részletet. Ezek az események a sajtó és a nyilvánosság teljes kizárásával zajlanak, fotók is nagyon ritkán kerülnek ki róluk, akkor sem hivatalos fotósok, hanem a résztvevők által. Frentzen felvételén feltűnik a néhány sorral előrébb, Jos Verstappen mellett ülő Michal Schumacher, egy pillanatra Kimi Räikkönen, majd David Coulthard, a még a Ferrari csapatmenedzsereként dolgozó Stefano Domenicali, illetve Szato Takuma, Rubens Barrichello, Cristiano da Matta és Juan Pablo Montoya is.

Még ugyanaznap érkezett egy videó az időmérő edzés előtti (ettől az évtől vezették be, hogy a szombati időmérőn versenyre tankolt autóval kell részt venni) stratégiai megbeszélésről is, amelyen a technikai igazgató Willy Rampf, Peter Sauber csapatfőnök és Frentzen diskurál németül arról, hogy hanyadik körben lenne ideális először kiállni tankolni.

Ezután megcsodálhattunk egy felvételt arról, ahogyan az akkor 36 esztendős pilóta „Imádom HHF-et” pólós japán hölgy drukkereknek oszt aláírást, majd a következő videóval szombat estére ugrunk, amikor Eddie Jordan, Frentzen korábbi csapatfőnöke (1999-től 2001-ig versenyzett nála az F1-ben, a junior éveiben pedig az F3000-ben) a Sauber motorhome-jába érkezett, hogy egy tortával felköszöntse Peter Saubert. Az ír üzletember Frentzenre mutatva a maga sajátos stílusában közölte a svájci csapatvezetővel, hogy „Kirúgtad a barátomat, te fa**fej”, majd elkezdte énekelni a boldog szülianpotot, és szólt a csapat többi tagjának, hogy ők is tegyenek így.

Frentzen a poszthoz hozzátette, hogy „Eddie jó fej akart lenni, hogy 2004-re visszamenjek a csapatába, de elegem volt az F1-ből. 36 éves voltam, és örültem, hogy visszavonulhatok.”

A 2003-as Japán Nagydíjról közzétett posztok sorát egy versenyzői parádén készült felvétel, valamint néhány, a hivatalos év végi mezőnyfotózáson készült kockák zárták. Utóbbin Frentzen a Toyota pilótáit, Olivier Panist és Cristiano da Mattát, valamint Jenson Buttont kérte meg, hogy integessenek a kamerájának.

Az 56 esztendős expilóta legutóbbi posztjában végül magyarázattal szolgált arra, hogy mi ez a hirtelen jött Twitter-őrület a részéről.

„El kell mondanom valamit. A lányomnak köszönhető (két lánya van, Lea és Sarah), hogy aktívvá váltam a Twitteren. Az ő hibája, hogy felkeltem a síromból. Meglehetősen boldog voltam a Twitter nélkül, de úgy tűnik, elég sok ember van itt, aki hozzám hasonlóan szereti a motorsportot… Amiért aktív lettem itt, hogy mint mondtam, a lányom vágya élőben látni a Forma-1-et. Tom Clarkson (a Beyond the Grid podcast házigazdája – a szerk.) megkért, hogy szerepeljek az F1-es podcastjában. Sokáig nem akartam, de most úgy döntöttem, hogy a lányaim miatt megteszem. Arra használom a twitteres jelenlétem, hogy felidézzem a régmúltat, és hogy a lehető legtöbb érdekes betekintést nyújtsam a motorsport régebbi időszakaiba, ahogyan azt a podcastban is teszem majd.”

Frentzent tehát hamarosan a Beyond the Gridben is hallhatjuk, de közben érdemes figyelni a Twitter-oldalát is, hiszen várhatóan jó néhány érdekes fotót, videót és kommentárt láthatunk még a pilótától, akit egykoron többre predesztináltak, mint a nála közel két évvel fiatalabb Michael Schumachert, ám hiába volt kiemelkedő tehetség, három F1-es győzelme ellenére meg sem közelítette azokat a magasságokat, ahová honfitársa (és egykori barátnőjének férje) jutott.

És hogy miként zárult a mezőny egyes tagjainak a Frentzen által felidézett 2003-as szuzukai hétvége? Így:

Schumacher részegen székeket és asztalokat hajigált, majd elkötött egy targoncát

Friss