2024. április 28. 13:02

KezdőlapF1Montoya 10 perces dührohamot kapott, majd a Williams írásos megrovásban részesítette érte

Montoya 10 perces dührohamot kapott, majd a Williams írásos megrovásban részesítette érte

-

20 éve veszett össze Juan Pablo Montoya a Williamsszel úgy, hogy annak csapatváltás lett a vége.

Miközben teljes erővel dübörgött a Ferrari mindent elsöprő gépezete, a 2000-es évek eleji Forma-1-ben kitörölhetetlen nyomot hagyott Juan Pablo Montoya, aki mindössze második F1-es futamán borsot tört Michael Schumacher orra alá. A Williams révén rögtön topcsapatban kezdő kolumbiai fenegyereket mindenki a jövő világbajnokának tartotta, és 94 verseny során össze is hozott 7 győzelmet, de azon túl, hogy 2003-ban közel került a címhez, egyszer sem nyerte meg azt.

A 2003-as szezon viszont remek lehetőséget kínált mind neki, mind csapattársának, Ralf Schumachernek, hogy felérjen a csúcsra, de a Williams nem tudta kihasználni a Ferrari szezon közbeni gyengélkedését, sem azt, hogy a McLaren zsákutcába navigálta magát az arra az évre megálmodott MP4-18-assal, aminek hatása volt a 2002-es szezonból továbbfejlesztett MP4-17D-re is.

Embed from Getty Images

A Williamsben megvolt a potenciál, hogy 2003-ban a McLarent és a Ferrarit is elkapja 

Ralf Schumacher évekkel ezelőtt a Beyond the Grid podcastban azon a véleményen volt, hogy a Williams vezetői, Frank Williams és Patrick Head rosszul tették, hogy nem engedtek nagyobb teret a 2001-től beszálló BMW-nek, miközben a bajorok hajlandók lettek volna még nagyobb részt vállalni a csapat működtetésében és ezzel még több pénzt pumpálni a grove-i alakulatba.

Az istállónál 2001 és 2004 között versenyző Montoya ugyancsak a Beyond the Gridben szintén úgy vélte, hogy nagyobb potenciál volt bennük, mint amit az eredmények mutattak, a csapat megosztottságát pedig azzal az anekdotával szemléltette, hogy Ralf Schumachernek a BMW, neki pedig a Williams motorhome-jában volt berendezve a pihenőszobája a versenyhétvégéken.

Ezzel együtt a 2003-as szezon második felének elején elkezdtek jönni az eredmények. Montoya nyert Monacóban, Ralf Schumacher a Nürbugringen, Magny-Cours-ban, majd a kolumbiai Németországban, amivel feljött a pontverseny második helyére, mindössze 6 pontra Michael Schumachertől. Ekkorra azonban már túl volt egy összeveszésen a Williamsszel, a két fél kapcsolata ezután pedig valószínűleg már soha nem volt olyan, mint előtte.

Embed from Getty Images

A 2003. július 6-án, azaz napra pontosan 20 évvel ezelőtt rendezett Francia Nagydíjon ugyanis Montoya úgy vélte, hogy csapata menet közben változtatott a taktikáján azért, hogy az előző versenyt megnyerő, a pontversenyben nála 4 ponttal jobban álló Ralf Schumachernek kedvezzen, azzal biztosítva neki az újabb győzelmet. Ezt amiatt gondolta, mert amikor a harmadik kerékcserék során megpróbált elévágni Ralf Schumachernek, a Williams egy körrel az ő kiállása után behívta a németet. Montoya úgy vélte, a csapat szándékosan hozta előre csapattársa kerékcseréjét a tervezett időpontról azért, hogy megakadályozzák őt abban, hogy átvegye a vezetést.

Ettől Montoya nagyon bedühödött és 10 percen át szidalmazta a csapatot a rádióban, ami természetesen nem maradt következmények nélkül.

„Szerintem Juannak nem tetszett, hogy rácsaptak a kezére. Tudom, hogy a döntés, hogy [2005-re] a McLarenhez igazoljon, néhány nappal azután született. Juan tévesen azt hitte, hogy szóltunk Ralfnak arról, hogy mit csinált, és egy körrel korábban behívtuk Ralfot. Elég kemény szavakat használt a rádióban, szóban bántalmazta a csapatot a következő tíz percben” – nyilatkozta Patrick Head, a Williams technikai igazgatója 2004 februárjában az Autosportnak.

Miután kidühöngte magát, Montoya második lett, 13,8 másodperccel lemaradva Ralf Schumachertől. Head szerint azonban, ha inkább a vezetéssel foglalkozik, nyerhetett is volna. „Ezután szerintem duzzogva kicsit visszavett, és elautókázott a verseny végéig, hogy 15 vagy 20 másodperccel érjen célba Ralf mögött. A verseny utolsó szakaszában Ralf hibázott egyet és szélesre csúszott. Ha Juan ott lett volna a sarkában, talán előnyt kovácsolhatott volna belőle.”

Embed from Getty Images

Montoya a 2003-as Francia Nagydíjon 

Montoyát a Williams végül írásos figyelmeztetésben részesítette, amit a kolumbiai természetesen nem vett jó néven (Head szerint emiatt írt ugye alá végül a McLarenhez).

„Úgy véltük, hogy helytelen szidalmazni a csapatot a rádióban, amikor a srácok a belüket is kidolgozták az autón és fantasztikus bokszkiállásokat teljesítettek. Juannak mindez nem igazán tetszett. Beszéltünk róla, mert úgy gondoltuk, hogy nem állhat elő olyan helyzet, amelyben tulajdonképpen a teljes csapatot a tetejétől az aljáig kétszer is inkompetenciával vádolja” – mondta Head.

Hogy enélkül az eset nélkül Montoya maradt-e volna a Williamsnél 2004 után is, az már soha nem derül ki, mindenesetre jó döntést hozott a távozással, a grove-iak 2005-re nagyon visszaestek, a kolumbiai viszont beleülhetett a mezőny leggyorsabb autójába, amellyel további két versenyt nyert.

Friss