2024. május 03. 14:02

KezdőlapF1A Red Bull megdöntötte Sennáék rekordját, Norris óriási csata után verte meg...

A Red Bull megdöntötte Sennáék rekordját, Norris óriási csata után verte meg Hamiltont

-

Max Verstappen nyerte a Brit Nagydíjat annak ellenére, hogy Lando Norris lerajtolta őt, és ezzel a Red Bull beállított egy korszakos csúcsot. A McLaren versenyzője körökön keresztül hatalmas küzdelemben tartotta maga mögött a harmadikként végző Lewis Hamiltont.

Max Verstappen indult az élről a Brit Nagydíjon, miután a szombati időmérőn 241 ezreddel legyőzte Lando Norrist. A brit pilóta csapattársa, Oscar Piastri élete eddigi legjobb F1-es kvalifikációs eredményét elérve a harmadik helyet szerezte meg, majd a két Ferrari és a két Mercedes következett. Sergio Pérez ismét betlizett, így megint hátulról, a tizenhatodik helyről kezdhette meg az 52 körös viadalt.

Verstappen falnak ment, Pérez ismét betlizett, a McLaren feltámadt Silverstone-ban

A mezőny nagy része a közepeseken kezdett, csupán a hatodik helyről induló George Russell, a tizenharmadik pozícióból kezdő Esteban Ocon, valamint a tizenhatodik, illetve a tizennyolcadik helyről rajtoló AlphaTaurik nyitottak lágyakon, valamint a tizenegyedik Nico Hülkenberg keményeken. Azonban benne volt a levegőben, hogy az eső összekavarja a gumistratégiákat.

Norris a brit közönség hatalmas örömére lerajtolta Verstappent, és magabiztosan meg is tartotta a vezetést. Sőt, a címvédőt Piastri is támadta a Brooklandsben, de aztán nem vetődött be mellé, mint két éve Lewis Hamilton. A hétszeres világbajnok két pozíciót bukott, ahogyan Alexander Albon is, miközben Russell megelőzte Carlos Sainzot, Fernando Alonso pedig két helyet javított.

Norris a 2. kör végére 1 másodperc fölé növelte az előnyét, de ez hamar lecsökkent. Olyannyira, hogy három körrel később Verstappen visszaelőzte őt, és átvette a vezetést, majd szépen lassan el is húzott. Piastri ekkor tartotta a tempót az élen álló kettőssel, de csapata közölte vele, hogy nem támadhatja a brit pilótát. Ugyanebben a körben Russellnek és Sainznak volt egy necces pillanata, és előbbi arra panaszkodott, hogy a Ferrari versenyzője fékezés közben mozog. Hátul pedig Pérez Hülkenberget előzte, akinél letört egy darab az első szárnyának bal oldaláról.

Hamilton hamar visszaelőzte Pierre Gaslyt, de Alonsóval szemben már valamivel nehezebb dolga volt, de a 7. körben ellene is sikerrel járt. Két körrel később Russell üldözte Charles Leclerc-t, de támadni nem tudott érdemben. Ennek a körnek a végén Oconnak szóltak, hogy hajtson a bokszba, mert fel kell adnia a versenyt, így meglett az első kieső is.

A következő körökben elkezdett szemerkélni az eső, de nem annyira, hogy ez komolyan befolyásolja a pilótákat, illetve az autókat, és ki kelljen állniuk intermediate abroncsokért. Ennek megfelelően Leclerc sem zöld, hanem fehér oldalfalú abroncsokat kapott a 18. körben, miután ő volt az első az élmezőnyből, aki meglátogatta a bokszutcát. A monacói pilóta a tizenkettedik helyre jött vissza, Lance Stroll mögé.

Leclerc aztán viszonylag lassan melegítette fel a kemény gumikat, és csak a 25. körben előzte meg az Aston Martint, de valamelyest így is csökkentette a különbséget Russell-lel szemben. Egy körrel később csapattársát is kihívta a Ferrari, aki szintén C1-eseket kapott, és ugyancsak a kanadai versenyző mögé tért vissza a pályára.

A 27. körben Russell és Pérez is kijött: a brit pilóta 2 másodperccel Leclerc mögé jött vissza, így a Mercedes összességében időt vesztett a várakozással, de persze Russell jóval frissebb gumikon volt, amelyek ráadásul közepeseken voltak. Pérez Logan Sargeant mögé, a tizenharmadik pozícióba tért vissza, ám az amerikai pilóta aztán kiállt.

Ahogyan Piastri is, aki a hatodik helyen folytatta a futamot Gasly mögött a keményeken. Az ausztrál újonc hamar megelőzte az Alpine versenyzőjét, ahogyan nem sokkal korábban Russell is körbeautózta Leclerc-t, így feljött a hetedik helyre. Ami az első öt helyen álló Verstappent, Norrist, Hamiltont, Alonsót és Albont illeti, ők továbbra sem reagáltak.

Egészen a 32. körig, amikor Kevin Magnussen autója megadta magát, és megállt a pályán. Albon és Leclerc egyszerre bejöttek, így mindketten Pérez mögé kerültek. Ekkor még csak virtuális biztonsági autó volt érvényben, de nem sokkal később beküldték a valódit, és az első négyes is kiállt. Verstappen, Hamilton és Alonso lágyakat, míg Norris keményeket kapott. A hétszeres világbajnok maradt harmadik, vagyis Piastri nem tudott visszajönni elé, míg Alonso visszaesett a hatodik helyre Russell mögé.

A futamot a 38. kör végén indították újra, és Verstappen rögtön nagyon ellépett Norristól, akit Hamilton támadott. Az ifjabbik brit pilóta azonban a Brooklandsben, a Luffieldben és a Copse-ban is remekül védekezett, így az első kört megúszta, aztán a gyors kanyarokból álló szakaszon nem kellett védekeznie. A következő körben Hamilton talán még közelebb volt az előzéshez, hiszen kanyarokon keresztül egymás mellett voltak, de a Copse előtt el kellett vennie.

A következő körökben aztán Hamilton ugyan 1 másodpercen belül volt, de támadni nem tudott, Verstappen előnye pedig már 3 másodperc fölé nőtt. Mögöttük Sainz gyors egymásutánban három pozíciót is vesztett: a spanyol pilótát előbb Pérez fékezte ki a Vale-ben, majd Albon és Leclerc is elment mellette, így a tizedik helyre esett vissza.

A szenvedő Sainzot aztán Gasly is megtámadta, ám a francia versenyzőnek nem sikerült az előzés. Sőt, nem sokkal később le is lassult, és visszaesett a mezőny végére. Mint kiderült, összeért Stroll-lal, és emiatt sérült meg a kocsija. A 47. körben aztán Pérez tovább javított, és a Stowe-ban elment Alonso mellett, így már a hatodik pozícióban haladt.

Norris és Russell megkapták a fekete-fehér zászlót, ami az utolsó figyelmeztetést jelenti, de a végén nem változott a sorrend az élmezőnyben. Verstappen megnyerte a Brit Nagydíjat, amivel a Red Bull beállította a McLaren 11 zsinórban elért győzelmi rekordját, amelyet Ayrton Sennával és Alain Prosttal értek el 1988-ban. Norris megtartotta a második helyet, míg Hamilton harmadik lett. Mögöttük Piastri, Russell, Pérez, Alonso, Albon, Leclerc és Sainz lett az első tíz sorrendje. A leggyorsabb kör a címvédő neve mellé került, így zsinórban második mesterhármasát érte el.

A Brit Nagydíj végeredménye

Friss