2024. április 29. 10:11

KezdőlapF1Itt a vége, a Red Bull kirúgta pilótáját, a Magyar Nagydíjon visszatér...

Itt a vége, a Red Bull kirúgta pilótáját, a Magyar Nagydíjon visszatér a közönségkedvenc

-

Az AlphaTauri bejelentette, hogy a szezon hátralévő részében nem Nyck de Vries vezeti az autót. A holland versenyző helyére az eddig a Red Bull tesztpilótájaként tevékenykedő Daniel Ricciardót ültetik be.

Hivatalossá vált, hogy az AlphaTauri, illetve a csapatot birtokló Red Bull felbontotta Nyck de Vries szerződését, miután a holland újonc finoman szólva sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A faenzai istálló egyúttal azt is tudatta a nyilvánossággal, hogy helyét Daniel Ricciardo veszi át a jövő hét végén esedékes Magyar Nagydíjon, aki majdnem tíz év után tér vissza a csapathoz.

De Vries érkezését a tavalyi Japán Nagydíj hétvégéjén jelentették be, közvetlenül azután, hogy kiderült, Pierre Gasly az Alpine-hoz távozik. A jelenleg 28 éves versenyző 2019-ben megnyerte a Forma2-es bajnokságot, majd a 2020–21-es idényben ő lett a Formula E világbajnoka. A Red Bullt, illetve azon belül is elsősorban Helmut Marko tanácsadót azonban a 2022-es Olasz Nagydíjon nyújtott teljesítménye győzte meg, hiszen Monzában a vakbélműtéten áteső Alexander Albon helyettesként a kilencedik helyen hozta be a konstruktőri bajnokság utolsó helyén záró Williamst élete első F1-es futamán.

De Vries azonban egyáltalán nem hozta a vele kapcsolatos várakozásokat. Az első négy hétvégén egyaránt kikapott az időmérőn a Gaslytól tavaly és tavalyelőtt is sima vereséget szenvedő Cunoda Jukitól. A japán pilóta ráadásul az idény elején rendre a pontszerzésért csatázott, ellentétben csapattársával, akinek a legjobb versenyeredménye a monacói esőkáoszban szerzett tizenkettedik hely.

Daniel Ricciardo, Red Bull, Kanadai Nagydíj
Ricciardo a Hungaroringen tér vissza az F1-be (Fotó: Dan Mullan/Getty Images/Red Bull Content Pool)

Marko már a Miami Nagydíj után kijelentette, hogy De Vriesnek három futama van a bizonyításra. Ennél végül kettővel kapott többet, de érezhető volt, hogy inkább előbb, mint utóbb elfogy a türelem. Az elmúlt időszakban az osztrák szakember folyamatosan kritizálta az újoncot, nemrég még azt is elismerte, hogy Christian Hornernek, a Red Bull csapatfőnökének volt igaza, aki szkeptikus volt vele kapcsolatban.

A közleményből az is kiderült, hogy De Vries helyét Ricciardo veszi át. A 34. születésnapját nemrég ünneplő pilóta idén tért vissza tesztpilótaként a Red Bull kötelékébe, miután a tavalyi szezon végén szerződése lejárta előtt egy évvel távoznia kellett a McLarentől. Az ausztrál versenyző 2012 és 2013 között már versenyzett a faenzaiaknál, igaz, akkor még Toro Rossónak hívták a csapatot. Az érintett úgy fogalmazott, hogy „feltüzelve” érzi magát a hírtől.

„Nagyon örülök, hogy újra a csapatban üdvözölhetem Danielt – nyilatkozta Franz Tost, az AlphaTauri csapatfőnöke. – A vezetési képességeihez kétség sem fér, és sokunkat már ismer, így egyszerű lesz a beilleszkedése. A csapat is sokat profitál majd a tapasztalatából, hiszen nyolcszoros Forma–1-es futamgyőztes. Szeretném megköszönni Nycknek a Scuderia AlphaTaurinál töltött idő alatt nyújtott értékes hozzájárulását, és minden jót kívánok neki a j9vőre nézve.”

Friss