2024. május 05. 15:37

KezdőlapF1Nosztalgiára fel: korábbi autóját vezeti, és több szempontból megidézi édesapját Mick Schumacher

Nosztalgiára fel: korábbi autóját vezeti, és több szempontból megidézi édesapját Mick Schumacher

-

Mick Schumacher a Mercedes W02-est fogja vezetni a hétvégi Goodwoodi Sebességfesztiválon. Azonban nemcsak abban a tekintetben fogja megidézni édesapját, Michael Schumachert, hogy a korábbi kocsiját hajtja, hanem abban is, hogy az ő sisakját és overálját fogja viselni.

Azt már egy ideje lehetett tudni, hogy Mick Schumacher a Mercedes W02-est fogja vezetni Goodwoodban, vagyis azt az autót, amellyel édesapja, Michael Schumacher a 2011-es idényben versenyzett. Csütörtökön azonban arra is fény derült, hogy a 24 éves pilóta nem csak ebben a tekintetben idézi meg a legendás versenyzőt.

Az ifjabbik Schumacher ugyanis nem csupán apja korábbi autójának volánja mögött fog ülni, hanem az ő egykori felszerelését fogja viselni. Mindez azt jelenti, hogy előkerül a legendás piros sisak, amelyet alighanem rengetegen ismernek és felismernek, illetve a Mercedes versenyzőin már meglehetősen régen látott világos színű overál.

„Látványos lesz, hogy apám 2011-es autójában, a W02-esben fogok menni, még ha csak egy rövid menetről is lesz szó – fogalmazott a Mercedes tesztpilótája. – Már az is hatalmas dolog lesz, hogy megtapasztalom az autóknak ezen generációját. Az a tudat, hogy ő versenyzett ezzel a kocsival, extrán különlegessé teszi, és sok érzelemmel jár majd. Volt szerencsém vezetni az egyik Benettonját és néhány Ferrarit, amellyel versenyzett, de ez lesz az első alkalom, hogy egy általa vezetett Mercedes volánja mögött ülhetek. Biztos vagyok benne, hogy nagy mosollyal az arcomon fogok kiszállni.”

Ahogyan arra ő maga is utalt, ez már messze nem az első alkalom lesz, hogy az ifjabbik Schumacher édesapja valamelyik korábbi F1-es versenygépét vezetheti. A Ferrarik közül a két legsikeresebb modell, az F2002-est és az F2004-es volánja mögött is ülhetett, de már a kettő közötti F2003-ast is megtapasztalhatta. Ezenkívül pályára vitte apja első világbajnok autóját, az 1994-es Benetton B194-est, valamint a Jordan 191-est, amellyel Michael Schumacher élete első F1-es futamán szerepelt.

Ami a W02-est illeti, abból a szempontból a Mercedes történetének legkevésbé sikeres autójáról van szó, hogy a csapat történetében a 2011-es volt az egyetlen év, amikor egyik versenyzőjük sem állt dobogóra. Schumacher 19 futamon 75 pontot szerzett vele, a legjobb eredménye a Kanadai Nagydíjon elért negyedik hely volt. Ezzel 15 egységgel kikapott csapattársától, Nico Rosbergtől, és a bajnokság nyolcadik helyén zárt.

Fia szombaton és vasárnap fogja meghajtani ezt az autót, az eseményeket pedig élőben lehet követni a Goodwoodi Sebességfesztivál közvetítésén keresztül. A látvány mellett egyébként a hangra is érdemes lesz figyelni, hiszen a 2011-es autók még V8-as szívómotorral működtek, vagyis a hanghatás jóval erősebb lesz, mint a mostani kocsik esetében.

Friss