2024. április 27. 18:09

KezdőlapF1Két új csapat dörömbölhet az F1 kapuján, de lehet, hogy egyik sem...

Két új csapat dörömbölhet az F1 kapuján, de lehet, hogy egyik sem nyer bebocsátást

-

A hírek szerint két csapat is esélyes lehet arra, hogy beszálljon a Forma-1-be, ám az F1 elnök-vezérigazgatójának szavai alapján könnyen lehet, hogy egyik sem kap majd zöld utat.

Az F1 és az FIA az elkövetkező hetekben jelentheti be, hogy bővül-e a száguldó cirkusz mezőnye, és felvesznek-e egy 11. csapatot a jelenlegi istálló mellé. A jelentkezők kiértékelését a Nemzetközi Automobil Szövetség végzi, ám amennyiben úgy dönt, hogy zöld utat ad valakinek, arra az F1-nek is áldását kell adnia. Így fontos lesz, hogy miként vélekedik egy extra résztvevőről Stefano Domenicali, az F1 elnök-vezérigazgatója, aki korábban kiállt a jelenlegi csapatok mellett, amelyeknek többsége nem szeretne újabb riválist.

„Nem gondolom meg magam – nyilatkozta az olasz menedzser az Autosportnak arról, hogy nem változott meg az álláspontja. – Mint mondtuk, nem a pénzről van szó, de nem akarok előre sejtetni semmit, mert van egy folyamat, és tiszteletben tartom, hogy ezt a folyamatot az FIA megindította, és nemsokára elérkezünk a konklúzióhoz.”

„Mint azt mindig is mondtuk, meg kell bizonyosodunk arról, hogy a döntés megfelelő az üzlet szempontjából. Ez szerintem a mi és az FIA közös kötelessége, úgyhogy ez egy újabb döntés, amit a következő hónapok során hozunk meg.”

Brit Nagydíj, 2023, rajt
Több csapat szerint is pont elegen vannak Fotó: Dan Mullan/Getty Images/Red Bull Content Pool

Egy dolog tehát az, ha az FIA megfelelőnek találja valamelyik jelentkezőt arra, hogy beszálljon a Forma-1-be, és egy másik az, hogy az F1 ezt üzletileg kedvezőnek tartja-e. Domenicalinál rákérdeztek arra is, hogy az Andretti és a Cadillac közös projektje pozitív fogadtatásra talál-e, mire elmondta, hogy azzal kapcsolatban is vannak pozitívumok és negatívumok, de a részletekbe nem mehet bele.

„Nagyon komolyan és korrekt módon végezzük a dolgunkat, és amint készen állunk erre a párbeszédre, informálni fogunk erről, mert ezt a párbeszédet az FIA-val közösen folytatjuk le.”

Sajtóhírek szerint az Andretti és a Hitech GP projektje közül kerülhet ki az, amelyre az FIA áldását adja, de nagy kérdés, hogy végül bármelyik is bebocsátást nyer-e az F1 kapuján, vagy Domenicali a csapatok többségének kívánságát szem előtt tartva nemet mond, és megóvja a jelenlegi istállókat arról, hogy kevesebb pénzhez jussanak a bevételek tíz helyett tizenegy felé osztásával.

Toto Wolff, Mercedes
Wolff határozottan ellenzi, hogy bárki is érkezzen  Fotó: Paul Ripke / Mercedes

Mert kerüljenek elő bármilyen érvek (Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke még azt is felhozta, hogy 22 autó már túl sok lenne egyszerre a pályán az időmérők elején, illetve logisztikai nehézségeket is jelentene, mert 11 csapat sok pályán nehezen férne el, miközben csak halkan jegyezzük meg, hogy a 2014-ben még ennyi istálló kezdte a szezont, 2012-ben pedig 12 csapat volt a mezőnyben), valójában csakis kizárólag a pénzről megy a vita.

Egyrészt a legtöbb csapat nem akarja, hogy csökkenjenek a bevételei, másrészt az F1 és a benne szereplő csapatok értéke is olyan drasztikus mértékben megnőtt az utóbbi években, hogy az új érkezők által kötelezően fizetett 200 millió dolláros belépési pénzt a legtöbben nagyon kevésnek tartják. Ezért is jelentette ki Wolff a Brit Nagydíj alatt, hogy szerinte az egyetlen módja jelenleg annak, hogy valakinek csapata legyen, az az, hogy megvásárolja valamelyik jelenlegi istállót.

Friss