back to top
2024. május 07. 13:14

KezdőlapF1A fájdalmas és kényszerű döntés miatt egy ideig F1-et sem nézett a...

A fájdalmas és kényszerű döntés miatt egy ideig F1-et sem nézett a legendás csapatfőnök lánya

-

Claire Williams, a Forma-1-es Williams-istálló egykori vezetője és az alapító Frank Williams lánya őszintén beszélt arról, milyen mély sebeket ejtett rajta, hogy három évvel ezelőtt el kellett adniuk a csapatot.

Lassan három éve annak, hogy a Dorilton Capital megvásárolta a nagymúltú Williams-istállót és kinevezte az élére az azóta távozott Jost Capitót csapatfőnöknek, ami egyben azt is jelentette, hogy az alapító Frank Williams lánya, Claire hátrébb lépett, és gyakorlatilag kivonta magát az egykor a családja tulajdonába tartozó gárda életéből. Mindez óriási váltás volt, hiszen az 1977-ben létrehozott, az 1980-as és 90-es években hét egyéni és kilenc konstruktőri világbajnoki címet nyert csapat gyerekkora óta a mindennapjainak részét képezte.

Az egyetem elvégzése után 2002-ben kezdett dolgozni sajtósként a családi bizniszben, majd 2010-ben kommunikációs igazgatónak nevezték ki. Ezt még két újabb pozíció követte, mielőtt 2013-ban, Frank Williams háttérbe vonulása miatt helyettes csapatfőnök lett, de tulajdonképpen ő látta el a versenyeken a csapatfőnöki teendőket.

James Vowles, Williams
James Vowles kinevezése Claire Williams szerint is zseniális húzás volt  Fotó: Williams Racing

A hibrid-korszak eleji fellángolást azonban csúfos visszaesés követte, és az istálló 2018-ban, 2019-ben és 2020-ban is a konstruktőri utolsó helyen zárt. Mindeközben a pénzügyi helyzete is folyamatosan romlott, ami oda vezetet, hogy 2020 augusztusában kénytelenek voltak eladni azt 152 millió euróért a Dorilton Capitalnak, amely az adósságokat is rendezte, egyúttal megígérte, hogy megtartja a Williams-nevet és az Egyesült Királyságban, Grove-ban található bázist.

A Williams tehát tovább él, az idei évtől a csapatfőnöki teendőket átvevő James Vowles vezetésével pedig már az előrelépés jelei is látszanak, Claire Williams – akinek 2020-ban a Dorilton felajánlotta, hogy maradjon csapatfőnök, de ő a távozás mellett döntött – azonban sokáig képtelen volt nézni a versenyeket.

„Többé nem nézek F1-et – nyilatkozta a Sunnak. – Nagyon tudatos döntés volt, mert még mindig nem dolgoztam fel, hogy hátraléptem egyet. A csapatom elhagyása hatalmas űrt teremtett. Vonakodva adtuk el. Az élet sodort minket erre az útra, amelyen muszáj volt eladnunk a csapatot. Most már kezdek eljutni oda, hogy ismét kezdek futamokat nézni, de még mindig eléggé fájdalmas és nehéz látni, hogy valaki más működteti a csapatot, ami egykor a családunk és az életünk része volt.”

Jacques Villeneuve, Williams, Michael Schumacher, Ferrari, Japán Nagydíj, 1997
A Williams legutóbb 1997-ben, Jacques Villeneuve-vel nyert világbajnoki címet Fotó: LAT Photographic/Williams F1

Azt mondjuk többen is vitatnák, hogy az élet tehetett arról, hogy a Williams-t 2012-ben tőzsdére vitték ahelyett, hogy külső befektető bevonásával tőkeinjekciót alkalmaztak volna, majd hatalmas hátrányba hozták magukat azzal, hogy nem fordítottak elegendő figyelmet a gyáruk és a folyamataik modernizálására.

Claire Williams ugyanakkor örömmel látja, hogy Simon Roberts és Jost Capito után Vowles személyében olyan csapatfőnöke van a családja nevét viselő istállónak, akit a 2021 novemberében elhunyt apja is elfogadott volna. „Jó, hogy a Williams-név továbbra is jelen van a Forma-1-ben, és azzal, hogy James érkezett, úgy tűnik, a csapat a jó irányba tart. Amikor szóltak, hogy James jön, azt gondoltam, »Istenem, ez zseniális.« Brilliáns választás. Őszintén hiszem, hogy az apám is igazán boldog lenne ezzel a döntéssel.”

Friss