2024. május 02. 05:57

KezdőlapF1Csúnyán összetörték az autót, amivel Adrian Newey berobbant a Forma-1-ben (videó)

Csúnyán összetörték az autót, amivel Adrian Newey berobbant a Forma-1-ben (videó)

-

Alapvetően a bemutatózás a cél a goodwoodi sebességfesztiválon, de minden évben akadnak sajnos balesetek is. Most is volt több ilyen, az egyik pórul járt autó pedig egy Adrian Newey által tervezett versenygép volt.

Noha vannak mért idős felfutások is, a goodwoodi sebességfesztivál nem a felbecsülhetetlen értékű autócsodák és motorok határon való hajszolásáról szól, helyette inkább azon van a hangsúly, hogy mozgásban megmutassák a felvonuló autókat a közönségnek. Ám hibák még így is becsúsznak, és minden évben akad egy vagy több baleset is. Az idei esztendő sem volt ez alól kivétel, ráadásul most egy-két méretesebb bukásnak is szemtanúi lehettek a kilátogatók, illetve egy Jaguarnak még az egyik kereke is lerepült, majd a nézők között landolt, a súlyos sérülést azonban szerencsére mindenki megúszta.

Rémisztő hiba okozott ijedséget a híres angol parádén (videó)

A legnagyobb bukás nem ez, hanem egy Hyundai RB22e esése volt az első napon, és a tempót, valamint a becsapódás erejét tekintve ez is maradt az idei fesztivál legnagyobb balesete (többek között egy McLaren F1 GTR-t, valamint egy Porsche 911 GT1-98-at is megtörtek), vasárnap azonban egy F1-es gépet is sikerült rendesen összetörni. A pórul járt autó az 1990-es Leyton House CG901-es volt, amelyet Richard Hope vezetett, amikor a Molcomb-kanyar előtt elveszítette az uralmat a kocsi felett és szalmabáláknak csapódott.

Íme:

Az esetről készült lassításon látszik, hogy az autó hátulja nagyon váratlanul tört ki, ami arra utal, hogy műszaki hiba okozhatta a balesetet, amely így is rendkívül jelentős anyagi kárral járt. Ez egyébként az az autó, ami úgymond felhelyezte a jelenleg a Red Bull Racingnél dolgozó Adrian Newey-t a térképre. Az F1 mérnökzsenije még 1988-ban kezdett dolgozni az akkor még March néven futó istállónál, majd 1990-re előléptették technikai igazgatóvá.

Noha a CG901-es jobban sikerült, mint az elődje, és kétszer is a dobogón végzett (az 1989-es Francia Nagydíjat Ivan Capellivel a volánnál a második helyen fejezte be), a rendszeres műszaki hibák miatt Newey-t szezon közben kirúgták, ám ő ekkorra már eldöntötte, hogy amúgy is menni akar, majd nem sokkal később csatlakozott a Williamshez. A többi pedig már, ahogy mondani szokták, történelem.

Friss