2024. május 04. 07:33

KezdőlapF1Hamilton odaszúrt a Red Bullnak és Verstappennek de Vries kirúgása miatt

Hamilton odaszúrt a Red Bullnak és Verstappennek de Vries kirúgása miatt

-

Lewis Hamiltonnak megvan a véleménye a tavaly még a Mercedest erősítő Nyck de Vries kirúgásáról.

Természetesen a Magyar Nagydíj csütörtöki sajtónapjának egyik fő témája Daniel Ricciardo visszatérése és az Alpha Tauritól távozó Nyck de Vries menesztése volt. A kérdésben többen, például Max Verstappen és Lewis Hamilton is elmondta a véleményét, a hétszeres világbajnok pedig nem értett egyet korábbi nagy ellenfével, és egy kicsit oda is szúrt a Red Bullnak.

„Már elég sokat beszélgettem Daniellel a múlt héten, láttam rajta, hogy nagyon izgatott volt, miután vezette az autónkat – nyilatkozta Verstappen korábbi csapattársa visszatéréséről, majd rátért honfitársára. – Természetesen nagyszerű, hogy [Ricciardo] visszatért a mezőnybe és a családba, míg másfelől jó barátok vagyunk Nyck-kel, ezért szomorú látni, hogy elmegy, de sajnos ez a világ így működik.”

„Nem hiszem, hogy van bármiféle neheztelés a versenyzők között, ez egyszerűen ilyen. Tovább kell lépned, és sok más lehetőség is van, nem csak a Forma-1 létezik a versenyzés világában. Biztos vagyok benne, hogy végül mindenki talpra esik, mint normál esetben, és továbblép. Most pedig újra itt van a lehetőség Daniellel, nyomott egy resetet, beleértve Vegast is (Ricciardo elutazott Las Vegasba, egy barátja legénybúcsújára, míg nem versenyzett – a szerk.), úgyhogy szerintem ismét készen áll.”

Daniel Ricciardo, Alpha Tauri, Magyar Nagydíj
Daniel Ricciardo az Alpha Tauri csapatszerelésében   Fotó: Sulyok István / TRP Media

Több más pilóta is Verstappenhez hasonlóan üdvözölte Ricciardót, és sajnálatát fejezte ki de Vries miatt. Charles Leclerc még üzenetet is küldött az utóbbinak. „Nem tudom, de ez nyilván nagyon nehéz Nyck-nek. Tegnap küldtem neki egy üzenetet, mert biztos vagyok benne, hogy ezt nehéz lenyelni. Szomorú vagyok. Ez szerintem túl kemény Nyck-kel, ugyanakkor nyilván örülök Daniel visszatérésének. Ez a Forma-1 része, de az igaz, hogy ez nagyon kemény Nyck-nek.”

„Eléggé meglepett – mondta Valtteri Bottas, az Alfa Romeo pilótája a Hungaroringen. – Nem követtem, hogy volt-e erről szó vagy nem, de úgy gondoltam, hogy eléggé hirtelen történt, már a nyári szünet előtt. De nem ez az első alkalom, hogy a Red Bull ilyen döntést hoz, nyilván azt csinálják, ami szerintük a legjobb. Ez sajnálatos Nyck-nek, eléggé rövid lett az újonc idénye, Daniel szemszögéből viszont jó. Egyértelmű, hogy vissza akart térni, most ki kell használnia a lehetőséget. Néha ilyen az F1, eléggé gyilkos.”

„Sajnálom Nyck-et, nagyon rövid ideig volt itt, ebből a szempontból ez eléggé brutális – fejezte ki sajnálatát Sergio Pérez. – De soha nem tudhatod az F1-ben, hogy mit tartogat a jövő. Ez ilyen, tudják? Ilyen a Forma-1. Másfelől pedig örülök Danielnek. Nagyon motivált, hogy visszatért, úgyhogy elismerés illeti. Nagyszerű lehetőség ez a számára. Az én részemről ez semmin sem változtat, mert a Red Bullnál versenyzem, és nem csak Daniel van kint a pályán. Ott van Juki is, miközben a mezőny több mint fele szeretne a Red Bullnál versenyezni. Úgyhogy ez semmin sem változtat.”

Forma-1, Nyck de Vries, Franz Tost, Helmut Marko, Szaúd-arábiai Nagydíj 2023, szombat
Helmut Marko egy fél szezont sem adott a hollandnak  Fotó: Peter Fox/Getty Images/Red Bull Content Pool

Lewis Hamilton szerint azonban egyáltalán nem a Forma-1 vagy az élet az ilyen, a hétszeres világbajnok ugyanis nem rejtette véka alá, hogy nem igazán ért egyet a tavaly még az ő csapattársaként, a Mercedes tartalékpilótai szerepkörét betöltő holland menesztésével.

„Egyértelműen meglepett, hogy milyen döntést hoztak szegény Nyck-kel. Annyira tehetséges fiatalember és olyan kedves srác is. Szerintem továbbra is fényes jövő áll előtte, sok nagyszerű lehetőséggel, ebben biztos vagyok” – jelentette ki, majd amikor szembesítették azzal, hogy Verstappen szerint az F1 ilyen, Hamilton közölte: „Inkább azt mondanám, hogy a Red Bull ilyen.”

Ricciardo is együttérez de Vries-szel

Noha elsősorban mindenki saját magával törődik az F1-ben is, és Ricciardo sem fog azon keseregni, hogy elküldtek valakit miatta, a 34 esztendős ausztrál azért együttérez de Vries-szel.

„Azok után, amin tavaly keresztülmentem, de a koromból és abból is adódóan, hogy tudom, milyen ez a sport, érettebb vagyok, természetesen együttérzek más pilótákkal. Az életünk munkáját tesszük ebbe bele, úgyhogy ez egyike azon alkalmaknak, amelyekben igen, együttérzek Nyck-kel.”

Ricciardo azt is elmondta, hogy szerinte de Vries-nek nem kell feladnia az F1-es álmait.

„Már Hamilton 8. címét is ellopták” – tényleg mondott ilyet a kirúgott Red Bull-pilóta?

„Tudom, hogy az F1-ben nem volt különösebben tapasztalt, de a motorsportban igen. A késői húszas éveiben jár. Szerintem elég érett ahhoz, hogy megértse a sportot, és ha továbbra is azt akarja, hogy ez működjön, szerintem talpra állhat és összehozhat valamit. Mint mondtam, visszagondolok az egy évvel ezelőtti önmagamra, és abban sem voltam biztos, hogy versenyzem még valaha F1-es autóval, majd most, egy évvel később itt vagyok. Történhetnek dolgok.”

„Ha továbbra is akarja, fel kell emelnie a fejét. Ez is egy olyan dolog, mint az életben bármi, amikor nem az számít, hogy padlóra kerültél, hanem hogy miként állsz fel. Minden jót kívánok neki, és ha valaha újra látom a mezőnyben, boldog leszek.”

Friss