back to top
2024. május 17. 15:51

KezdőlapF1Norris elismerte, foglalkoztatja, hogy idő előtt távozzon a McLarentől

Norris elismerte, foglalkoztatja, hogy idő előtt távozzon a McLarentől

-

Lando Norris kijelentette, a McLarennel szeretne versenyeket, illetve világbajnokságot nyerni. A brit pilóta ugyanakkor azt is bevallotta, hogy el szokott gondolkozni azon, hogy szerződése lejárta előtt távozzon Wokingból.

Lando Norris az ötödik szezonját teljesíti a Forma–1-ben, és eddig kizárólag a McLaren színeiben versenyzett. Jelen állás szerint úgy néz ki, hogy a következő két idényben még biztosan nem változik a helyzet. Tavaly februárban ugyanis 2025-ig szerződést hosszabbított a wokingiakkal, így jelenleg Max Verstappen mögött és Valtteri Bottasszal holtversenyben neki van a leghosszabb megállapodása a csapatával.

Az idei év elején úgy tűnt, hogy Norris nagyon rosszul döntött, hiszen a McLaren katasztrofálisan kezdte a szezont. Az Osztrák Nagydíjon azonban jelentőset léptek előre a fejlesztéseknek köszönhetően, és azóta a spa-francorchamps-i futamot leszámítva valósággal szárnyalnak. Zak Brown, a McLaren Racing vezérigazgatója ennek kapcsán kijelentette, hogy ez a teljesítmény meggyőzi a 23 éves versenyzőt a maradásról.

„Természetesen – válaszolta a Sky Sportsnak arra a kérdésre, hogy egyetért-e főnökével. – Versenyeket akarok nyerni a McLarennel. Papaja [színekben] akarok győzni, bajnokságot akarok nyerni. Sikereket akarok elérni, és a McLarennel akarom elérni a céljaimat. Ez a célom, amióta idejöttem, amióta bekerültem a Forma–1-be ezzel a csapattal.”

Forma-1, Lando Norris, McLaren, Magyar Nagydíj 2023, futam
Norris a McLarennel akar sikeres lenni (Fotó: Sulyok István/TRP Media)

Kérdés, hogy ez sikerülhet-e a jelenlegi körülmények között, hiszen a McLaren a saját alakulattal rendelkező Mercedes motorjait használja, vagyis nem részesül gyári támogatásban, ami nyilvánvalóan hátrány a riválisokhoz képest. Norris azonban ennek tudatában is arra törekszik, hogy hatalmas utat bejárva a wokingiakkal érjen fel a csúcsra, már csak azért is, mert ez több szempontból is igazán eladható történet lenne.

„Szerintem ezen a téren hűséges vagyok: csatlakoztam egy istállóhoz, ők adtak nekem egy esélyt a Forma–1-ben, én pedig szeretnék jól teljesíteni és sikereket szállítani nekik – fogalmazott. – Egyúttal úgy vélem, ez menőbb történet lenne, hogy onnan, ahol néhány évvel ezelőtt voltunk, a nagy küszködésből visszajövünk, és az első olyan csapat leszünk, amelyik tényleg messziről jön vissza, és bajnoki címekért, illetve győzelmekért harcol. Szerintem ez nagyon szép sztori lenne, amelyre tíz-húsz év múlva visszatekinthetünk.”

Norrist a mezőny egyik legtehetségesebb pilótájának tartják, így nyilvánvaló, hogy adott esetben valamelyik élcsapat látókörébe is bekerül. A Red Bull korábban meg is kereste őt, ám akkor még nemet mondott, de egyáltalán nem biztos, hogy másodszorra is ellenállna a csábításnak, ha például Sergio Pérez helyére hívnák. Ezt ő maga is bevallotta.

„Az agyam hátsó zugában ott motoszkál a türelmetlenség, miszerint »kitartok még néhány évig, vagy itt az ideje valami más után néznem?« – ismerte el. – Ugyanakkor minél többször érünk el olyasmit, mint az elmúlt hetekben, annál magabiztosabb vagyok a döntésemet illetően, hogy 2025-ig maradok, és annál biztosabb vagyok benne, hogy a jövőben együtt érhetjük el a céljainkat.”

Friss