back to top
2024. szeptember 21. 02:54

KezdőlapF1Sennáék és Hamiltonék háborúja, óriási szaltó – legendás ütközéseket gyűjtött össze az...

Sennáék és Hamiltonék háborúja, óriási szaltó – legendás ütközéseket gyűjtött össze az F1 (videó)

-

A Forma–1 összegyűjtötte a 25 legemlékezetesebb csapattársak közötti ütközést. Az összeállításban helyet kapnak olyan jól ismert balesetek, mint Lewis Hamilton és Nico Rosberg háborújának fejezetei, vagy éppen Ayrton Senna és Alain Prost első csattanása, de némileg elfeledett balesetek is feltűnnek.

A Forma–1-nek mindig is része volt a baleset, és ez vélhetően a jövőben sem fog változni. Azonban teljesen más, hogy valaki egy másik csapat pilótájával ütközik, mint az, ha ugyanez a saját csapattársával történik meg, hiszen ez utóbbi a csapatfőnökök rémálma. Ennélfogva viszont bizonyos szempontból ezek a legemlékezetesebbek, hiszen adott esetben ebből származnak a legnagyobb konfliktusok.

Éppen ezért a Forma–1 YouTube-csatornájának üzemeltetői úgy gondolták, hogy most ezt a témát veszik elő, ráadásul nem is röviden. A készítők ugyanis 25 olyan alkalmat szedtek össze, amikor két azonos autó ütközött egymással. Ezek között bőven szerepelnek olyanok, amelyeket alighanem mindenki sokszor látott már, de akadnak valamivel jobban elfeledett incidensek is. Hogy a sorrendet mi alapján határozták meg, az nem derült ki, mindenesetre mi is a videóban látható számozást követjük.

A teljes videót a linkre kattintva lehet megtekinteni

Hamilton és Rosberg, 2016-os Spanyol Nagydíj

Nico Rosberg lerajtolta Lewis Hamiltont, de egy rossz beállítás miatt hirtelen lelassult, így a brit pilóta megpróbálta visszaelőzni, ám a fűre sodródott, megpördült, és magával vitte csapattársát.

Fittipaldi és Martini, 1993-as Olasz Nagydíj

A befutó során a két Minardi a hetedik, tehát nem pontszerző helyért csatázott, amikor Christian Fittipaldi hátulról nekiment Pierluigi Martininek, majd egy szaltó után gurult be a célba, később pedig egymást hibáztatták az esetért.

Coulthard és Häkkinen, 1999-es Osztrák Nagydíj

A rajt után a 3-as kanyarban David Coulthard egyszerűen nekiment Mika Häkkinennek, aki megpördült, és végül csak a harmadik helyen ért célba, de év végén így is világbajnok lett.

Gasly és Ocon, 2023-as Ausztrál Nagydíj

A legfrissebb emlék, amikor a futam végi újraindítás után a rosszul rajtoló Pierre Gasly a falhoz szorította Esteban Ocont, így az Alpine kettős pontszerzés helyett nullázott.

Rosberg és Webber, 2006-os Brazil Nagydíj

A verseny elején Rosberg nekiment Mark Webbernek, majd előbbi sérült hátsó szárnyával a bokszba hajtott, és feladta a futamot, utóbbi pedig csúnyán összetörte az autót, ami közvetetten Michael Schumacher későbbi defektjét okozta.

Senna és Prost, 1989-es Japán Nagydíj

Minden idők talán legemlékezetesebb csapattársak közötti ütközése: Ayrton Senna bebújt Alain Prost mögé, ám a két autó összeakadt, és utóbbi fel is adta a versenyt, a brazil pilótát pedig később kizárták, mert szabálytalanul tért vissza a pályára, ami ellenfele bajnoki címét jelentette.

Villeneuve és Zonta, 2000-es Német Nagydíj

Egy kevésbé ismert eset, amikor az 1-es kanyarban a belső íven érkező Ricardo Zonta egyszerűen megforgatta a kívül autózó Jacques Villeneuve-öt.

Vettel és Leclerc, 2019-es Brazil Nagydíj

A biztonsági autós fázis utáni újraindítást követően nem sokkal Charles Leclerc megelőzte Sebastian Vettelt, aki ezt nem akarta annyiban hagyni, ám autóját ráhúzta a másik Ferrarira, és annyira szerencsétlenül értek össze, hogy mindketten kiestek a negyedik, illetve az ötödik helyről.

Monteiro és Albers, 2006-os Kanadai Nagydíj

Tiago Monteiro a hajtűkanyarnál egyszerűen felöklelte Christijan Albers Midlandjét, aki ennek következtében ki is esett a versenyből.

Pérez és Ocon, 2018-as Szingapúri Nagydíj

A rajt után Sergio Pérez összeért a külső íven lévő Esteban Oconnal, aki ennek következtében a falnak ütközött, és feladta a futamot.

Heidfeld és Alesi, 2000-es Német Nagydíj

Nick Heidfeld a hajtűkanyarban akarta megelőzni az egyik Benettont, ám nem figyelt eléggé, ezért hátulról eltalálta Jean Alesi kerekét, aki emiatt megpördült.

Alesi és Heidfeld, 2000-es Osztrák Nagydíj

Egy futammal később ismét összeakadt a két Prost, ám ezúttal a francia pilóta volt a hibás, aki túl későn vetődött be csapattársa mellé.

Ricciardo és Verstappen, 2018-as Azeri Nagydíj

Daniel Ricciardo és Max Verstappen egész futamon át csatáztak, ám ütközés lett a vége, amikor a holland pilóta az utolsó pillanatban húzódott a belső ívre a célegyenesben, míg csapattársa már nem tudott kihátrálni a próbálkozásból, és felöklelte a másik Red Bullt.

Szató és Fisichella, 2002-es Malajziai Nagydíj

Szató Takuma egyszerűen nekiment Giancarlo Fisichellának, aminek következtében előbbi az első, utóbbi a hátsó szárnyát vesztette el.

Montoya és Ralf Schumacher, 2004-es Európa Nagydíj

Juan Pablo Montoya az első körben elmérte a féktávot, és nekiment Ralf Schumachernek, aki ennek következtében megpördült, és még Cristiano da Matta is belekeveredett; a német és a brazil pilóta kiesett, a kolumbiai az utolsó pontszerző helyen végzett.

Button és Hamilton, 2011-es Kanadai Nagydíj

Jenson Button pályafutása legemlékezetesebb győzelmét aratta Montrealban, de a futam elején valósággal a falhoz passzírozta Lewis Hamiltont, akinek ezt a felfüggesztése bánta.

Ralf Schumacher és Fisichella, 1997-es Luxemburgi Nagydíj

A német versenyző a rajt után eltalálta a külső oldalán haladó csapattársát, így mindketten kiestek, ráadásul Michael Schumachernek sem tartott sokáig a futam, akinek megsérült a felfüggesztése az eset következtében.

Ralf Schumacher és Montoya, 2002-es USA Nagydíj

Ezúttal egyértelműen a német versenyző volt a hibás a két Williams ütközésében, igaz, nem közvetlenül ment neki, hanem csak azért, mert az 1-es kanyarban megpördült.

Berger és Alesi, 1993-as Olasz Nagydíj

Az egyetlen olyan ütközés a videóban, amely nem futamon, hanem időmérőn történt, miután a két pilóta nem értette meg egymást, amikor Gerhard Berger el akart menni Alesi mellett.

Rosberg és Hamilton, 2016-os Osztrák Nagydíj

A két rivális utolsó ütközése a futam utolsó körében történt, miután Rosberg túlságosan is mélyet fékezett a 3-as kanyarban; a brit pilóta nyert, a német a negyedik helyen ért célba.

Vettel és Webber, 2010-es Török Nagydíj

Szintén egy emlékezetes eset, amikor Vettel és Webber a győzelemért csatáztak, ám a német pilóta manővere során ráhúzta a kormányt csapattársára, így ő kiesett, míg az ausztrál versenyző csak a harmadik lett.

Rosberg és Hamilton, 2014-es Belga Nagydíj

A két csapattárs első összeérése, amikor a hátul autózó Rosberg a második körben eltalálta és kilyukasztotta Hamilton kerekét, aki később fel is adta a futamot.

De Cesaris és Caffi, 1989-es USA Nagydíj

Alex Caffi utolérte és le akarta körözni Andrea de Cesarist, ám utóbbi ezt nem hagyta, és összeérésük után csapattársa a falban kötött ki.

Morbidelli és Martini, 1991-es Spanyol Nagydíj

Miután Gianni Morbidelli ütközött a Jordant vezető Alex Zanardival, az autója irányíthatatlanná vált, és egyszerűen belefordult Martini Minardijába.

Pérez és Ocon, 2017-es Belga Nagydíj

Az Eau Rouge felé tartva az elöl haladó Pérez nagyon kevés helyet hagyott Oconnak, aminek következtében össze is értek, amit a francia pilótánál az első szárny, a mexikóinál a jobb hátsó gumi bánt.

Friss