back to top
2024. május 16. 08:54

KezdőlapF1Így szól az utcán minden idők egyik legjobb hangú Forma-1-es autója (videó)

Így szól az utcán minden idők egyik legjobb hangú Forma-1-es autója (videó)

-

A V12-es motor fülsüketítő visítása semmihez sem fogható, hát még akkor, ha betonfalakról verődik vissza.

Természetesen szubjektív, hogy kinek melyik Forma-1-es torpedó hangja tetszik a legjobban, de alighanem a top 5-ben mindenkinél szerepel az utolsó V12-es motorral hajtott F1-es Ferrari, az 1995-ben Jean Alesi és Gerhard Berger által terelgetett 412T2 visítása.

Zengett a környék Imolában – így szól Schumacher egykori V12-es Ferrarija ma (videó)

A nem különösebben sikeres, csupán egyetlen versenyt nyerő konstrukció hangja már 28 évvel ezelőtt is élesen elkülönült a mezőny többi autójának hangjától, így a helyszínen levők messziről tudták, ha Alesi vagy Berger érkezik. Szerencsére ezt az élményt azok is átélhetik, akik vagy később születtek, vagy akkoriban nem jártak Forma-1-es versenyen, hiszen ma is több működő példány tűnik fel F1-es pályanapokon vagy a Ferrari Corse Clienti programjában.

És előfordul az is, hogy nem versenypályán, hanem utcai parádén csendül fel a 3 literes V12-es, amely a maga idejében a legerősebb motornak számított a mezőnyben. Alább egy ilyen videót mutatunk meg. A hangerő feltekerése mellett érdemes figyelni a kerítés mellett állók reakcióját is:

@studiobrpostagens

Fórmula 1 motor V12 das antigas #f1 #ferrari #v12

♬ som original – StudioBr

Egy kis kontrasztnak pedig álljon itt egy 2023-as McLaren, amint padlógázzal átsüvít a versenynaptár egyik leghíresebb kanyarján, a spái Eau Rouge-on:

@mclaren

One of the best sights in motorsport. 😍 #F1 #Motorsport #BelgianGP

♬ original sound – McLaren

Friss