2024. április 28. 18:08

KezdőlapF1Verstappen Monzában olyan tettet hajthat végre, ami még soha senkinek nem sikerült...

Verstappen Monzában olyan tettet hajthat végre, ami még soha senkinek nem sikerült az F1-ben

-

Max Verstappen az idei szezonban számos rekordot megdönthet, illetve elérhet egy olyan mesternégyest, ami korábban még soha senkinek nem jött össze.

Valljuk be, az idei világbajnoki cím már rég eldőlt, és hacsak valamilyen balszerencsés esemény nem következik be, Max Verstappen lesz 2023 legjobbja. A holland pilóta és a Red Bull fölénye pedig még csak azt sem teszi lehetővé, hogy az egyes versenyeken túlságosan izgulni kelljen a győztes kilétét illetően, úgyhogy jobb híján abban lehet némi érdekességet találni, hogy az energiaitalos csapat és sztárja által megdöntött és megdönteni szándékozott rekordokat figyeljük.

Ezt a hihetetlen rekordot Verstappen és Hamilton sem fogja elvenni Schumachertől

A Magyar Nagydíjon például átadták a múltnak a McLaren 35 éve fennálló csúcsát azzal, hogy zsinórban 12 versenyt nyertek, és miután Spában is őket intették le elsőnek, ők lettek az első istálló az F1 történetében, amely az adott szezonban megnyerte az első 12 futamot. Max Verstappen júliusi győzelmeivel az F1-es történelem második versenyzője lett Lewis Hamilton után, aki egy adott hónapban négyszer győzött, a Spában pedig először nyert a 6. rajtkockából, amivel beállította Fernando Alonso rekordját, eddig ugyanis csak a spanyol pilóta tudott 9 különböző rajthelyről győzni.

Verstappen dominanciáját mutatja az is, hogy az augusztus végi Holland Nagydíjon 4 hónapja lesz veretlen, és már most, egy futammal a szezon fele után több pontja van, mint Sebastian Vettelnek a 2010-es és 2012-es világbajnoki évében. De akár azt is említhetnénk, hogy az eddig megszerezhető pontok 93,5%-át begyűjtötte.

Ő a 8., de szeptember elején az egyetlenné válhat

Számos rekord vár még megdöntésre az idei évben mind Verstappennek, mind a Red Bullnak. Ezek közül az egyik, talán kevésbé ismert az, hogy a kétszeres világbajnok lehet az első, akinek összejön a nem hivatalos Grand Slam, azaz ugyanabban a szezonban nyeri meg mind a négy olyan futamot, amely már a sportág történetének első, 1950-es idényében is szerepelt a naptárban.

Eddig nyolc pilóta került egy győzelemre ettől, de még senkinek sem jött össze, hogy ugyanabban az évben nyerjen Monacóban, Silverstone-ban, Spában és Monzában. Verstappennek már csak utóbbi futam megnyerése hiányzik ehhez, és a Red Bull teljesítményét látva minden esélye meglesz rá, hogy szeptember első hétvégéjén őt intsék le elsőként az Olasz Nagydíjon.

Max Verstappen, Red Bull, Belga Nagydíj
Fotó: Mark Thompson/Getty Images/Red Bull Content Pool

Mindez azért tényleg nagy szó, hiszen olyanoknak sem sikerült ez korábban, mint Michael Schumacher, Lewis Hamilton, Sebastian Vettel vagy Ayrton Senna. Persze nem is minden évben volt rá lehetőség, hiszen előfordult, hogy nem szerepelt mind a négy történelmi helyszín a versenynaptárban. Ez volt a peche például Alberto Ascarinak 1952-ben, abban az évben ugyanis nem volt Forma-1-es Monacói Nagydíj. A Monzában, Spában és Silverstone-ban is több mint egy perces előnnyel nyerő Ferrari-pilóta a Hercegségben is favoritként indult volna.

Másodikként Jim Clark került egy versenyre a Grand Slamtől, de 1963-ban neki is a Monacói Nagydíj hiányzott a söpréshez, ráadásul mindössze 22 kör választotta el a monacói sikertől, ennyivel a cél előtt adta meg ugyanis magát a váltója vezető helyen.

Ezután 22 évig nem kellett azon izgulni, hogy ki lesz az első Grand Slam-győztes, míg 1985-ben Alain Prost Monacóban, Silverstone-ban és Monzában is nyert, de Spában nem igazán forszírozta, miután legközelebbi világbajnoki riválisa, Michele Alboreto kiesett, így beérte a harmadik hellyel Senna és Mansell mögött.

Hamiltonnak már 2015-ben meglehetett volna a mesternégyes, ha a Mercedes nem ront  Fotó: GEPA pictures / Red Bull Content Pool

A negyedik esélyes Ayrton Senna volt 1990-ben. Ő Monacóban, Spában és Monzában győzött, Silverstone-ban azonban hiába vezetett 11 körön át a rajt után, Alain Prost és Thierry Boutsen is jobb tempóra volt képes nála. Négy évvel később Damon Hillt a Mika Häkkinennel történt monacói ütközés fosztotta meg a Grand Slamtől, 17 évvel később, 2011-ben Sebastian Vettel-lel pedig a Red Bull lassú kerékcseréje babrált ki Silverstone-ban.

A Vettel-éra után a Mercedes egyeduralma alatt Lewis Hamilton kétszer is közel került ahhoz, hogy mind a négy pályán diadalmaskodjon, de a 2015-ös Monacói Nagydíjon az utolsó biztonsági autós fázis során a Mercedes taktikai hibát vétett, és kihívta a britet, amivel Hamilton az élről visszaesett a harmadik helyre. 2017-ben is Monaco volt a sarokpont, de akkor nem stratégiai hiba szólt közbe, hanem a Mercedes és Hamilton egyszerűen nem volt versenyképes, és egy gyenge időmérő után csupán a 7. helyen végzett.

Friss