2024. május 03. 16:51

KezdőlapF1Driftelés és középső ujjal mutogatás - 37 éve rendezték az első Magyar...

Driftelés és középső ujjal mutogatás – 37 éve rendezték az első Magyar Nagydíjat (videó)

-

Noha a hazai autósport legfontosabb eseményén és piros betűs ünnepén, a Forma-1-es Magyar Nagydíjon már túlvagyunk, és jelenleg javában tombol a nyári szünet a száguldó cirkuszban, augusztus 10-én azért megállhatunk egy pillanatra, hogy megemlékezzünk az első magyarországi F1-es versenyről, 37 évvel ezelőtt ezen a napon rendezték ugyanis az első Magyar Nagydíjat.

Ez akkoriban természetesen óriási szenzációnak számított, hiszen nemhogy Magyarországon, de a vasfüggöny innenső oldalán sem vendégeskedett még a Forma-1. A hazai közvélemény persze már évek óta tűkön ülve várta, hogy a világ legjobb autóversenyzőit anélkül csodálhassa élőben, hogy ehhez külföldre kelljen utaznia (ami ugye akkoriban nem volt olyan egyszerű, mint manapság, ráadásul mindenképpen nyugatra kellett menni hozzá), hosszas huzavona után pedig 1985. szeptember 10-én aláírták a Hungaroring megépítésről szóló szerződést.

Galéria az első Magyar Nagydíjról:

Ilyen volt az első – képek az 1986-os Magyar Nagydíjról

A várakozás természetesen óriási volt, előzetesen 120 ezer nézővel számoltak a Kerepestarcsa és Mogyoród között elterülő kukoricaföld helyén rekordidő alatt megépített Hungaroringre – a korábbi években szó volt előbb arról, hogy a Városligetben, majd arról, hogy az 1936-os, első magyarországi Grand Prix-nek otthont adó Népligetben lesz a pálya, de még a Velencei-tó is felmerült –, amelyet Gulácsi Ferenc álmodott meg és Papp István főtervező irányítása mellett zajlott a kivitelezése.

És amikor eljött 1986 augusztusának második hétvégéje, végre felbőghettek a turbók a mára legendássá vált dombok között, és megkezdődhetett a történelmi versenyhétvége. Az a versenyhétvége, amely a száguldó cirkuszban dolgozóknak is legalább olyan különleges volt, mint a keleti blokkban élő nézőknek, hiszen előbbiek közül nagyon sokan most először jártak a vasfüggöny mögött.

Végül a becsült 120 ezer helyett nagyjából 200 ezren figyelték a lelátókról és a domboldalakról, ahogy Nelson Piquet egy szenzációs előzéssel megnyeri a futamot. A Williams brazil pilótája a 2. helyről rajtolt, a verseny során pedig összesen háromszor előzte meg a pole pozíciót megszerző Ayrton Sennát a célegyenes végén. Utoljára az 57. kör elején ment el a brazil mellett, és a második előzésével ellentétben most meg tudta tartani a pozíciót, noha ehhez elképesztően későn kellett a fékre lépnie a külső íven, amitől blokkolt a jobb hátsó kereke. Piquet azonban óriási ellenkormányzással nemhogy mefogta a Williams-t, de elég szűken is tudta tartani ahhoz, hogy Senna ne slisszolhasson el mellette a belső íven. Ja, és utána még be is mutatott honfitársának…

Az ő párosuk a 76 kör során minden célbaérőt legalább egyszer lekörözött, a 26 indulóból pedig csak 10 versenyző látta meg a kockás zászlót.

Az előzés, majd a végül Sennát faképnél hagyó és 17 másodperces előnnyel nyerő Piquet célbaérése:

 

Ez volt tehát az első, az idén pedig már zsinórban a 38.-at rendezték. Ennél hosszabb sorozattal csak Monza büszkélkedhet, ráadásul a Hungaroring 2032-ig meghosszabbította a szerződését, a Forma-1 maradásának feltétele azonban az, hogy 2026 végéig elkészüljön a pálya felújítása. Az F1 magyarországi otthona ezzel már nyomokban sem fog hasonlítani 1986-os önmagára.

Friss