2024. május 03. 13:17

KezdőlapF1Räikkönen semmit sem nyerő, mégis legendás autóját árverezik el - több mint...

Räikkönen semmit sem nyerő, mégis legendás autóját árverezik el – több mint 1 milliárd forintot érhet

-

Kalapács alá kerül Kimi Räikkönen egyik Forma-1-es autója, amellyel a Jégember két dobogós helyezést szerzett, azaz nem a legsikeresebb, általa használt modell volt ez, de így is köszönhetünk neki egy legendás räikkönenes pillanatot.

2,5 és 3,5 millió dollár (0,87 – 1,2 millárd forint) közé becsüli az értékét a Bonhams aukciósház annak az autónak, amelyet Kimi Räikkönen utolsó McLarennél töltött idényében vezetett. A 2006-os McLaren MP4/21 sokkal gyengébbre sikerült, mint elődje, a szélvészgyors, ám nagyon megbízhatatlan MP4/20-as, de legalább ez sem volt golyóálló, mint azt a műszaki hibák száma mutatja. Mégis tartogatott emlékezetes pillanatokat.

A Bonhams egészen pontosan azt a 02-es sorszámú kasztnit bocsátja árverésre a novemberi aukción Abu-Dzabiban, amelyet Räikkönen a szezonnyitó Bahreini Nagydíj és az év 11. versenye, a Francia Nagydíj között vezetett (nem mindem futamon ez volt a versenyautója), ez idő alatt pedig két dobogós helyezést szerzett.

Különösen emlékezetesre sikerült a szezonnyitón elért harmadik helye, amelyet az utolsó helyről indulva kaparintott meg, miután az időmérőn meghibásodott az autó felfüggesztése, látványos kicsúszásba taszítva a finnt. A másik dobogó – egy 2. helyezés – a harmadik versenyen, Ausztráliában született, egy igazi, számos biztonsági autós fázissal tarkított káoszfutamon.

22. helyről az elsőre az időmérőn elszenvedett műszaki hiba után Bahreinben:

Az autóhoz fűződő legemlékezetesebb momentum azonban a Monacói Nagydíjon jött el, ahol Räikkönen a 2. helyen haladva volt kénytelen félreállni, mert az MP4/21-ben túlmelegedett, majd kigyulladt egy hőpajzs. Ebben persze még nincs semmi különleges, de abban annál inkább, hogy a Jégember ezután nem a boksz, hanem saját jachtja felé vette az irányt, a közvetítés rendezője pedig nem volt rest megmutatni, ahogy nem sokkal később már barátaival iszogat a fedélzeten.

Räikkönen 17 éve olyat tett, hogy a közvetítés nézői nem hittek a szemüknek

Sokan azért is emlékezhetnek a McLaren MP4/21-esre, mert ez volt az első autó a wokingiak történetében, ami az egészen a 2015-ös szezonig használt, rendkívül népszerűnek bizonyuló chrome festéssel futott.

Az eladásra bocsátott kocsiról a Bonhams oldalán rendkívül részletes képgaléria érhető el.

Friss