2024. április 29. 20:08

KezdőlapF1Túlórázó csapata elsőre pizzafutárnak nézte Michael Schumachert

Túlórázó csapata elsőre pizzafutárnak nézte Michael Schumachert

-

Michael Schumacher Forma-1-es bemutatkozásáról igen nehéz már új információval szolgálni, de azért időről időre előkerül valami, amit eddig még nem hallhattunk. Most Andy Stevenson, az Aston Martin F1-es istállójának csapatmenedzsere idézte fel a későbbi hétszeres világbajnok érkezését 1991-ben a Jordanhez, amelynek akkoriban az egyik szerelője volt.

Schumacher azután került képbe, hogy Bertrand Gachot-ot börtönbüntetést kapott, amiért korábban összetűzésbe került egy londoni taxisofőrrel, Eddie Jordannek pedig gyorsan találnia kellett valakit, aki beugrik pilótája helyére a Belga Nagydíjon. Ez a valaki végül Michael Schumacher lett.

„Eddie odajött hozzánk és közölte, hogy »Bertrand nem tud vezetni«, majd mondta, hogy »Itt van ez a fiatal pilóta, Michael, aki Japánban versenyzett.« – idézte fel a 32 évvel ezelőtt történteket Stevenson a Bildnek, majd elmesélte, hogy miután az egyik nap túlórázás közben vacsorát rendeltek, nem igazán Schumacher érkezésére számítottak. –  Ezután az egyik este sokáig bent kellett maradnunk az üléspróbához, szóval ott voltunk a gyárban, és hirtelen jött egy fiatal futár gyerek. És csak azután jöttünk rá, hogy ez nem a futár, hanem az új Forma-1-es pilótánk.”

A sztori jól mutatja, hogy bár a Mercedes sportautóival versenyzett, Schumacher egyáltalán nem volt ismert, de hamarosan így is mély benyomást tett a csapatra.

„A professzionalizmusa már akkor mindenen túltett, amit más pilótákkal tapasztaltunk – mondta Stevenson. – Attól a pillanattól, hogy beült az autóba, pontosan tudta, hogy mit akar. Teljes mértékben részt vett a munkában, azt akarta, hogy vonjuk be, és mindenben segíteni akart. Két-három kör után Silverstone-ban már gyorsabb volt, mint az autónk korábban bárkivel, egymás után szórta a jó köröket. Határozottan emlékszem, hogy azt mondtam egy barátomnak: »Éppen most teszteltünk a jövő világbajnokával.« Teljesen nyilvánvaló volt, táncolt az autóval a sikánokon át.”

Schumacher első tesztjére egyébként finoman szólva sem szokványos körülmények között került sor. Hogy mi történt, arról alábbi cikkünkben írtunk bővebben.

Elképesztő sztori látott napvilágot Michael Schumacher F1-es bemutatkozásáról

Friss