2024. május 02. 05:38

KezdőlapF1Szigorítanak a Holland Nagydíjon, hogy elkerüljék az újabb botrányt

Szigorítanak a Holland Nagydíjon, hogy elkerüljék az újabb botrányt

-

A Holland Nagydíj igazgatója elárulta, mindent megtesznek annak érdekében, hogy a futamhétvégén egyik szurkolót se érjen kellemetlenség. Imre van Leeuwen hozzátette, hogy a füstbombázást is igyekeznek visszaszorítani.

A hétvégén visszatér a Forma–1 a nyári szünetből, méghozzá az egyik legjobb hangulatú futammal, a Holland Nagydíjjal. Max Verstappent máshova is sokan elkísérik honfitársai közül, de a címvédő mégiscsak hazai pályán részesül a legnagyobb támogatásban. Ha pedig az előző két évhez hasonlóan ismét nyerni tud, minden bizonnyal óriási népünnepély lesz.

A jelenségnek azonban van árnyoldala is: ahogyan az élet számos más területén, úgy itt is megfigyelhető, hogy a nagyobb tömeg azt jelenti, hogy a nem megfelelően viselkedő személyek száma is megnő. A 2021-es szezon hatására pedig többször is előfordult, hogy a holland szurkolók zaklatták Lewis Hamilton, illetve a Mercedes rajongóit, sőt, állítólag az is előfordult, hogy homofób megjegyzéseket tettek valakire. Persze ez nyilvánvalóan nem a többség, de mivel igen látványos és kellemetlen, a szervezők mindenképpen el akarják kerülni, hogy a mostani hétvégén hasonló történetekről számoljanak be a különböző sajtótermékek.

„Az első évben csak hollandok voltak a COVID miatt – nyilatkozta Imre van Leeuwen, a Holland Nagydíj igazgatója az Autosportnak. – Szóval így kezdődött, de nagyot csalódnék a szurkolóinkban, ha Ferrari- vagy Lewis Hamilton-rajongóként az ember nem érezné magát biztonságban. Ez teljességgel elfogadhatatlan. Nem tolerálhatjuk, és el fogjuk venni [a nem megfelelően viselkedő] emberek jegyeit. Mindenkinek azt kell éreznie, hogy szívesen látjuk. Arra van szükségünk, hogy a pilóták versenyezzenek, különben nincs futam. Ha csak Max versenyezne, az nem lenne F1.”

Ebből a szempontból nem Hollandiában, hanem a tavalyi Osztrák Nagydíjon volt a mélypont, ahol jó néhány atrocitásról számoltak be. Ennek hatására az F1 elindította a Drive It Out elnevezésű kampányát, amely az ilyenfajta viselkedés kiszorítását célozta meg. Az idei spielbergi hétvégén már nem is lehetett hallani-olvasni ehhez hasonló esetekről, és a Holland Nagydíj szervezői mindent megtesznek annak érdekében, hogy ezúttal is hasonló legyen a helyzet.

Holland Nagydíj, Zandvoort, lelátó, szurkolók
A holland szurkolók remek hangulatot tudnak varázsolni, de a nagy létszámnak megvan az árnyoldala is (Fotó: Mark Thompson/Getty Images/Red Bull Content Pool)

„Az F1-gyel közösen a biztonsági vezetőnk és a csapatunk tagjai találkoztak az ausztriai, a belgiumi és a barcelonai [illetékesekkel], olyan helyeken, ahova sok holland szurkoló jár – folytatta Van Leeuwen. – Jó dolog ünnepelni és bulizni, de megfélemlíteni az embereket vagy tiszteletlenül viselkedni nem jó. Szóval igen, nagyon fontos, hogy ezt leállítsuk. Van egy munkacsoportunk a többi promóterrel. Extra intézkedéseket hoztunk az emberek tájékoztatásával kapcsolatban arról, hogy mit szeretünk, és mit nem. Természetesen meg fogjuk büntetni a [nem megfelelően viselkedő] embereket. Ez egy fontos téma számunkra, hogy mindenki biztonságban érezze magát. Most már van egy információs pontunk, így ha valami történik az emberrel, ott elmondhatja a történetét, lesznek jelentések, és meg tudjuk nyugtatni, ha valami csúnya dolog történik. Együttműködünk a rendőrséggel, és megpróbáljuk a lehető leghatékonyabban tájékoztatni az embereket. Szerencsére Ausztriában idén szerintem nagyon jól ment, és semmilyen problémáról nem hallottam.”

A Holland Nagydíj igazgatója egy másik, szintén a szurkolókkal kapcsolatos problémára is kitért. Ez pedig a füstbomba, amelyet olyanok is rendszeresen használnak, akik egyébként valóban nem a balhé miatt látogatnak ki az eseményre, hanem csak pusztán jól akarják érezni magukat. Mindez azonban nemcsak a nézők, hanem a pilóták szempontjából is veszélyes lehet.

„A sportág és Max népszerűsége miatt a rajongók néhány éve Ausztriában is bevitték ezeket a füstbombákat – fogalmazott Van Leeuwen. – A tévében remekül nézett ki a kép, és felvételeket készítettek a füstbombákról. Tehát egy normális szurkoló, nem huligán, hanem normális szurkoló azt hiszi, hogy akkor jó szurkoló, ha hoz egy füstbombát. Most pedig látható, hogy annyira sok van belőlük, hogy az veszélyes, és nem tesz jót az ember egészségének. Most már tájékoztatnunk kell az embereket, hogy nem az a jó szurkoló, akinél füstbomba van, hanem akkor jó szurkoló, ha nincs. Ha pedig lát egy füstbombát, akkor azt mondja, hogy »ugyan már, haver, ez veszélyes az egészségemre«. A pilótákra ez szintén veszélyes, mert, azt hiszem, két évvel ezelőtt Ausztriában a versenyzők rosszul láttak a felvezető kör során. Erről pedig egy normális szurkoló nem tudott. Ők csak két fickót láttak füstbombával, aztán négy fickó volt, utána nyolc, tizenhat és harminckettő. Ezt most le kell csökkentenünk.”

Friss