2023. szeptember 21. 16:50
KezdőlapF1Hamilton kritikája után gendersemlegessé teszi az FIA a szabályainak megfogalmazását

Hamilton kritikája után gendersemlegessé teszi az FIA a szabályainak megfogalmazását

-

A hétszeres világbajnok Lewis Hamilton nyilatkozata után változtathat az FIA azon a gyakorlaton, hogy szabályainak szövegezésében eddig nem gendersemleges megfogalmazást használt.

Lewis Hamiltonról köztudott, hogy a rasszizmus elleni küzdelem mellett a sportban és azon kívül is számos alkalommal szólal fel a befogadás és sokszínűség fontossága mellett. Ennek jegyében a hétszeres világbajnok nemrég kritikával illette az FIA szabályainak szövegezését, mert azokban férfi névmással (he) utalnak a versenyzőkre.

„Nem lep meg, mert csak férfiak ülnek abban a szobában, és ez az óta így van, hogy itt vagyok – felelte a RacingNews365.com témára rávilágító kérdésére. – Valószínűleg nem tartották elég fontosnak [a változtatást], vagy talán van ennek másik oldala is, de egyértelműen nem valami biztató ezt hallani.”

Ezzel szemben a FIM (Nemzetközi Motor Szövetség) például nem ezt a gyakorlatot követi, az ő szabályaikban ugyanis „riderként”, azaz motorosként utalnak a versenyzőkre. És vélhetően hamarosan az FIA is erre az útra fog lépni (csak ő driverrel), mert Hamilton kritikájára reagálva biztosították arról a közvéleményt, hogy elkötelezettek a nemi befogadás iránt.Az FIA egyik szóvivője elmondta, hogy a jelenlegi alapszabályaik befogadók, és hangsúlyozta, hogy bármely, személyre vonatkozó kifejezések mindkét nemre vonatkoznak. Ezen kívül megerősítette, hogy belső vizsgálatot folytatnak annak érdekében, hogy frissítsék a szabályaik szövegének nyelvezetét.

Az arab országok után Hamilton az USA-t is kritizálta – szivárványos sisakkal áll ki a floridai törvény ellen

Friss