2024. április 26. 02:03

KezdőlapF1Az arab országok után Hamilton az USA-t is kritizálta - szivárványos sisakkal...

Az arab országok után Hamilton az USA-t is kritizálta – szivárványos sisakkal áll ki a floridai törvény ellen

-

A Mercedes hétszeres világbajnoka elmondta: nem ért egyet és nem is támogatja a floridai LMBTQ-ellenes törvényt.

Lewis Hamilton a Miami Nagydíj előtt nemtetszését fejezte ki azon floridai jogszabály ellen, amely megtiltja, hogy oktatási intézményekben szó essen a szexuális irányultsággal kapcsolatos LMBTQ-témákról. A Ron DeSantis floridai kormányzó által tavaly márciusban bevezetett jogszabály tiltja a szexuális irányultsággal és nemi identitással kapcsolatos LMBTQ-témákat érintő tananyagokat az osztályteremben, ami miatt azt „Ne mondd, hogy meleg” törvénynek (Don’t Say Gay law) nevezték el. A jogszabály miatt heves viták alakultak ki az Egyesült Államokban, hiszen míg sokan egyetértenek vele, mások szerint ez kirekesztően hat a szivárványcsaládban élő diákokra.

Hamilton semmiben sem értett egyet a többi pilótával a szaúdi hétvége előtt

Utóbbiak táborát erősíti az LMBTQ-közösség mellett rendszeresen kiálló, egyéb társadalmi kérdésekben is rendre felszólaló Lewis Hamilton is. „Ez egyáltalán nem jó, az itteni közösség mellett vagyok. Remélem, hogy továbbra is keményen kiállnak. Ott van a szivárvány a sisakomon. Ez semmiben nem különbözik attól, amikor Szaúd-Arábiában voltunk” – jelentette ki a 38 esztendős versenyző, aki az FIA politikai, vallási és egyéb, személyes tartalmú üzenetekre vonatkozó tiltása ellenére továbbra is kiáll a számára fontos dolgok mellett.

Hamilton addig ugyanakkor nem ment el, hogy kérdésre válaszolva kijelentse, az F1-nek nem lenne szabad emiatt Florida államban versenyt rendeznie.

„Az ilyesmit nem az én tisztem eldönteni – felelte. – Hallottam és olvastam némely döntésről, amit az itteni kormány hozott, és nem értek egyet vele, ahogy nem is támogatom azt. Továbbra is kiállok az LMBTQ-közösség mellett, és szivárványos zászlót viselek a sisakomon ezen a hétvégén. Továbbra is támogatni akarom az itteni közösséget, és a tudtukra akarom adni, hogy mellettük állok, és remélem, hogy továbbra is harcolni fognak a törvény ellen.”

„Nem a Miamiban élők hozzák ezeket a döntéseket, hanem a kormányban ülők, és ez a probléma. A legkevesebb, amit tehetek – hiszen a sport eljön ide nélkülem is –, hogy továbbra is támogató vagyok, itt vagyok és [a szivárványt] viselem a sisakomon. Remélhetőleg ez illeszkedik a témához.”

Hamiltont az sem érdekli, ha nem nyer több versenyt, akkor is megteszi, amit meg kell tennie

Friss