2024. április 19. 15:23

KezdőlapF1Hamilton semmiben sem értett egyet a többi pilótával a szaúdi hétvége előtt

Hamilton semmiben sem értett egyet a többi pilótával a szaúdi hétvége előtt

-

Lewis Hamilton semmivel sem értett egyet abból, amit a Szaúd-arábiai Nagydíj hivatalos sajtótájékoztatóján mellette ülő versenyzőtársai elmondtak a tavaly rakétatámadás árnyékában zajló verseny biztonságával kapcsolatban. A Mercedes világbajnoka próbált nem belemenni a részletekbe, de aztán kifejtette, hogy szerinte az F1 nem tesz eleget azért, hogy a Szaúd-Arábiához hasonló országokban felhívja a figyelmet az emberi jogok védelmére.

Miután a tavalyi Szaúd-arábiai Nagydíj pénteki napja során jemeni lázadók által kilőtt rakéta eltalálta a pályától nem messze található egyik olajfinomítót, a versenyzők kampányolni kezdtek azért, hogy fújják le az eseményt. Végül az F1 vezetése meggyőzte őket, hogy a szervezők garantálják a biztonságukat, és folytatódott a műsor, a tavalyi támadást azonban nem felejtették el.

Sokatmondó volt, hogy Lewis Hamilton a csütörtöki médianapon először nem volt hajlandó válaszolni a helyzettel kapcsolatos kérdésekre, de később megjegyezte, hogy a Forma-1 „kötelessége a figyelemfelhívás” az emberi jogokkal kapcsolatos problémákra.

A szaúdi hatóságok és az F1 vezetése biztosította a versenyzőket, hogy számos intézkedést foganatosítottak annak érdekében, hogy az idén ne történhessen a tavalyihoz hasonló eset, és a biztonságuk nincs veszélyben. Azt is közölték a pilótákkal, hogy jelenleg tűzszünet van érvényben Szaúd-Arábia és a jemeni húti lázadók között.

Az F1 állítja, kész megszabadulni bizonyos versenyektől

„A tavalyi év eléggé különös volt, egyikünk sem élvezte, de most más a helyzet, más politikai… tűzszünet van érvényben a felek között, ami magabiztosságot ad. Akárhogy is, elutazunk ezekre a helyekre, és a lehető legjobb módon meg kell birkóznunk ezzel és végig kell csinálnunk” – nyilatkozta Kevin Magnussen, a Haas pilótája.

„Ijesztő volt, ami tavaly történt, és egyikünk sem akar soha többet ilyesmit átélni, de megbízunk a körülöttünk levőkben, hogy biztonságos környezetet teremtenek a versenyzéshez” – tette hozzá Esteban Ocon, akihez Lance Stroll és Sergio Pérez is csatlakozott.

„Többé kevésbé ugyanez. Megbízom a szervezetben és a Forma-1-ben, hogy vigyáznak ránk. Ez a verseny sokat fejlődött az elmúlt években, szerintem változik, ahogyan az ország is, és fejlődik. Magabiztos vagyok azt illetően, hogy a Forma-1 és a szervezet vigyázni fog ránk és biztonságban tart minket az idén” – nyilatkozta Stroll.

„Örülök, hogy ismét itt lehetek, és szerintem sportágként képesek vagyunk segíteni egy országot a fejlődésben, és az embereket is, akik itt élnek. Sportágként erre büszkék lehetünk. Másfelől teljes mértékben megbízunk a szervezetben, amely idehozott minket, hogy biztonságos helyen versenyezhetünk” – mondta Pérez.

Az FIA hivatalos sajtótájékoztatóján az említett versenyzők mellett helyet foglaló Hamilton utolsóként válaszolt a kérdésre, és közölte, „mindenről az ellenkezőjét [gondolom] annak, amit a többiek mondtak.”

Amikor Tom Clarkson, a sajtótájékoztató moderátora megkérdezte, hogy az emberi jogokkal vagy a biztonsággal kapcsolatos aggályokra gondol-e, a hétszeres világbajnok azt felelte: „Egyikbe sem akarok belemenni.”

Hamiltont az sem érdekli, ha nem nyer több versenyt, akkor is megteszi, amit meg kell tennie

Ezután megkérdezték tőle, hogy megfordult-e a fejében, hogy ne térjen vissza versenyezni Szaúd-Arábiába, mire azt mondta, hogy „Ha nem vagyok itt, az F1 folytatni fogja nélkülem, úgyhogy, amit próbálok, hogy a lehető legtöbbet tanuljak. Továbbra is úgy érzem, hogy amikor olyan helyekre megy ez a sport, ahol problémák vannak az emberi jogok betartásával, mint itt is, sportágként kötelességünk felhívni erre a figyelmet, és megpróbálnunk pozitív változást elérni.”

„Úgy érzem, hogy [a sportnak] többet kell tennie. Hogy az micsoda, arra nincs meg minden válaszom, de mindig többet kell tennünk, hogy megpróbáljuk felhívni a figyelmet azokra a dolgokra, amiktől az emberek szenvednek” – jelentette ki a Mercedes versenyzője.

A sajtótájékoztató egyéb részeiben több versenyzőt is megkérdeztek arról, hogy elégedettek-e az F1 és a szervezők által érvénybe léptetett biztonsági intézkedésekkel, és a fentebb említettek mellett George Russell, Lando Norris, Alex Albon és Carlos Sainz is elmondta, hogy megbízik bennük.

Hamilton mellett Valtteri Bottas, a hétszeres világbajnok korábbi csapattársa, valamint Cunoda Juki nem ment bele a biztonsággal kapcsolatos kérdésekbe, és helyette inkább azt emelték ki, hogy szeretik ezt a pályát.

Az arabok a teljes Forma-1-et megvennék

Az F1 nem tesz eleget az emberi jogokért

A Reprieve nevű, nemzetközi jogászokból és nyomozókból álló nonprofit szervezet eközben azzal vádolta meg a Forma-1-et, hogy „soha nem foglalkozik komolyan az emberi jogokkal, és a sportot a világ legelnyomóbb rezsimjei által elkövetett visszaélések tisztára mosására használják.”

Maya Foa, a Reprieve igazgatója kiemelte, hogy az elmúlt két hétben legalább 13 embert végeztek ki Szaúd-Arábiában. „A dzsiddai verseny előestéjén végrehajtott kivégzések a szaúdi hatóságok büntetlenségének szemtelen megnyilvánulása. Abban bíznak, hogy a sportág és annak kereskedelmi partnerei csendben maradnak, és az F1-gyel járó csillogás eltereli a figyelmet a vérontásról” – mondta Foa.

„A versenyzőket abba a lehetetlen helyzetbe hozzák, hogy azon tűnődnek, vajon hány embert végeznek még ki a versenyhétvége napjai alatt. A sport emberi jogi problémája még soha nem volt ennyire szembeszökő.”

Megkínzott bahreini nők a brit kormánytól kértek segítséget, mert az F1 vezetése ignorálta őket

Ezek a problémák pedig az emberi jogok mellett a mezőnyből mindenki másnál többször és hangsúlyosabban kiálló Hamiltonhoz is eljutnak. Abdullah al-Howaiti, egy halálsoron levő, a szaúdi rezsim szerint 14 éves korábban elkövetett bűncselekményekért halálra ítélt férfi például írt a hétszeres világbajnoknak, hogy megköszönje, amiért tavaly felhívta a figyelmet az ügyére. Al-Howaiti azt állítja, kínzással csikartak ki tőle vallomást.


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss