2024. április 20. 09:41

KezdőlapF1Hamiltont az sem érdekli, ha nem nyer több versenyt, akkor is megteszi,...

Hamiltont az sem érdekli, ha nem nyer több versenyt, akkor is megteszi, amit meg kell tennie

-

Lewis Hamilton továbbra is kiáll az elvei mellett, és állítja, még a győzelem sem fontosabb neki, mint az, hogy felhívhassa a figyelmet a sok ember életét megkeserítő társadalmi problémákra.

Az FIA az idei évtől bevezette, hogy a versenyzők csak előzetes írásos engedély birtokában nyilváníthatnak véleményt politikai, vallási és/vagy egyéb személyes meggyőződésükről. A nagy port kavart szabályozás a mezőny nagy része kritikával illette, mondván nem lenne szabad korlátozni a versenyzők szólásszabadságát. Az FIA nemrég tisztázta, hogy pontosan mit lehet majd, és mit nem, illetve a konkrét büntetési tételeket is közölte.

Valtteri Bottas azonban például továbbra is szükségtelennek érzi az új szabályt, és vélhetően rajta és Lewis Hamiltonon kívül lesznek mások is, akik ugyanígy gondolják. A hétszeres világbajnok például továbbra is kitart a korábbi véleménye mellett, ami röviden úgy foglalható össze: mondhat bárki bármit, ő ki fog állni amellett, amiben hisz, és fel fogja hívni a figyelmet a számára fontos dolgokra, vagy megoldandó problémákra.

Hiába próbálják elnémítani, Lewis Hamilton nem fog csöndben maradni

„Mindig is azt mondom, hogy úgy érzem, több empátiára és együttérzésre van szükség a világban – nyilatkozta Hamilton a The Fast and the Curious podcastban. – Ezek mind olyan dolgok, amelyek kihívást jelentenek az embereknek a különböző országokban, a kormányok mellett.”

A Mercedes 38 esztendős pilótája „óriási felelősséget érez” azért, hogy a világ egyik legismertebb sportolójaként jóra használja ezt az ismertséget. „Ez egy olyan platform, amely igazán változást indíthat el, párbeszédet kezdeményezhet, ami minden változás első lépése. Elindítani ezeket a kényelmetlen párbeszédeket, majd felelősségre vonni az embereket, akik elégedettek voltak a múltbeli status quóval, ami visszafogta és kirekesztette az embereket, és ami frusztrál engem. És innen elkezdődik a félelem.”

„Változást érhetünk el, és én segíteni akarok ebben, hogy az emberek ne érezzék magukat kirekesztve.”

„A motorsport, vagy bármilyen sport nem mehet úgy tovább, hogy nem sokszínű. Nem elegendő a hozzáférés az LMBTQ+ közösséghez tartozók számára. Vagy nem sok fogyatékkal élőt láttunk a paddockban. Mikor láttak valakit ebben az iparban dolgozni fogyatékkal élőként?” – tette fel a kérdést Hamilton.

„Olyan sok dolgon kell változtatnunk és javítanunk. Sok olyan országban versenyzünk, ahol problémák vannak az emberi jogokkal, és az embereket nem emberekként kezelik. A múltban az emberek csak félresöpörték ezeket a dolgokat, mondván, ez nem fontos. Fontos, hogy valaki felszólaljon emiatt. Nem érdekel, ha nem nyerek több futamot, beszélni fogok ezekről a dolgokról, akár tetszik az embereknek, akár nem” – jelentette ki.


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss