2024. április 26. 13:36

KezdőlapF1Összefogást sürget a Hamiltont sújtó döntés ellen a volt csapattárs

Összefogást sürget a Hamiltont sújtó döntés ellen a volt csapattárs

-

Valtteri Bottas elárulta, a pontosítás után is szükségtelennek érzi az FIA-nak a pilóták szólásszabadságát korlátozó szabályát. A finn versenyző bízik benne, hogy a versenyzői szakszervezeten keresztül meg tudják vitatni az ügyet a szövetséggel.

A Forma-1-es holtszezon egyik legtöbbet emlegetett híre volt, hogy az FIA az idei szezontól korlátozza a pilóták szólásszabadságát, mondván, tilos politikai, vallási és egyéb személyes kérdésekben állást foglalni. A döntést több szempontból is támadták: egyrészt azért, mert többen úgy gondolták, hogy a versenyzőket egyszerűen el akarták hallgattatni bizonyos kérdésekben, másrészt pedig az sem volt világos, hogy az előírás pontosan milyen körülmények között lép életbe.

Ez utóbbi többé-kevésbé megoldódott, hiszen az FIA kiadott egy pontosítást a szabályról, amelyben tisztázta, hogy elsősorban a versenyhétvégékhez kapcsolódó eseményeken kötelesek engedélyt kérni, és az is kiderült, hogy pontosan milyen ügyekben van erre szükség, illetve hogy szabályszegés esetén milyen büntetés jöhet. Valtteri Bottast azonban ez sem győzte meg.

Ez lesz tilos „politizálás, illetve vallási és/vagy egyéb véleménynyilvánítás” címszó alatt az F1-ben

„Világos, de még mindig kicsit úgy érzem, hogy felesleges – nyilatkozta az Alfa Romeo versenyzője egy sajtóbeszélgetésen. – Azt hiszem, az összes pilóta nevében beszélhetek, a GPDA [a versenyzői szakszervezet – a szerk.] még nem ült össze. Remélhetőleg ez hamarosan megtörténik, hogy megbeszéljük [az ügyet], különösen az FIA-val.”

A finn pilóta tehát leginkább az összefogásban látja a megoldást, és kollégái egy részében biztosan partnerre fog találni, hiszen az előírás ellen már többen is felszólaltak. A 10-szeres futamgyőztes szavaiból arra lehet következtetni, hogy a tisztázást nem tartja rossz lépésnek, de még mindig vannak kérdései, és összességében továbbra is értetlenül áll az előírás előtt.

„Ami számomra újdonság volt, és amit talán kezdetben nem kommunikáltak, az az, hogy az ember felemelheti a hangját, vagy erőltethet olyan dolgokat, amelyeket szeretne, ha engedélyt kér és ezt elfogadják? – folytatta. – Ezt legalább meg lehet vitatni, hogy rendben van-e vagy sem, nyilván a témától függ meg ilyesmi. Ezzel együtt továbbra is az a véleményem, hogy szükségtelen volt.”

Forma-1, Valtteri Bottas, Lewis Hamilton, Szaúd-arábiai Nagydíj 2022
Bottas is felszólalt a leginkább Hamiltont sújtó szabály ellen (Fotó: Joao Filipe/DPPI)

Az új szabály Bottas egykori csapattársát, Lewis Hamiltont érintheti a legérzékenyebben, hiszen a hétszeres világbajnok a már visszavonult Sebastian Vettellel együtt rendszeresen véleményt nyilvánít különböző társadalmi ügyekben. Ezt a közösségi médiában továbbra is szabadon megteheti, de ami a versenypályát illeti, ahhoz engedélyt kell kérnie. A brit versenyző korábban kijelentette, hogy ő biztosan nem fog hallgatni.

Friss