2024. április 20. 11:47

KezdőlapF1Ez lesz tilos „politizálás, illetve vallási és/vagy egyéb véleménynyilvánítás" címszó alatt az...

Ez lesz tilos „politizálás, illetve vallási és/vagy egyéb véleménynyilvánítás” címszó alatt az F1-ben

-

Véget értek a hónapok óta tartó találgatások az FIA politikai, vallási és egyéb véleménynyilvánításról hozott szabálya kapcsán, a szövetség ugyanis tisztázta, hogy mit fognak tolerálni, és mit nem.

Az FIA pénteken körbeküldött a Forma-1-es csapatoknak egy, a Nemzetközi Sportkódexbe is foglalt „Útmutatás a semlegesség elvéhez” című dokumentumot, amelyben elmagyarázta, hogy a gyakorlatban hogyan fogja betartatni a Nemzetközi Sportkódexbe a 2022-es szezon után belefoglalt szabályozást, amely írásos engedélyhez köti a politikai, vallási és/vagy egyéb személyes ügyben történő véleménynyilvánítást.

Ebben a dokumentumban az FIA meghatározta, hogy a versenyzői parádé, a rajt előtti himnuszceremónia, vagy az olyan verseny előtti és utáni alkalmakkor, mint a pódiumceremónia, vagy a pihenőszobában történő felkészülés a díjáradóra, „a résztvevők nem tehetnek politikai, vallási és/vagy személyes kijelentéseket, amelyek megsértik a semlegesség általános elvét.” Emellett tiltott terület a hivatalos FIA-sajtótájékoztató is, kivéve abban az esetben, ha egy akkreditált újságíró kifejezetten erre vonatkozó kérdésére válaszolnak.

Hiába próbálják elnémítani, Lewis Hamilton nem fog csöndben maradni

A tiltás pedig nemcsak a kijelentésekre, hanem a különböző gesztusokra és a tiltott véleményt tükröző ruhadarabok viselésére is vonatkozik.

Az ezen kívüli eseményeken ugyanakkor továbbra sem kötik engedélyhez semmilyen vélemény kinyilvánítását. így a versenyzőknek a saját felületeiken (közösségi médiában) és a verseny hatáskörén kívül eső eseményeken (mondjuk egy, a nagydíjhétvége alatt az adott versenynek otthont adó városban rendezett szponzori eseményen) továbbra sem lesz engedélyhez kötve a véleménynyilvánítás politikai, vallási és semmilyen más témában, sőt, a versenyhétvége alatt a sajtónak adott nyilatkozatokban sem (kivéve az FIA hivatalos sajtótájékoztatóit a fentebb leírt kivételellel.)

Mit lehet és mit nem?

Az FIA persze nemcsak azt tisztázta, hogy mikor lehet, hanem azt is, hogy mit, azaz mi számít politikai, vallási és/vagy egyéb véleménynek.

Miután a felügyelők minden esetet külön vizsgálnak, és döntik el, hogy történt-e szabályszegés, az FIA is csak példákat hozott fel arra, hogy mit nem lehet. A szabályokat megsértő politikai nyilatkozatra példa az, ha a pilóta engedély nélkül „bármely helyi, regionális vagy nemzeti kormányzat vagy annak bármely osztálya, hivatala vagy azok funkciói kapcsán” tesz „nem elfogadott kijelentéseket vagy megjegyzéseket.”

Az FIA összesen tíz politikai példát sorolt fel arra, amelyek bajt hozhatnak a versenyzőre, ha „kép, szimbólum, gesztus, szavak vagy cselekvés formájában” hivatkozik rájuk. Ide tartoznak a „politikához kötődő vagy politikai szempontból érzékeny személyek”, „nemzetek, régiók, vallások vagy közösségek közötti katonai konfliktusok vagy politikai viták” és „bármilyen konkrét etnikai vagy bennszülött közösség, vagy az egyik közösség által a másikkal szembeni észlelt diszkrimináció”.

Még több versenyző és egy csapatfőnök is felszólalt a szólásszabadság korlátozása ellen

Tiltott vallási véleménynyilvánításra példa az, ha a versenyző „mások vallását vagy spirituális meggyőződését kritizálja vagy arra ellenséges megjegyzést tesz.”

Ezzel kapcsolatban tisztázták, hogy „a magánjellegű, nem hittérítő vallási gesztusok, mint például az égre mutatás vagy keresztet vetés, nem tekinthetők tiltott vallási megnyilvánulásnak”.

Ami a személyes véleménynyilvánítást illeti, ebbe „bármilyen, a verseny résztvevőjét személyesen érintő körülmény” beletartozik.

A versenyzők nem használhatják az eseményeket platformként az olyan személyes nyilatkozataik megosztására, amelyek megsértik a semlegesség általános elvét, illetve azok, akik engedélyt kérnek olyan nyilatkozattételre, amely egyébként megsértené a Nemzetközi Sportkódex 12.2.1.n cikkelyét, ezt „legalább négy héttel a szóban forgó esemény előtt” meg kell tenniük. „A késve beérkezett kérelmeket az FIA csak kivételes esetben veszi figyelembe” – teszik hozzá. Az engedélyek mindig csak egyetlen futamra vonatkoznak.

Óriási pofon az FIA-nak: Verstappen Hamilton mellé állt, Vettel lázadásra buzdít

Az Autosport úgy tudja, hogy a sisakfestések szürke zónát jelentenek, és azokra nem is tér ki külön az FIA levele. A szaklap ezért megkérdezte az FIA-tól, hogy mi van akkor, ha mondjuk Lewis Hamilton igen erős üzenetet közvetítve szivárványos bukósisakban akar majd részt venni a 2023-as Katari Nagydíjon. Az FIA válaszát az Autosport úgy értelmezte, hogy ebben az esetben Hamiltonnak (vagy bármely más pilótának, aki ilyesmit tervez), ajánlott engedélyt kérnie, különben szabályszegést kockáztat.

Az FIA szóvivője a következőt mondta a ma körbeküldött dokumentum kapcsán.

„Útmutatást adtunk ki a nemzetközi versenyek résztvevőinek, amely meghatározza az FIA Nemzetközi Sportkódexének decemberben végrehajtott frissítéseinek hatáskörét. A frissítések megerősítik az FIA régóta fennálló elkötelezettségét a motorsport semlegességének védelme mellett, és különösképp biztosítják a semlegességet a kulcsfontosságú pillanatokban minden motorsport-versenyen, mint például a pódiumceremónia, a nemzeti himnuszok és más hivatalos tevékenységek során. Az útmutatás nem ír elő semmilyen egyéb kötelezettséget vagy további korlátozást az egyénekre nézve, akik véleményüket ezen időszakokon kívül fejezik ki. Az útmutató nem módosítja az FIA Nemzetközi Sportkódexének 12.2.1.n cikkelyét, de szükséges volt egy külön útmutató dokumentum elkészítésére, hogy megkönnyítsük a semlegesség elvének megvalósítását a különböző motorsportágakban.”


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss