2024. május 03. 09:55

KezdőlapF1Ricciardo eltörte a kezét, nem indul a Holland Nagydíjon (videó)

Ricciardo eltörte a kezét, nem indul a Holland Nagydíjon (videó)

-

Oscar Piastri és Daniel Ricciardo bukása volt a Holland Nagydíj második szabadedzésének legemlékezetesebb pillanata, utóbbi ráadásul nem úszta meg sérülés nélkül az esetet. Max Verstappen ezúttal nem tudta megszerezni az első helyet, mert az állva maradt McLarennel Lando Norris gyorsabb volt nála.

A Holland Nagydíj második szabadedzése sem múlt el piros zászlós megszakítás nélkül, miután a tréning elején Oscar Piastri és Daniel Ricciardo is összetörte az autóját a hármas kanyarban. Előbb a McLaren újonca hibázott és csapódott be, majd a mögötte érkező honfitársa későn vette őt észre, és már csak úgy tudta elkerülni az ütközést, hogy a fékbe taposott, amitől ő is a falban végezte. Ricciardónak ráadásul nem volt ideje elengedni a kormányt a becsapódás előtt, ami miatt megsérült a bal keze.

Hogy mennyire komoly a sérülés, azt ekkor még nem lehetett tudni, de Ricciardo a csapatrádióban is jól hallhatóan fájdalmakkal küzdött, és nem tudta használni a bal kezét akkor, amikor kiszállt az autóból. Ezután rögtön a pálya orvosi központja felé vette az irányt, majd egy közeli kórházba vitték röntgenre, ahol megállapították, hogy törést szenvedett.

Ezt Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója megerősítette az Autosportnak, illetve azt is elárulta, hogy a tartalékpilóta Liam Lawson ül be Ricciardo helyére. „Eltört valami a kezében, úgyhogy nem fog versenyezni. Lawson vezet helyette. Nem lesz könnyű dolga. Sajnálatos ez, mert az autó jó itt” – mondta az osztrák.

Az új-zélandi versenyző jelenleg a japán Super Formula második helyén áll három győzelemmel, és 2023-as F1-es autóval ez lesz az első bevetése.

A baleset:

Ami az edzés végeredményét illeti, meglepő módon az első gyakorláson nem sokat mutató McLaren zárt az élen Lando Norris révén 1:11.330-as körrel, de a brit pilótától mindössze 23 ezredmásodperccel elmaradva jött a második lágy gumis mért körén barátjához közelebb férkőző Max Verstappen. A 3. helyre nem kis meglepetésre a továbbra is remek formát mutató Alex Albon férkőzött oda 0,269 másodperces hátránnyal, majd őt Hamilton, Cunoda, Gasly, Pérez, Stroll, Bottas és Alonso követte az első tízben.

A két Ferrari ezúttal már teljesített időmérő-szimulációs kört, de továbbra is érthetetlenül lassúnak bizonyultak, így Charles Leclerc 0,585 másodperces lemaradással csak a 11., Carlos Sainz közel 8 tizedes hátránnyal csak a 16. helyet szerezte meg, és a két Haason kívül csak a balesetük után már nem köröző Piastrit és Ricciardót előzte meg.

A mezőny ugyanakkor elképesztően szoros, a 3. helyezett Albon és a 16. Sainz között mindössze 0,494 másodperc a különbség, azaz már egy apró hiba vagy nem 100%-os kör is több pozícióba kerülhet, miként az is igaz, hogy amennyiben szombatra valaki kicsit is előrelép, az látványosan megmutatkozhat az tabellán.

A Holland Nagydíj második szabadedzésének végeredménye:

Friss