2024. május 03. 16:52

KezdőlapF1Visszatért a nyári szünetről az F1, Verstappen nyitott az élen Alonso és...

Visszatért a nyári szünetről az F1, Verstappen nyitott az élen Alonso és Hamilton előtt Zandvoortban

-

A Holland Nagydíj első szabadedzésével kezdetét vette az idei Forma-1-es szezon második fele, hiszen bár hivatalosan már a Magyar Nagydíj közben féltávhoz értünk, hagyományosan a nyári szünetet utáni időszakot tekintik a pilóták és csapatok az idény második felének. A Nico Hülkenberg kicsúszása miatt piros zászlóval félbeszakított edzésen Max Verstappen zárt az élen Fernando Alonso és Lewis Hamilton előtt, miközben a Ferrarinál Carlos Sainz helyén az izraeli-orosz tesztpilóta vezetett.

Max Verstappen ott folytatta a nyári szünet után, ahol előtte abbahagyta, és magabiztos fölénnyel zárt az élen a Holland Nagydíj első szabadedzésén. Az ezen a hétvégén Alberto Ascari és Sebastian Vettel zsinórban 9 győzelmes rekordját beállítani igyekvő címvédő az utolsó tíz percben futotta meg lágy gumin az első helyet érő idejét, mögötte pedig az ugyanekkor próbálkozó Fernando Alonso és Lewis Hamilton végzett. A hétszeres világbajnok gumijai azonban ekkorra már túl voltak közel egy teljes mért körön, Hamilton ugyanis már korábban kijött lágy gumis körre, de azt félbe kellett szakítania a Nico Hülkenberg kicsúszása miatt érvénybe lépő piros zászlós megszakítás miatt.

A Haas néhány napja hosszabbító német pilótája (nemcsak ő, hanem Kevin Magnussen is marad jövőre) az utolsó előtti kanyarban veszítette el az uralmát az autó felett és ragadt a kavicságyba, miközben a vadonat új fejlesztésű első szárnyat is megrongálta.

Hamilton mögött a 4. helyen a még a megszakítás előtt lágy gumis gyorskört teljesítő Sergio Pérez végzett közel 0,5 másodperccel lemaradva Verstappentől.

Hülkenberg hibája:

Az edzést a kétszeres világbajnok nyitotta kemény abroncsokon, és már ezen a keveréken nagyon meggyőző tempót diktált, de a Mercedes és a Williams is jól mozgott. A grove-i istálló színeiben Alex Albon az 5., Logan Sargeant pedig a 7. időt autózta, és mindeketten megelőzték a csupán 11. helyen záró George Russellt és a 16. pozíciót megszerző Charles Leclerc-t, aki fel sem tette a lágy keveréket, és Verstappenénél 1,6 másodperccel lassabb körét a közepes gumin ért el. Ugyanígy nem futott piros oldalfalú Pirellin a másik Ferrariban ülő Robert Svarcman sem.

Az izraeli licenc-szel versenyző orosz tesztpilóta csak erre az edzésre foglalta el Carlos Sainz helyét, hiszen továbbra is él az a szabály, hogy minden csapatnak évi két szabadedzés erejéig olyan versenyzőt kell az autóba ültetni, aki nem indult kettőnél több F1-es versenyen. Svarcman a 19. helyen zárt és csak a mért kört nem teljesítő Lance Strollt előzte meg. Az Aston Martin csütörtöki médianapot fertőzés miatt kihagyó pilótáját műszaki probléma kényszerítette a garázsba, miután furcsa hangot hallott a motor felől. A hiba okát az Aston Martin szerelői az edzés alatt nagy erőkkel keresték, de a kanadai már nem tudott visszatérni a 60 perc letelte előtt.

A Holland Nagydíj első szabadedzésének végeredménye:

Friss