2024. április 29. 15:31

KezdőlapF1Munkája helyett ápolónőkkel törődött az F1 playboya, aki nehéz helyzetbe hozta kollégáját

Munkája helyett ápolónőkkel törődött az F1 playboya, aki nehéz helyzetbe hozta kollégáját

-

34 éve ezen a napon rendezték az 1989-es Belga Nagydíjat, amelyet Ayrton Senna nyert meg, a legnagyobb izgalmak azonban a kommentátorállásban voltak. James Hunt ugyanis nem jelent meg, a helyszínen, hanem, mint később kiderült, két helyi ápolónővel töltötte az időt, helyette két kiesett versenyzőt kellett bevetni.

Ha az F1 történelmét is ismerő szurkolókat megkérdezzük, hogy melyik pilóta jut eszükbe a „playboy” szóról, akkor a túlnyomó többség biztosan James Huntot mondaná. A néhai brit pilóta már aktív pályafutása során sem vetette meg az alkoholt és a cigarettát, és számos nővel került meglehetősen közeli viszonyba. Ezt az életstílust pedig később sem dobta el.

Visszavonulása után kommentátorként folytatta pályafutását, és egészen az 1993-ban bekövetkezett haláláig a legendás Murray Walker mellett őt hallgathatták a BBC nézői a futamok alatt. Már amikor megjelent a helyszínen, ugyanis ez nem mindig történt meg. Éppen 34 évvel ezelőtt ugyanis ez volt a helyzet, amikor a Belga Nagydíjat kellett volna leközvetítenie.

Az esetre a 2021-ben elhunyt Walker is kiválóan emlékezett. „James volt a kommentátortársam, és az egész futamon nem jelent meg, mi pedig kétségbeesetten kerestünk valakit, aki ki tudna segíteni minket – idézte fel Martin Brundle emlékkönyvében. – James később azt mondta, hogy gyomorpanaszokkal feküdt az ágyban. A gyomorpanaszról kiderült, hogy két belga ápolónő volt.”

30 éve halt meg Räikkönen bálványa, akiről mindenkinek a szex, a drogok és az alkohol jut eszébe

Ahogyan az a talán legismertebb F1-es kommentátor szavaiból is kiderült, meglehetősen nagy volt a fejetlenség. Végül az a megoldás született, hogy a kiesett versenyzőket kérik meg arra, hogy a futam közben csatlakozzanak, és vegyenek részt a közvetítésben. Végül a versenyt a 4. körben megpördülés miatt feladó Johnny Herbert és a 13. körben fékhiba miatt búcsúzó Brundle voltak azok, akik kisegítették a brit közszolgálati csatornát.

„Mindenkit, aki kiesett, és aki beszélt angolul, megkértek, hogy menjen és beszéljen Murray Walkerrel – emlékezett vissza Brundle. – Én pedig felmentem, és nagyon élveztem.” A beszámolók szerint a Brabham akkori versenyzője kifejezetten jól szerepelt ideiglenes pozíciójában, és könnyen lehet, hogy ez is hozzájárult ahhoz, hogy 1996-os visszavonulása után azonnal szakkommentátorként alkalmazták őt Walker mellett, immáron az ITV-n. A brit expilóta a mai napig ebben a minőségében vesz részt a közvetítésekben a jogokat jelenleg birtokló Sky Sportsnál, míg Herbert egészen tavalyig szintén feltűnt a műsorokban a csatorna szakértőjeként.

Hunt életében egyébként nem ez volt az egyetlen eset, amikor eltűnésével nehéz helyzetbe hozott másokat. Akkoriban minden futam másnapján elmondta a gondolatait a látottakról Phillip Bingham újságírónak, akinek ezt leközölhető szöveg formájába kellett öntenie. Azonban előfordult, hogy mindezt anélkül volt kénytelen megtenni, hogy az 1976-os világbajnokkal beszélt volna „Különböző okokból – elfelejtette, elaludt, rossz vonatra szállt fel, és látta, hogy a gyerekei és a nevelőjük egy másik vonattal hagyják el az állomást – James nem mindig telefonált – fogalmazott. – Ekkor le kellett utánoznom, hogy James mit és hogyan mondana.”

Ami az 1989-es Belga Nagydíjat illeti, a győzelemért semmilyen küzdelem nem volt, ugyanis Ayrton Senna rajt-cél győzelmet aratott, míg Alain Prostnak sikerült megőriznie a második helyet Nigel Mansell-lel szemben. A változó körülmények azonban sokakat megtréfáltak, és a 26 rajthoz állt autóból mindössze 15 látta meg a kockás zászlót.

Friss