2024. május 03. 11:49

KezdőlapF1Alonso is benne volt az F1 egyik legnagyobb csalásában, és csak mellébeszél...

Alonso is benne volt az F1 egyik legnagyobb csalásában, és csak mellébeszél Massa szerint

-

Miközben megcélozta Lewis Hamilton 2008-as világbajnoki címét, Felipe Massa kijelentette, szerinte állításával ellentétben Fernando Alonso is tudott arról, hogy a Renault el fogja csalni a 2008-as Szingapúri Nagydíjat.

A Holland Nagydíj történései mellett az elmúlt héten Felipe Massa 2008-as világbajnoki címmel kapcsolatos hadjárata uralta az F1-es sajtót. A Ferrari korábbi pilótájának ügyvédei augusztus 15-én levelet küldtek az F1 és az FIA vezetőjének arról, hogy védencük 2008 jogos világbajnoka, mivel manipuláció és összeesküvés áldozata lett azáltal, hogy a Renault-istálló elcsalta a Szingapúri Nagydíjat, majd Bernie Ecclestone, az F1 akkori vezére, illetve Max Mosley, az FIA akkori elnöke hiába tudta ezt meg még a szezon vége előtt, semmit sem tettek.

Massa megszólalt: nem pénzt, hanem Hamilton bajnoki címét akarja

Massa ezért most jogi úton próbál elégtételt venni és elérni, hogy elismerjék 2008 jogos világbajnokának. A Forma-1-ben 2002 és 2017 között versenyző expilóta a minap a Motorsport.com brazil kiadásában megjelent interjúban pedig leszögezte, hogy – bár ügyvédei azt is kiemelték a levélben, hogy több tízmillió eurótól esett el azzal, hogy nem ő lett a világbajnok – nem pénzt szeretne, hanem azt, hogy mindenki tisztában legyen az igazsággal.

„A sportért és azért teszem, hogy megmutassam, a manipuláció nem része a sportunknak, és ami azon a 2008-as szingapúri versenyen történt, világos, úgyhogy fel kellett volna függeszteni a versenyt, de nem tették meg, és így végül senkit sem büntettek. Azért csinálom, hogy igazságot szolgáltassak a sportnak, úgyhogy bárki, aki azt írja, hogy ez a pénzről szól, teljességgel téved. Tulajdonképpen most én vagyok az, aki rengeteg pénzt költ az ügyre” – jelentette ki Massa, hozzátéve, hogy fontos mindenkinek 100%-ban megértenie, hogy mi történt aznap, és hogy a 2008-as világbajnoki címet manipulálták ezzel a versennyel.

Alonso is tudta?

Hogy pontosan mi vezetett a Renault szingapúri tettéhez, arról alábbi cikkünkben írtunk részletesen, ITT pedig arról olvashatnak, hogy miként derülhetett volna már fény aznap a csalásra. Az ügy végül 2009-ben robbant ki azután, hogy a Renault menesztette ifjabb Pique-t, az FIA vizsgálata pedig megállapította, hogy az egészről három ember, Flavio Briatore csapatfőnök, Pat Symonds technikai igazgató és ifjabb Piquet-t tudott, az ötlet pedig Briatore-tól származott. Alonsót azonban a meghallgatás során tisztázták. Massa szerint azonban a spanyol pontosan tisztában volt azzal, hogy mi készül, amit a brazil szerint az is mutat, hogy évekkel később is kerülte a témát.

Az F1 egyik legarcátlanabb csalása volt, mégis olcsón megúszták a bűnösök

„Néhány alkalommal beszéltem Alonsóval, amikor [a Ferrarinál 2010 és 2013 között] csapattársak voltunk. Mindig arra célzott, hogy nem az ő hibája volt, de mindig témát váltott [ha szóba került az eset]. Soha nem folytattam vele világos párbeszédet [erről], amelyben az ember beismeri és világosan beszél dolgokról. Amikor valaki nem akar a megfelelő módon beszélni, tudjuk, hogy talán mindenről tudott. Biztos vagyok benne, hogy tudta” – jelentette ki Massa.

Alonso az FIA-nak 2009-ben azt mondta, hogy semmiről nem volt tudomása, és amikor megkérdezték tőle, nem furcsállta-e, hogy a Renault minden logikát nélkülözve már a 12. körben kihívta őt kereket cserélni és tankolni, azzal érvelt, hogy úgy vélte, csapata csak eltérő taktikával próbálkozik a mezőny sűrűjében, mivel nincs veszítenivalója.

Massa az interjúban arról is beszélt, hogy fia mellett idősebb Nelson Piquet-vel is meg akarta vitatni a történteket (a háromszoros világbajnok volt az, aki a 2008-as Brazil Nagydíjon bevallotta Charlie Whiting versenyigazgatónak a szingapúri csalás tényét, aki ezután Max Mosley-t értesítette), de ő elzárkózott ettől.

Így tervelte ki a Renault a Massa vb-címébe kerülő 2008-as csalását

„Ifjabb Nelson Piquet-vel beszéltem azután, ami 2009-ben történt, de nyilván nem nagyszerű a kapcsolatunk. De akárhogy is, minden, amit tenni próbált, amikor leleplezte a történteket, világos, mindenki tudott róla. Szándékosan okozott balesetet egy versenyen, amelyet a csapata manipulált, hogy nyerjen, úgyhogy nem fogok beszélni vele. Minden világos, amit tett. Próbáltam beszélni az apjával is, de az apja nem akart beszélni velem” – mondta Massa.

Friss