2024. május 05. 18:00

KezdőlapF1Hamilton úgy véli, a rossz döntés nélkül Verstappenel harcolt volna a győzelemért...

Hamilton úgy véli, a rossz döntés nélkül Verstappenel harcolt volna a győzelemért Hollandiában

-

Elszalasztott lehetőségként élte meg a Mercedes-istálló a Holland Nagydíjat, amelyen a két pilóta és a csapatfőnök szerint is remek eredményt érhettek volna el, ha a verseny elején nem hoznak katasztrofális döntést.

Hiába rajtolt George Russell a 3. helyről, a Mercedes végül dobogó nélkül távozott a Holland Nagydíjról, és bár Lewis Hamilton a 13. rajtkockából felzárkózott a 6. pozícióba, ő sem lehetett teljesen elégedett. Ennek oka, hogy a W14-es tempója egyértelműen elegendő lett volna ahhoz, hogy a brackley-i istálló harcban legyen a pódiumért, ám a verseny elején hozott rossz döntéssel saját magát lőtte lábon.

Esőkáosz és piros zászló után Verstappennek megvan a rekord az év eddigi legjobb futamán

Természetesen arról a döntésről van szó, amellyel mindkét versenyzőjüket kint tartották az első körben eleredő esőben, ami miatt Russell egy teljes percet veszített, de Hamilton is bukott. Persze nemcsak a Mercedes olvasta rosszul az időjárást, hanem például a McLaren és a Williams is, de ez nem változtat a tényen, hogy Russell a 14. helyre, Hamilton mögé esett vissza, mire feltették neki az intermediate gumikat. Nem véletlenül panaszkodott nem sokkal később a rádióban arra utalva, hogy a futam előtti szimulációk dobogós helyezést jósoltak neki, ehhez képest sehol nincs.

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke nem is próbálta meg szépíteni a helyzete a verseny után a Sky Sports-nak. „Katasztrofálisan sokáig maradtunk kint, teljesen elszúrtuk. Alaposan ki fogjuk elemezni. Soha nem egy emberen vagy egy részlegen múlik, hanem a pilóta, a bokszfal, a stratégák és az időjárást figyelők közötti kommunikáción, és aztán mindannyian döntéseket hozunk. Ez abszolút átlagon aluli volt mindannyiunktól, beleértve engem is. De jó, ha fáj, mert akkor emlékszünk rá” – mondta az osztrák.

Lewis Hamilton, Mercedes, Holland Nagydíj
A Mercedes nem számított akkora esőre a futam elején  Fotó: Jiri Krenek/Mercedes

„A versenynek már azelőtt vége volt, hogy igazán elkezdődött volna – konstatálta a végül a pontszerzők közé visszakapaszkodó, ám a piros zászló utáni újraindítást követően Lando Norrisszal összeakad, defektet kapó, végül a 17. helyen utolsó célbaérőként záró Russell. – Az időjárással kapcsolatos információnk teljességgel rossz volt, ami igazán sajnálatos, mert elszalasztottunk egy dobogót. Csapatként felül kell vizsgálnunk ezt, mert mi kapjuk az információt, és rosszul ítéltük meg az időjárást. Ennek nincs köze a versenyzéshez vagy a mérnöki oldalhoz, egyszerűen csak rosszul értelmeztük az időjárást, ami romba döntötte a délutánunkat. Meg kell vizsgálnunk, hogy mi történt, a többiek miért döntöttek úgy, hogy kiállnak, volt-e talán olyan információjuk, ami nekünk nem, és biztosra kell mennünk, hogy nem követjük el újra ugyanezt a hibát.”

„Azt mondták nekem hogy két percig fog esni, ennyit pedig kibírok ilyen körülmények között. De csak egyre erősebbé és erősebbé vált és tíz percig tartott. Ezt közösen hoztuk össze, és nagyon sajnálatos, hogy így történt, de tanulni fogunk belőle” – szögezte le Russell.

„Amikor elkezdett esni, csapatként a rossz döntést hoztuk. Végső soron a csapat döntése volt, aminek megfizettük az árát. De amikor az utolsó helyre jöttünk vissza, csak leszegett fejjel üldözőbe vettem a többieket” – nyilatkozta Hamilton a Sky Sports-nak.

Lewis Hamilton, George Russell, Mercedes, Holland Nagydíj
Fotó: Sam Bloxham/Mercedes

Wolff tudja, hogy a „mi lett volna ha” nem játszik a sportban, de Hamilton és Russell versenytempóját elnézve óhatatlanul felmerült benne is, hogy amennyiben nem szúrják el az elején, sokkal többet is elérhettek volna.

„Idegesítő, mert az autónak igazán jó volt a tempója, de onnantól kezdve csak a lehető legjobb felzárkózás lehetett a cél. A végén láttuk az intermediate gumikon, hogy George Max tempóját autózta, Lewis pedig nagyon erős tempót ment Sainz mögött. Sokkal előrébb lehettünk volna. De még ha fáj is, inkább választom, hogy jó a tempónk, gyors az autónk, és középszerű eredményt érünk el. Ez így is keserédes, mert az eredmény igazán rossz. A mi lett volna ha pedig nem számít a sportunkban.”

„Igazán örültem. Megelőztem a McLarent a pályán, ami nem könnyű, és a végén gyorsabb voltam Sainznál, csak szükségem lett volna a DRS-re – mondta Hamilton, aki szerint a győzelemért is harcolhatott volna. – Ha a jó döntést hoztuk volna, ilyen körülmények között meglett volna a tempónk, hogy az első két helyért harcoljunk. Hogy őszinte legyek, Max ellen csatáztunk volna, különösen szárazon. Úgy értem, a tempó tekintetében nem voltunk borzasztóan messze. Nem azt mondom, hogy megvertük volna őket, de jó így gondolni.”

Friss