back to top
2024. május 06. 08:27

KezdőlapF1„Nem szenvednek úgy, mint mi" – nem tetszik a mai F1 Niki...

„Nem szenvednek úgy, mint mi” – nem tetszik a mai F1 Niki Lauda megmentőjének

-

Nem szereti napjaink Forma-1-ét a Niki Lauda életét 1976-ban a Nordschleifén megmentő Arturo Merzario, és azt is megindokolta, hogy miért.

Arturo Merzario 1972 és 1979 között 85 F1-es nagydíjon indult, de nem az eredményeivel (legjobb helyezése három darab 4. hely) írta be magát a sportág nagykönyvébe, hanem azzal, hogy az 1976-os Német Nagydíjon ő húzta ki az osztrák pilótát az égő Ferrariból, megmentve ezzel Lauda életét.

Miután visszavonult a Forma-1-től, Merzario sportautókkal versenyzett és ért el sikereket, és még a 60-as éveiben is autóba ült. Az idén márciusban lett 80 éves és természetesen már nem versenyez, de továbbra is kapcsolatban maradt a motorsporttal, noha lesújtó a véleménye a száguldó cirkuszról.

„Manapság nem szeretem a Forma-1-et. Nem azért, mert a versenyzők ne lennének elég jók, hanem mert az egész túl könnyű lett – nyilatkozta a Gazzetta dello Sportnak a Minardi Napok alkalmával. – Rengeteg az elektronika az autóban, ami megkönnyíti a pilóta dolgát. Nem szenvednek úgy, mint egykor mi, és ez az, ahol kiveszik a jó a motorsportból. De ne értsenek félre, a legjobbak továbbra is meg fogják teremteni a különbséget és ők nyernek.”

Lauda a katonaságnak is köszönhette az életét, megmentője egyvalamit a mai napig nem ért

Merzario szerint az ő ideje óta mind a pályákon, mind az autókon végrehajtott rengeteg biztonsági fejlesztés is hozzájárult ahhoz, hogy mára könnyebb lett a pilóták dolga.

„Még ha a pályák teljesen másak is, ez szerintem a pilóták biztonsága mellett a csapatok miatt is van, akik sokkal kevesebbet fognak költeni töréskárra, ha „könnyebb” pályákon versenyeznek. Megértem ezt, mert manapság, ha összetörsz egy F1-es autót, több millió eurót veszítesz, míg a 70-es években nagyon olcsó volt. A sport már nem veszélyes többé” – szögezte le, amit azért aligha bánnak a jelenlegi mezőny tagjai.

Friss