2024. április 29. 08:06

KezdőlapF1A Ferrari egyelőre meccsben van Monzában, Pérez megint hibázott

A Ferrari egyelőre meccsben van Monzában, Pérez megint hibázott

-

Max Verstappen nyitotta az élen az Olasz Nagydíj hétvégéjét, de a második szabadedzésen már a Ferrari végzett az első helyen. Sergio Pérez kicsúszása zárta a pénteki napot.

A Magyar Nagydíj után a monzai a második versenyhétvége a 2023-as szezonban, amelyen az egyelőre tesztjelleggel bevezetett gumikiosztás van érvényben, azaz a megszokott 13 helyett minden pilóta csak 11 szettet kap, az időmérő első szakaszában pedig kötelezően a kemény, a másodikban a közepes, a harmadikban pedig a lágy keveréket kell használnia.

Mindez a pénteki napra vetítve azt jelentette, hogy a szokottól eltérő volt a csapatok futási terve, és az egyes istállók között is nagyobb volt a variálás, hiszen voltak, akik az első szabadedzés elején inkább megspóroltak egy szettet, hogy azt majd az időmérőn használják fel.

Albon majdnem eldobta a Williams-t

A két Red Bull nem így tett és kemény gumin korán megkezdte a munkát, hogy a Ferrarikkal, a Mercedesekkel és a lágy gumis Oscar Piastrival adogassák egymásnak az első helyet. Elsőként Carlos Sainz ment be 1:23 alá, de aztán Verstappen fél másodperccel megelőzte, majd Piastri következett az élen, hogy aztán ismét Sainz vegye át a vezetést. De a holland ezt is sikerült felülmúlja 1:23.027-es körével, majd következő nekifutásra ezen is faragott 0,4 másodpercet, 1:22.657-es körét pedig már senki sem tudta megjavítani.

A legközelebb Sainz került hozzá mindössze 0,046 másodperces hátránnyal, majd Sergio Pérez is még 2 tizeden belül maradt, de a 4. helyen végző Charles Leclerc már 3 tizedmásodpercet kapott az erre a hétvégére a Ferrari Le Mans-i 24 órás győzelme előtt tisztelgő festést kapó SF-23-assal.

Az első ötöst a szintén kemény gumin köröző George Russell tette teljessé, megelőzve a legjobbját már közepes keveréken elérő Fernando Alonsót. A hetedik hely az azt lágy gumin megszerző Lando Norrisé lett, aki Lewis Hamiltont előzte meg.

Az első szabadedzés végeredménye:

A második szabadedzés rögtön piros zászlós megszakítással kezdődött, mivel a hétvégét csak ekkor megkezdő (az első edzésen a tesztpilóta Felipe Drugovich vezette az autóját) Lance Stroll alatt az üzemanyagrendszer hibájából adódóan megállt az Aston Martin.

A folytatásban Max Verstappen diktálta a tempót közepes gumin, majd a Ferrarik vették át a vezetést, közülük is Carlos Sainz, aki 1:21.565-re javította a hétvége legjobbját. Féltávnál is a spanyol vezetett, de a lágy gumis körök még természetesen hozhattak változást. Leclerc azonban nem tudta a piros oldalfalú Pirelliken sem lenyomni Sainz közepeseken elért körét, a spanyolnak pedig félbe kellett szakítani az első lágy gumis körét, amikor a második sikán féktávján blokkolta a hátsó kerekekt.

Ezután Pérez állt az élre 1:21.540-es lágy gumis körrel és adott szélárnyékot a mögötte a körét kezdő Verstappennek, de a második szektorban forgalomba kerülő címvédő Sainzot sem tudta megelőzni. Nem úgy Lando Norris, aki ezután 1:21.374-gyel az élre állt, de csak addig maradt ott, amíg Sainz egy második próbálkozással le nem taszította őt onnan, és 1:21.355-tel vissza nem szerezte az első helyet.

Stroll a teljes pénteket kihagyta

Verstappen ezután még szeretett volna elmenni egy újabb gyorskörre, de mérnöke közölte vele, hogy nem az időmérőn vannak, úgyhogy engedelmesen visszatért a bokszba, amivel kialakult a végső sorrend, ami nem teljesen reprezentatív, mert a 7. helyezett Alex Albon például közepes gumin teljesítette az időmérő-szimulációs körét, Lewis Hamilton pedig nem is használt a keménynél puhább keveréket, aminek következtében csak a 17. helyen végzett. George Russell sem villogott ugyanakkor a lágyakon, és Fernando Alonso mögött csak a 9. pozícióban zárt.

Amikor pedig már mindenki elkönyvelte, hogy több érdemi esemény nem lesz, Sergio Pérez gondoskodott az ellenkezőjéről, és 9 perccel a leintés előtt átszánkázott a Parabolica kanyar kavicságyán és háttal a korlátnak koccant, végül pedig nem tudott továbbmenni, úgyhogy ismét jöhetett egy piros zászlós megszakítás. 4 percre még újraindították a gyakorlást, de a sorrend már nem változott.

Pérez balesete:

A második szabadedzés végeredménye:

Friss