2024. április 28. 23:15

KezdőlapF1F1 retro Monzából - szenzációs amatőr felvételeken a régi idők nagyjai (videó)

F1 retro Monzából – szenzációs amatőr felvételeken a régi idők nagyjai (videó)

-

Egykor az Olasz Nagydíj velejárója volt a verseny előtt rendezett kollektív teszt, ahol minden csapat felkészülhetett a monzai száguldásra. Ezekről a tesztekről gyűjtöttünk össze egy csokorra való amatőr felvételt, amelyek segítségével visszarepülhetünk a múltba, és átélhetjük a 90-es évekbeli és a 2000-es évek eleji Forma-1 hangulatát.

A hétvégén rendezik a 93. Olasz Nagydíjat a Forma-1-es világbajnokságban egy kivételtől (1980) eddig minden évben szereplő Monzában. A Sebesség Templomának is becézett helyszínt körüllengi a történelmi légkör, hiszen az egykori királyi vadasparkban kanyargó aszfaltcsíkon Juan Manuel Fangiótól és Alberto Ascaritól kezdve Niki Laudán, Alain Proston és Ayrton Sennán át Michael Schumacherig a sportág összes legendája megfordult, de nemcsak ez, hanem a fanatikus szurkolók és a pálya egyedi kihívása is különlegessé teszi ezt a hétvégét.

Sajnos a Forma-1-ben 2009-ben bevezetett szezonközi teszttilalommal (néhány alkalommal azóta is rendeztek szezon közbeni teszteket, de ezek jó ideje már csak az új gumik kipróbálását szolgálják) a monzai pályán is jelentősen lecsökkent az F1-es aktivitás, és a különböző pályanapokat leszámítva csak az Olasz Nagydíj versenyhétvégéje alatt láthatóak aktuális F1-es autók az 5793 méter hosszú körön. De nem volt ez mindig így!

Csattogó turbók, visító V12-esek – ilyen volt régen az F1 hangja élőben (videók)

Évtizedeken át Monza is azon helyszínek közé tartozott, ahol minden évben rendeztek kollektív tesztet, ami a megszokott menetrend része volt az Olasz Nagydíj előtt. A csapatok ilyenkor hangolódhattak rá az eszeveszett száguldásra és kipróbálhatták az alacsony leszorítóerős aerodinamikai csomagjukat. Az alábbiakban a legnagyobb videómegosztón ezekről a tesztekről fellelhető amatőr felvételeket gyűjtöttünk össze a turbókorszak utolsó évétől (1988) a 2008-ban rendezett utolsó monzai kollektív tesztig.

Amellett, hogy igazán különleges nézni, ahogy Senna, Prost, Mansell, Berger, Schumacher, Häkkinen és a többiek köröznek a többi, még ma is a versenynaptárban levő pályával egyetemben az évek során rengeteget szépülő Monzában, érdemes feltekerni a hangerőt is, hiszen semmivel sem összehasonlítható a V10-es, V12-es és késői V8-as motorok mindent betöltő üvöltése a Monza Parkban.

1988

A célegyenes mellett az Ascari-sikánban figyelhetjük, ahogy még egyszer utoljára turbós F1-es autók hajtanak pályára a monzai teszten.

1990

Esőben sem tétlenkedtek a csapatok, de később már száraz pályán körözhettek. A videó elején a Roggia-sikán elevenedik meg, aztán az Ascariból és a célegyenesből figyelhetjük Manselléket, végül pedig szenzációs bokszutcai képsorok következnek.

1992

Ascari, Roggia, majd a célegyenes végi Rettifilo-sikán (amely 2000-ben nyerte el a mai alakját, előtte két bal-jobb, bal-jobb kombinációból állt) a menü az első videó bő első 3 percében, majd jön a Parabolica.

A második videóban a Roggia-sikánból élvezhetjük az 1992-es autók látványát, a harmadikban pedig Ayrton Senna és Michele Alboreto kanyarvételi technikáját lehet összehasonlítani a Parabolicában.

1997

Az Ascari-sikánon áthúzó autókat, majd bokszutcai életképeket láthatunk ezen a 26 évvel ezelőtti felvételen.

 

1998

Az 1998-as monzai tesztről négy videót is megosztunk. Az elsőn az Ascari-sikán kijáratában, nagyon közelről láthatjuk elhúzni az autókat és továbbrobogni a Parabolica felé. A másodikban az Ascari-sikán tárul elénk teljes egészében, míg a harmadikban a Roggia-sikánban, a negyedikben pedig a célegyenesben zajló történéseket figyelhetjük.

2000

Néhány snitt 2000-ből (a videó címében nem jó dátum szerepel) az Ascariból és a célegyenesből.

2002

Az évek előreheladtával a V10-es motorok fordulatszáma is egyre magasabb lett, azaz a hangjuk is egészen brutálisan szólt. Pláne, ha valaki mellett 330-350 km/órás tempóval száguldottak el, mint az alábbi videóban, a 2002-es monzai teszten a Roggia-sikán előtt.

Hogy mennyire elképesztően hangos volt akkoriban az F1, azt nagyon érzékletesen láthatjuk és hallhatjuk, ha 2:30-tól nézzük a felvételt. Ekkor érkezik Michael Schumacher a Ferrarival, aki egyedül volt kint a pályán, és ezután megszakítás nélkül hallgathatjuk, ahogy egy teljes kört megy, majd ismét megérkezik a kamera látóterébe. A V10-es motor pedig végig olyan hangerőn üvölt, hogy tökéletesen felismerni, hogy éppen melyik kanyarban vagy egyenesben jár.

2004

A V10-es éra utolsó előtti évében, 2004-ben a pálya számos pontjáról figyelhetjük az autókat.

2005

Mielőtt a kollektív tesztről mutatunk egy videót, nézzük meg, ahogy Felipe Massa több alkalommal is bőven 300-as tempó felett száguld el a régi döntött pályaív alatt az Ascari-sikán felé. A hang itt is brutális.

2005

A V10-es korszak utolsó évében használt erőforrásoknál alighanem már soha nem lesznek hangosabb motorok az F1-ben.

2007

Ebben az évben rendezték az utolsó előtti közös gyakorlást Monzában, mi pedig az Ascar-sikánból és a Parabolicából is megtapasztalhatjuk, hogy azért a V8-as motorok sem voltak éppen halkak.

2008

Rettifilo-sikán, Ascari és célegyenes a felhozatal az utolsó két videónkban a 2008-as monzai kollektív tesztről. A V8-as éra harmadik éve egyben a közös monzai szezonközi gyakorlások utolsó felvonását is elhozta.

Friss