2024. április 19. 21:58

KezdőlapF1Csattogó turbók, visító V12-esek - ilyen volt régen az F1 hangja élőben...

Csattogó turbók, visító V12-esek – ilyen volt régen az F1 hangja élőben (videók)

-

Ayrton Senna Lotusának durrogó turbójától Alain Prost V12-es Ferrariján át a V10-es korszak utolsó évének visító szörnyetegeiig. Cikkünkben megnéztük, hogyan változott a Forma-1 hangja az elmúlt 40 évben a lelátókról nézve, és mennyire mások a mostani hibridek, mint az azok által leváltott V8-asok.

Gyakorlatilag a V6-os turbóhibridek 2014-es bevezetése óta nem múló vitatéma a Forma-1-ben, hogy megfelelőek-e a jelenlegi erőforrások ahhoz, hogy igazi élvezeti értékkel bírjanak a futamokra kilátogató nézőknek, vagy sem. Akik 2014 előtt is jártak legalább egy F1-es futamon, majd 9 évvel ezelőtt szintén kilátogattak valamelyik nagydíjra, megdöbbenve tapasztalhatták, hogy minden gond nélkül beszélgethetnek a mellettük ülővel a lelátón, és még hallották is egymás szavát azzal szemben, hogy az azt megelőző években ez gyakorlatilag lehetetlen volt.

Sokan emiatt szerettek bele az F1-be, de örökre vége a dobhártyaszaggató üvöltésnek

Noha azóta azért javult a helyzet, és idővel a hibrid V6-osok hangereje is nőtt, továbbra sem lehet azokat ebből a szempontból egy lapon említeni a 18-20 ezres fordulaton üvöltő V8-as, V10-es elődeikkel, miközben minden más szempontból sokkal fejlettebbek. Sokak szerint az F1 varázsából – amihez a 90-es és 2000-es években jókora mértékben hozzájárult a hanghatás – ugyanakkor inkább elvettek, mint hozzátettek.

Kétségtelen, hogy ma már nem remeg a talaj a pálya mellett állók lába alatt, mint ahogyan a szilasligeti HÉV-megállóból sem lehet hallani, ahogy valamelyik versenyző éppen elküldi a padlógázt a Hungaroring célegyenesében, és az F1-et élőben először megtapasztalókban sem szokott megdöbbenést kelteni, hogy „ezek az autók milyen elképesztően hangosak.”

Ilyen volt 1300 lóerős szörnyetegekkel birkózni az F1 turbókorszakában

Azonban az F1 hozzáállása és az autóipar iránya sem arra utal, hogy valaha lesznek még igazán hangos F1-es motorok, hiszen a még nem véglegesített 2026-os motorszabályok is a V6-os hibridekre épülnek. Hogy igény lenne rá, az szinte biztos, noha a rajongók legújabb generációjának tagjai, akik már ezt, a hibrid Forma-1-et ismerték meg, vélhetően kevésbé hiányolják a hangos motorokat, és előbbre való nekik, hogy nem kell füldugót hordani (vagy vérző dobhártyával hazamenni) egy-egy élőben megtekintett futam során.

Így aztán jobbára marad a nosztalgiázás azon, hogy ha régen nem is volt minden jobb, azért a Forma-1-es autók hangja az volt. Alább nézőiFele felvételekből szemezgettünk

1985 – a turbómotorok aranykora

Ezek is turbók voltak, de egészen mások, mint a maiak. Az alábbi felvétel 1985-ben, egy Brands Hatch-ben rendezett teszten készült. Feltűnik rajta többek között Ayrton Senna a Lotusban, Keke Rosberg és Nigel Mansell a Williamsben, Nelson Piquet és Marc Surer a Brabhamben, Thierry Boutsen az Arrows-ban, valamint Stefan Johansson a Ferrariban, ahogy csörögve-csattogva száguld az Európa Nagydíjnak otthont adó pályán a V6-os turbómotorral.

1991, 1992 – variációk egy témára

Az 1989-es szezonra betiltották a turbómotorokat, így a teljes mezőnynek át kellett váltania a szívómotorokra. Ezzel indult el a V10-es F1-es motorok aranykora, miközben több V12-es és V8-as erőforrást is találtunk a mezőnyben. Egészen 1995-ig legalább egy csapat mindig használt V12-est is, míg a V8-asok ideiglenes (2006-tól kötelező jelleggel visszatértek) eltűnésére akkor került sor, amikor az 1997-es idény után a Minardi és a Tyrrell is V10-es erőforrásra váltott.

Az ITT ELÉRHETŐ felvétel 1991 júniusában, egy silverstone-i kollektív teszten készült, és a teljes azévi motorrepertoár felvonul rajta a Jordan Fod V8-asától a Williams Renault V10-esén át a McLaren Honda és a Ferrari V12-eséig. Mai szemmel nézve és füllel hallgatva egészen hátborzongató, ahogyan Senna, Mansell, Prost és a többiek nyomják padlóig a gázt a legendás pályán.

Akinek pedig esetleg mindez nem lenne elég, itt van tíz percnyi hangorgia 1992-ből, egy hockenheimi tesztről, amelyen már az F1-ben az előző évben bemutatkozó Michael Schumacher is megfigyelhetjük a V8-as Benettonnal:

2000 – V10-es uralom

Maradunk Silverstone-ban, de 8 évet ugrunk előre az időben, egy 2000 augusztusában rendezett tesztre. Az abban az évben áprilisban rendezett Brit Nagydíj után négy hónappal több csapat is körözött a Magyar Nagydíj után néhány nappal, hogy minél jobb formában várja a hátralevő öt versenyt. A felvételeken feltűnik Luciano Burti és Eddie Irvine a Jaguarral, Mika Häkkinen a McLarennel, Ralf Schumacher a Williamsszel és Jarno Trulli a Jordannel.

A Ferrari nem véletlenül nem vett részt ezen a teszten, hiszen saját tesztpályájuk lévén ők rendszerint Fioranóban rótták a köröket. Akárcsak ezen a szeptember 13-i napon Luca Badoerrel és Michael Schumacherrel. Íme a maranellóiak 2000-es szezonban használt V10-ese:

2005 – a V10-esek hattyúdala

Mivel 2006-tól már 2,4 literes V8-as erőforrásokat volt kötelező használni az F1-ben, 18 évvel ezelőtt futották az utolsó szezont V10-es motorokkal. Az ekkorra az 1000 lóerőt közelítő teljesítményű aggregátok fordulatszámra és hanghatásra is minden korábbinál brutálisabbak voltak, ami erről a két, silverstone-i tesztről készült felvételen is átjön.

2013 – a V8-asok is búcsúznak

A 2006-ban érkező V8-asok nyolc szezonon át teljesítettek szolgálatot az F1-ben, és bár a hangjuk nem volt annyira erős, mint a V10-eseké, ezen a 2013-as jerezi tesztelésen készült felvételen hallható, hogy azért halknak sem bizonyultak.

2014 – bonyolultak és halkak

Kilenc évvel ezelőtt köszöntött be a jelenleg is zajló hibrid-korszak a sportágban, amelynek kezdetén a Mercedes letarolta a mezőnyt. A 2014-es szezon előtti teszteken voltak autók, amelyek többet vesztegeltek a garázsban, mint amennyit a pályán töltöttek, a csapatoknak annyira nehéz volt az átállás a bonyolult erőforrásokra, amelyek sok néző nemtetszését is kiváltották azzal, hogy az 1,6 literes turbó V6-osok jóval halkabbak voltak a szívó V8-asoknál. Az alábbi, szintén Jerezben készült összehasonlító videón remek képet kapunk arról, hogy a pálya egyes részein mekkora volt a különbség a 2014-es és a 2013-as motorok között.

2022 – Ennyit változott a helyzet

Ahogy a csapatok fokozatosan fejlesztették a hibrid motorokat, és egyre nagyobb teljesítményt sajtoltak ki belőlük, azoknak a hangja is erősebbé vált valamelyest, de természetesen a korábbi V8-asok, V10-esek szintjét nem érte el, és nem is fogja soha. Az alábbi videó egy tavalyi imolai gumiteszten készült, ahol Charles Leclerc és Carlos Sainz vezette az F1-75-ös modellt.


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss