2024. május 04. 15:35

KezdőlapF1Verstappen már egy ligában van Sennával, állítja a brazil pilóta egykori jó...

Verstappen már egy ligában van Sennával, állítja a brazil pilóta egykori jó barátja

-

Főnöke és a csapatának legnevesebb szakembere állítja, hogy Max Verstappen hamarosan a háromszoros világbajnok Ayrton Senna szintjére kerülhet, a brazil pilóta volt csapattársa szerint viszont már most ott van. 

Christian Horner nemrég úgy vélte, Max Verstappen jó úton halad afelé, hogy csatlakozzon az olyan legendák névsorához, mint Ayrton Senna és Alain Prost. A Red Bull csapatfőnöke mellett Adrian Newey, a bikások sztártervezője is azon a véleményen van, hogy „Max egyértelműen minden idők egyik legjobbja”, ami már csak azért is komoly elismerés, mert a mérnökzseni olyan pilótákkal dolgozott együtt eddigi pályafutása alatt, mint Senna, Nigel Mansell vagy Sebastian Vettel.

„Mióta 2021-ben megnyerte a világbajnoki címet, nem helyezi magát akkora nyomás alá, emiatt pedig sokkal jobban vezet. Teljes mértékben összhangban van. Az a helyzet Max-szal, mint minden nagy pilótával, hogy az embernek olyan érzése van, mintha szinte automata üzemmódban vezetne, ami rengeteg kapacitást hagy arra, hogy minden egyében gondolkozzon” – idézi Newey-t az Autosport.

Max Verstappen, Adrian Newey, Red Bull, Kanadai Nagydíj
Newey is nagyon sokra tartja a hollandot  Fotó: Clive Mason/Getty Images/Red Bull Content Pool

Ennél is nagyobb elismerést kapott azonban a kétszeres világbajnok az 1990-ben, 1991-ben és 1992-ben a McLarennél Senna csapattársaként versenyző, a brazil pilótával baráti viszonyba kerülő Gerhard Bergertől, aki kijelentette a Speedweeknek, hogy „Verstappen Ayrton Senna kaliberű pilóta, ennélfogva senki sem lesz őt képes legyőzni jelenleg. Ilyen tehetség talán 30 évente jön. A srácok, akik még felkeltik az érdeklődésemet, Piastri, Norris és Russell.”

Berger szerint a Red Bull jelenlegi fölénye is inkább Verstappent dicséri, a hollandtól rendre jelentős hátrányba kerülő Sergio Pérez pedig csak azért tűnik ennyire gyengének, mert Verstappen nagyon jó.

„Péreznek nincs mentális vagy bármilyen egyéb gondja, egy normális versenyző, aki jó átlagot hoz, de a csapattársa kivételes tehetség. Ha Sergio intelligens, találni fog magának egy másik csapatot, ahol kitörhet és megmutathatja, hogy milyen teljesítményre képes. De soha nem fogja következetesen legyőzni Maxot. Ha Maxnak lenne [csapaton belüli] riválisa, a különbség talán kicsit kisebb lenne, de az továbbra is Maxból és az autóból eredne” – ecsetelte a tízszeres futamgyőztes.

Friss