2024. május 04. 08:44

KezdőlapF1Verstappen már most Sennával és Prosttal említhető egy szinten?

Verstappen már most Sennával és Prosttal említhető egy szinten?

-

Christian Horner szerint Max Verstappen nagyon jó úton halad afelé, hogy olyan státuszba kerüljön, mint Ayrton Senna vagy Alain Prost. A Red Bull csapatfőnöke azt is elmondta, hogy a két legenda csatájának idején ő egy harmadik versenyzőnek szurkolt.

Az elmúlt években Max Verstappen sorra döntötte meg a rekordokat, az idei éve pedig kifejezetten brutálisnak mondható. A holland pilóta az eddigi tizenkét futamból tízet megnyert, a maradék kettőn pedig második lett, ami azt jelenti, hogy ha most lenne vége a szezonnak, akkor szinte minden tekintetben a mostani lenne az F1 történetének legdominánsabb szezonja.

Persze tíz verseny még hátra van, az viszont biztos, hogy a holland pilóta már az örökranglistán is előkelő helyet foglal el, főleg ami a győzelmek számát illeti. Legutóbb Ayrton Sennát előzte meg, a következő célpontja pedig Alain Prost lehet, akinek az 51 diadalától 6-tal van elmaradva. Nem véletlen, hogy Christian Horner ezzel a két legendával említette egy lapon.

„Ami a versenyzőket illeti, nagyon nehéz összehasonlítani a különböző generációk pilótáit, de Ayrton Senna és Alain Prost, mindketten a sportág legendái – nyilatkozta a Red Bull csapatfőnöke egy sajtóbeszélgetésen. – Szerintem Max gyorsan csatlakozik ehhez a csoporthoz, szóval mindig nagyon nehéz összehasonlítani a különböző generációkat.”

Életkora alapján Verstappen előtt még rengeteg év állhatna az F1-ben, de ő már többször is utalt rá, hogy akár nagyon hamar visszavonulhat. Akármikor is akasztja szögre a bukósisakot, az már egészen biztosnak tűnik, hogy bérelt helye lesz a sportág legendái között. Idén ugyanis minden bizonnyal megszerzi harmadik világbajnoki címét, és akik elérték ezt a számot, azokra kivétel nélkül így tekintenek. Pontosabban akkor, ha az ember nem tesz azért, hogy a sorozat elforduljon tőle, ahogyan azt Nelson Piquet esetében történt.

Az F1 kitörölte emlékezetéből rasszistának bélyegzett világbajnokát

Senna és Prost egyébként pont azt a rekordot állították fel, amelyet a Red Bull most már minden formájában megdöntött. Az 1988-as szezon első tizenegy futamát rendre az egyikük nyerte a McLarennel, a bikások viszont már összességében zsinórban tizenháromnál, egy idényt, illetve az év elejét tekintve pedig sorozatban tizenkettőnél járnak. Ami fontos különbség volt a mostani időszakhoz képest, hogy a brazil és a francia pilóta egyenrangú ellenfelei voltak egymásnak.

„Igencsak szikrázott közöttük a levegő, és két alfahímet mindig nehéz irányítani, úgyhogy jó volt őket kívülről figyelni – idézte fel Horner, aki hozzátette, ő másvalakinek szurkolt, ami nemzetiségét figyelembe véve kicsit sem meglepő. – Én nagyon is Nigel Mansell, a mi Nige-unk táborában voltam. Nagyszerű csata volt. Abban az évben Nigel sajnos hátrányban volt egy olyan autóval, amely nem volt versenyképes, de igen, ez egy hihetetlen dolog.”

Friss