2024. május 03. 07:08

KezdőlapF1Az F1 kitörölte emlékezetéből rasszistának bélyegzett világbajnokát

Az F1 kitörölte emlékezetéből rasszistának bélyegzett világbajnokát

-

Hiába nyert három világbajnoki címet, az első és a második Magyar Nagydíj győztese a jelek szerint teljesen elvágta magát a Forma-1 vezetőinél a Lewis Hamiltonra tett rasszista megjegyzéseivel.

Nelson Piquet fiatalabb korában sem a politikailag korrekt vagy éppen kulturált megnyilvánulásairól volt híres, mert tulajdonképpen magasról tett mindenre és mindenkire, és mindig kimondta, amit gondolt. Amikor éppen ahhoz volt kedve, melegnek titulálta Ayrton Sennát, akit még a halála után sem tisztelt, különben nem felelte volna egy interjúban arra a kérdésre, hogy „ki volt a jobb pilóta, ő vagy Senna?” azt, hogy „Én még élek.”

Az 1980-as években azonban az ilyesfajta dolgokat még elnézték az embernek, főleg, ha háromszoros Forma-1-es világbajnok volt. Ma azonban már nem nézik el, így Piquet-t az F1 kitiltotta a paddockból azok után, hogy 2022-ben felbukkant egy videó, amelyben Max Verstappen és Lewis Hamilton 2021-es silverstone-i ütközését elemzi, és közben rasszista megjegyzéseket tesz a hétszeres világbajnokra. Ezért bíróságon kellett felelnie, később pedig 340 millió forintnak megfelelő reálra büntették.

De nem ez volt az egyetlen megnyilvánulása, amiért vizsgálat indult ellene, hiszen a volt brazil elnök Jair Bolsonaro támogatójaként szintén 2022-ben nyilvános videóban uszított Brazília újonnan megválasztott elnöke, Lula ellen, és a halálát kívánta. Piquet tehát 70 fölött is bőven gondoskodik arról, hogy az újságok írjanak róla.

Komoly bajba kerülhet az elnök halálát kívánó háromszoros világbajnok

Az F1 azonban nem ír, és a jelek szerint teljes mértékben „megfeledkezett” róla, amit második feleségétől született egyik lánya, Julia Jasmeen Piquet (Kelly Piquet és Nelsinho Piquet édestestvére) posztolt ki felháborodva a Twitteren. „Nos… Úgy látom, hogy miután a közvélemény bírósága elutasított, többé nem érdemelsz boldog születésnapot üzenetet vagy elismerést az elképesztő eredményeidért? Szégyelld magad, F1, amiért hátat fordítasz a sportág egyik legnagyobb bajnokának! Egy háromszoros világbajnoknak, hogy pontos legyek. Nem fogom elfelejteni!”

A poszthoz Julia Piquet mellékelte az alábbi, 2021. augusztus 17-én kitett posztot, amelyben az F1 boldog 69. születésnapot kívánt Piquet-nek, és megosztotta azt a felvételt, amelyen az 1986-os, első Magyar Nagydíjon Piquet végrehajtja legendás előzését Senna ellen. Az idén azonban a köszöntés elmaradt, mint ahogyan Piquet-ről sem szoktak már posztolni az F1-es közösségi oldalak.

Friss