2024. április 19. 14:14

KezdőlapF1Bűnösnek találták Nelson Piquet-t, ezt a büntetést kapta a Hamiltonra tett rasszista...

Bűnösnek találták Nelson Piquet-t, ezt a büntetést kapta a Hamiltonra tett rasszista megjegyzéseiért

-

Pénteken megszületett az elsőfokú ítélet Nelson Piquet ellen a háromszoros világbajnok korábban Lewis Hamiltonra tett rasszista megjegyzései miatt. 

Nagy felháborodást váltott ki a háromszoros világbajnok Nelson Piquet egyik korábbi interjúja, amelyben rasszista jelzővel illette Lewis Hamiltont. A 70 esztendős expilóta elnézést kért a kijelentéseiért, de ettől még bíróság elé kellett állnia a rasszista és homofóbiát szító megnyilvánulásáért, Brasilia 20. civil bírósága pedig első fokon 5 millió reálra büntette, ami átszámolva nagyjából 340 millió forintnak felel meg. Piquet fellebezhet a döntés ellen.

Felelnie kell a Hamiltont becsmérlő F1-es világbajnoknak? – súlyos következményekkel számolhat

A határozatban Pedro Matos de Arruda bíró kijelentette, hogy a kártalanítás összegét „abban az értelemben adják meg, hogy nemcsak a polgári felelősség jóvátételi funkcióját kell értékelni, hanem (és talán főleg) a büntető funkciót is, éppen azért, hogy társadalomként egy nap megszabadulhassunk az olyan káros cselekedetektől, mint a rasszizmus és a homofóbia.”

Amanda Souto Baliza, a Piquet-t beperelő, LMBTQ-társadalom jogaiért harcoló szervezetek egyikét képviselő ügyvéd kijelentette, hogy ez a döntés azért fontos, mert visszaszoríthatja az efféle intoleráns viselkedést a jövőben. „Az embereknek meg kell értenie, hogy a diszkriminációnak nincs helye a társadalmunkban, és továbbra is törekedni fogunk azok elszámoltathatóságára, akik ezt a szerencsétlen és kifogásolható magatartást tanúsítják.”

Embed from Getty Images

Piquet régen rendszeresen feltűnt az F1-es paddockban, de rasszista kijelentései után kitiltották onnan 

Marlon Reis ügyvéd pedig úgy vélte, Piquet kijelentése az összes brazil emberre nézve sértő volt. „Nelson Piquet nemcsak Lewis Hamiltont sértette meg, hanem az egész brazil nép lelkiismeretét, akik állandó harcot folytatnak az együttélés alapvető szabályainak megerősítéséért, azaz az egyenlőségért és azért, hogy ne különböztessék meg őket. Nagy bajnokként való láthatóságát a pozitív értékek előmozdítására kell használnia, nem pedig a megvetés és a gyűlölet keltésére. Példátlan akcióról van szó, amelyben bebizonyosodott, hogy egy személy ellen gyakorolt rasszizmus nemcsak egyéni természetű károkat tükröz, hanem az egész kollektíva lelkiismerete elleni támadást, amelyet súlyosbít az elítéltről alkotott kép.”

Piquet a rasszista botránya mellett tavaly ősszel azzal is a figyelem középpontjába került, hogy az előző brazil elnök, Jair Bolsonaro támogatójaként kijelentette: a választásokat Bolsonaróval szemben megnyerő Luiz Inácio Lula da Silvának a temetőben lenne a helye.


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss