2024. április 29. 03:22

KezdőlapF1Itt az FIA jelentése, kiderült, hogy a tavalyi év után idén is...

Itt az FIA jelentése, kiderült, hogy a tavalyi év után idén is lesz-e botrány

-

Az FIA bejelentette, hogy végzett a pénzügyi szabályzat betartásának vizsgálatával a tavalyi évre vonatkozóan. A közleményből kiderült, hogy mind a tíz F1-es csapat működését szabályosnak találták.

Bár már az idei F1-es szezonnak is a második felében vagyunk, a tavalyi év eddig abból a szempontból nem ért véget, hogy az FIA-nak fontos vizsgálatot kellett lefolytatnia. A szövetségnek ugyanis le kellett ellenőriznie, hogy a csapatok minden pontját betartották-e a 2021-ben bevezetett pénzügyi szabályzatnak, és ez a folyamat mostanra ért véget.

Az elmúlt hónapokban ment a találgatás, hogy ki szeghette meg az előírásokat, és melyik istálló léphette túl a 2022-ben 140 millió dollárban meghatározott költségplafont. Az Aston Martin kézenfekvő megoldásnak tűnt, hiszen az idei szezonra rengeteget léptek előre, de a Red Bull, a Mercedes és az Alpine neve is felmerült különböző sajtótermékekben.

Ismét szabályt szegett a Red Bull, vagy egy másik élcsapat kerül bajba?

Nos, mint kiderült, minden ilyen jellegű feltevés téves volt, ugyanis az FIA mind a tíz csapatnak megadta azt a tanúsítványt, amely azt igazolja, hogy minden szempontból szabályosan jártak el ezen a téren. Mindez azt jelenti, hogy szándékosan és véletlenül sem lépték át a limitet, vagyis az általuk benyújtott dokumentumok minden szempontból megfelelnek. Emellett adminisztrációs hibát sem követtek el.

Az FIA közleményében kiemeli, hogy alaposan kielemezték az istállók által benyújtott dokumentumokat. Továbbá a csapatok F1-en kívüli tevékenységeit is megvizsgálták, és ennek keretében többször is meglátogatták a létesítményeiket. Erre szükség is volt, hiszen idén felmerült a gyanú, hogy a nagycsapatok olyan módon próbálnak kibújni a költséghatár alól, hogy bizonyos tevékenységeket hivatalosan nem az F1 keretében végeznek, de valójában az ottani fejlesztések szempontjából nagyon is releváns. A szervezet azt is leszögezte, hogy minden érintett a jóhiszeműség és az együttműködés szellemében járt el.

Bajba kerülhetnek az F1-es csapatok az FIA intézkedése után

Mindez azt jelenti, hogy a sportág idén megúszott egy tavalyihoz hasonló botrányt, amikor kiderült, hogy a Red Bull 2021-ben átlépte a maximumot. A bikásokat 7 millió dollárra büntették, és 10 százalékkal csökkentették a szélcsatornás tesztelésre és a CFD-szimulációra fordítható idejüket. Rajtuk kívül az Aston Martin és a Williams is szabályt szegett, de ők csak az eljárásra vonatkozó előírást sértették meg.

Az FIA azzal zárta a jelentést, hogy a vizsgálatok eredményei alapján igyekeznek finomhangolni a rendszert mind a szabályok, mind azok betartatása terén, és ebbe jelentős pénzösszeget ruháztak be. Az előrelépés egyébként abból a szempontból mindenképpen látszik, hogy amíg tavaly októberben, idén bő egy hónappal korábban sikerült nyilvánosságra hozniuk az eredményeket. Emellett az sem elhanyagolható, hogy most a jelek szerint senki nem értelmezte félre a szabályokat, így ebből nincs vita.

Friss