back to top
2024. május 05. 20:40

KezdőlapF1A Red Bull megerősítette az érdeklődését, tényleg ő lehet Verstappen új csapattársa?

A Red Bull megerősítette az érdeklődését, tényleg ő lehet Verstappen új csapattársa?

-

Egyre inkább körvonalazódni látszik, hogy Sergio Pérez legkésőbb a következő szezon végén elhagyhatja a Red Bullt, és az is, hogy ki válthatja őt.

Az Olasz Nagydíjon Sergio Pérez először beszélt arról, hogy a 2024-es lehet az utolsó szezonja a Red Bullnál, Helmut Marko, a bikások tanácsadója pedig egyáltalán nem titkolta, hogy még mindig szívesen leigazolnák Lando Norrist a csapatukba. Eközben a McLaren brit pilótája nyíltan beismerte, hogy szívesen lenne Max Verstappen csapattársa, majd vitt egy kis csavart a kijelentésébe.

„Pérez nem következetes, nem mindig fókuszált, de 2024 végéig szerződése van, Lando Norrisnak pedig 2025 végéig. Sajnálatos, hogy ilyen sokáig, mert ő lenne az egyik jelölt [Pérez leváltására] – nyilatkozta Marko a Servus TV-nek. – Egyszer már megállapodtunk vele, hogy csatlakozik a Toro Rossóhoz, de aztán a menedzsere rájött, hogy a szerződésében van egy opció, hogy csatlakozzon a McLarenhez. A kora és a sebessége miatt nagyon jól illene a csapatunkba.”

Lando Norris, Max Verstappen, McLaren, Red Bull, Brit Nagydíj
Norris és Verstappen alighanem jól kijönne egymással csapattársként is  Fotó: Dan Mullan/Getty Images/Red Bull Content Pool

Norrist eddig kétszer próbálta megszerezni a Red Bull, hiszen a Marko által említett kísérletet követte még egy, de ekkor a McLaren versenyzője hosszabbított a wokingiakkal 2025 végéig. Papíron tehát nem tudná legkésőbb 2025-ben leváltani a mexikóit, ugyanakkor sok minden megtörténhet a Forma-1-ben. Ráadásul Norris is szívesen összemérné magát barátjával (Verstappennel köztudottan remek kapcsolatot ápolnak és a szabadidejüket is rendszeresen töltik együtt).

„Örömmel kijelenthetem, hogy Max valószínűleg az egyik legjobb pilóta az F1 történetében, és nagyszerű lenne egy ilyen versenyző mellett dolgozni. Ez egyértelműen olyasmi, amire nyitott lennék a jövőben, és megnézném, hogy miként tudok boldogulni ellene – jelentette ki a 23 esztendős versenyző az FIA monzai sajtótájékoztatóján, majd alighanem azért, hogy kicsit finomítson a szavain, hozzátette, hogy természetesen ezt a McLarennél tenné meg. – Nyitott lennék rá, már meg is hívtam a McLarenhez, úgyhogy ha alá akar írni, tárt karokkal fogadjuk.”

Most attól tekintsünk el, hogy Norris gyakorlatilag felajánlotta szegény Oscar Piastri helyét Verstappennek, és idézzük megint Markót, aki a Servus TV-nek még arról is beszélt, hogy Pérez nemcsak nem elég fókuszált, hanem már kissé öreg is.

„Sergio másfelől már elmúlt 30 éves (egészen pontosan 2024 januárjában lesz 34 – a szerk.), és érkezik a negyedik gyereke, szóval más fontos dolgok is vannak az életében. Meglátjuk, hogy mi történik ezután – mondta Marko, majd dicsérte is egy kicsit a mexikóit. – A Red Bull ülése egyrészt az egyik legkapósabb, azonban ott van az is, hogy Max Verstappen lesz az ellenfeled. Nagyon erős személyiségre és elképesztő mentális erőre van szükséged ehhez. Az utóbbi években az összes [Red Bull-]pilóta közül Pérez boldogult ezzel a legjobban és futamokat is nyert.”

A Mercedes világbajnoka kikotyogta az idei F1-es átigazolási piac bombahírét?

A dicséret ellenére nem nehéz észrevenni, hogy Pérez szekerének rúdja kifelé áll a Red Bulltól, pláne, ha hozzátesszük, hogy ezen a hétvégén első ízben említette meg ő maga is azt, hogy 2024 végén elhagyhatja az energiaitalos csapatot. „Azzal, amilyen szezonunk van, fontos az elkövetkező versenyekre az olyan környezet, amelyben azt érzem, hogy én is hozzá tudok tenni a sikerhez. És ha ez 2024-re (itt minden bizonnyal 2025-re gondolt – a szerk.) nincs meg, akkor más alternatívák után kell néznünk – nyilatkozta a spanyol DAZN csatornának. – De jelenleg arra koncentrálok, hogy itt legyek, több versenyt nyerjek és folytassam a bajnoki címek nyerését a Red Bull-lal. A következő év végéig szerződésem van, jövőre pedig előbb-utóbb le fogunk ülni beszélni.”

Norris és Verstappen párosa nemcsak életkor – Norris több mint 2 évvel fiatalabb a hollandnál –, hanem marketing szempontból is főnyeremény lenne a Red Bullnak, amelynek természetesen más alternatívái is vannak, hiszen az AlphaTaurinál ott van Cunoda Júki, a reaktivált Daniel Ricciardo és akár még Liam Lawson is, de jelen állás szerint Lando Norris minden szempontból jobb választás lenne bármelyiküknél.

Friss