2024. május 03. 09:44

KezdőlapF1A volt F1-es pilóta csalódott Hamiltonban és Wolffban

A volt F1-es pilóta csalódott Hamiltonban és Wolffban

-

Nem volt elragadtatva attól, ahogy Lewis Hamilton és Toto Wolff hozzáállt a Red Bull és Max Verstappen újabb történelmi sikeréhez.

Max Verstappen az Olasz Nagydíj megnyerésével megdöntötte Sebastian Vettel rekordját, és ő lett az első pilóta az F1 történetében, aki zsinórban 10 győzelmet szerzett. A Red Bull eközben zsinórban 15 sikernél tart, az idén pedig eddig mind a 14 futamon diadalmaskodott, ami természetesen szintén rekord, és jó úton jár afelé, hogy mind a 22 darab 2023-as versenyt megnyerje.

Ez olyan eredménysor, amit nem lehet nem elismerni, akár a bikásoknak szurkol valaki, akár nem. Lewis Hamilton és a Mercedes-istálló azonban valamiért nagyon igyekezett az utóbbi napokban kisebbíteni a rivális érdemeit. A hétszeres világbajnok például kifejtette, hogy Verstappennek soha nem voltak olyan erős csapattársai, mint neki, és Fernando Alonsótól kezdve Jenson Buttonon át Nico Rosbergig (de ide sorolta Valtteri Bottast és George Russellt is) mindegyikük jobb pilóta, mint akikkel Verstappennek valaha meg kellett küzdenie csapaton belül.

Wolff lesajnálóan nyilatkozott Verstappen rekordjáról: csak a Wikipédiára jó, amit senki nem olvas

Hamilton emellett azzal is próbálta elvenni Verstappen rekordjának jelentőségét, hogy Monzában kifejtette, ez „semmivel sem lenyűgözőbb, mint amikor Michael [Schumacher], amikor Sebastian [Vettel], vagy amikor Kimi [Räikkönen] vezetett, vagy amikor Fernando [Alonso] nyert. Ez ugyanolyan.”

De Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke sem maradt ki, és az Olasz Nagydíj után Verstappen rekordja kapcsán közölte, hogy „az csak a Wikipédiára jó, azt meg úgysem olvassa senki.”

Ez a hozzáállás Damon Hill mellett pedig még a Sky Sports-on szakkommentátorként dolgozó Martin Brundle-nak sem jött be. A 158 F1-es versenyen részt vevő expilóta ezt írta a Sky Sports-on megjelenő szokásos jegyzetében: „Ez volt az egyik legjobb monzai F1-es futam, nagyon élveztem. Azzal, hogy Max Verstappennek ez volt zsinórban a 10. győzelme, a Red Bull pedig eddig mind a 14 futamot megnyerte, ezt tényleg érdemes volt látni.”

Hill: Nem volt szép Wolfftól, ahogy Verstappen sikerén gúnyolódott

„Micsoda elismerés hiba nélkül fenntartani ezt a teljesítményszintet és megbízhatóságot olyan sok különböző pályán, változó időjárási körülmények között, félelmetes ellenfelekkel szemben. Gratulálok mindannyiójuknak. Ha egy teniszező, focista vagy rögbijátékos ennyire teljes és így dominál, jogosan tapsolnák meg őt világszerte a legmagasabb szinten, ahogyan ezt a párosítást is kellene. A sport lehet és törzsi és annak is kell lennie, de az biztos, hogy méltányolni kell ezt a szintű kiválóságot másokban.”

„Ezért voltam kicsit meglepve és ezért csalódtam amiatt, hogy Lewis Hamilton és Toto Wolff kisebbítette ezt az eredményt a hétvége során, mert ők méltán megkapták a nekik kijáró tiszteletet és megbecsülést a 2014 és 2020 közötti totális dominanciájuk alatt. Ugyanakkor Max és a Red Bull kétségtelenül reflektálni fog néhány múltbéli tettre és szóra, amelyek egyeseknél csökkentették a jelenlegi elismertségüket. De mindez várható, amikor olyan sok rendkívül versenyképes embert rakunk egy helyre.”

Friss