2023. szeptember 23. 07:27
KezdőlapF1Jean Todt rendszeresen Schumacher ellen fogadott, ez volt az oka

Jean Todt rendszeresen Schumacher ellen fogadott, ez volt az oka

-

Több emlékezetes sztorit is felelevenített a Michael Schumacherrel baráti viszonyt ápoló Roger Benoit veterán újságíró. Többek között azt is elmesélte, hogyan kezdett Jean Todt, a Ferrari egykori csapatfőnöke pilótája ellen fogadni, de azt is felidézte, hogyan szivarozott és társasjátékozott a Ferrari sztárjával, majd évek után miként békült ki vele.

Ezúttal nem ő írt bele, hanem vele készített interjút az újság, amelynél 1969 óta dolgozik. Az idén várhatóan 800. Forma-1-es futamáról tudósító Roger Benoit pedig számos érdekes történetet felelevenített a svájci Blick-ben, többnyire Michael Schumacherről. A 74 esztendős újságíró elmesélte példádul, hogy miként indult el az az őrület a paddockban, hogy Michael Schumacher helyezésére fogadtak.

Szívszorító szavak: barátja szerint nincs remény Michael Schumacher felépülésére

„Egykor arra fogadtunk, hogy Mika Häkkinen, a McLaren pilótája melyik körben fog kiesni. De aztán volt egy komoly balesete 1995-ben Adelaide-ben, ami után az F1 orvosa, Sid Watkins professzor légcsőmetszéssel mentette meg az életét. Ezután világos volt, hogy új bokszutcai fogadást kell találnunk, és így jött fel Schumi neve.”

„Az eredményére kellett fogadni. Kezdetben 10 német márka volt a tét, aztán 10 euró – ecsetelte, majd belement abba, hogy többek között kik fogadtak. – Bernie Ecclestone (az F1 egykori ügyvezető igazgatója), Flavio Briatore (a Benetton, majd később Renault-istálló csapatfőnöke) és sokan mások. Ecclestone mindig három vagy négy különböző fogadást tett, hogy növelje a nyerési esélyeit. Egyszer Argentínában nyert 3500 dollárt. Utána eljött a sajtóközpontba a pénzzel, leült elénk egy asztalhoz, és élvezettel leszámolta a pénzt az összegyűlt újságírók előtt. De Jean Todt-tal fogadni is különleges volt. A Ferrari csapatfőnökeként Schumi főnöke is volt, de mindig a második helyre tette őt.”

„Egyszer ezt úgy magyarázta nekem, hogy »Ha Schumi második lesz, keresek egy kis pénzt, ha nyer, akkor pedig egyébként is örülök.« De néhány év után odajött és azt mondta, többet nem fogadhat, mert az olasz sajtó kiszagolta, és olyan szalagcímeket hozott le, hogy »Todt mindig Schumi ellen fogad.«

Jean Todt, Michael Schumacher, Ferrari
Todt is beszállt a fogadósdiba, de aztán az olasz sajtó lebuktatta Fotó: Scuderia Ferrari

Benoit egyébként hamar jó viszonyba került a némettel annak bemutatkozását követően (Schumacher neki ajándékozta az 1992-es Belga Nagydíjon, azaz az első F1-es győzelmekor viselt overálját), és éveken át együtt is szivaroztak a futamok után.

„Az hagyomány volt. A versenyek után a Forma-1 akkori vendéglátósa, Karl-Heinz Zimmermann, Schumacher és én leültünk Bernie [Ecclestone] motorhome-jában, és elszívtunk egy szivart és megittunk egy sört. Utána általában felmásztunk a tetőre és elsütöttünk egy ágyút, de egyszer jöttek a rendőrök és sajnos megtiltották.”

De nemcsak a szivar volt a közös időtöltésük, hanem a Backgammon is. „Rendszeresen játszottunk egymással Hockenheimben a kertben vagy a motorhome-ban. Ezt általában csak a szórakozásért tettük, 10 német márkában vagy hasonló összegben fogadtunk” – mesélte a veterán újságíró, kérdésre hozzátéve, hogy Schumacher „mondjuk úgy, hogy nem volt olyan jó játékos, mint amilyen autóversenyző.”

A kapcsolatuk azonban egyszer csak megromlott, és évekig nem beszéltek egymással. „Nem emlékszem [hogy miért], talán azért, mert mindketten makacsok tudunk lenni. Voltak dolgok, amik nem tetszettek, és megírtam ezeket (például azt, hogy Schumacher csak hatszoros világbajnok a szemében, mert az 1994-es címét el kellene venni tőle – a szerk.). A 2010-es visszatérésével kapcsolatban is kritikus voltam, az eredmények pedig bizonyítják, hogy igazam volt, hiszen három év alatt csak egyszer végzett dobogón, aztán lecserélték Lewis Hamiltonra. Szomorú és tragikus befejezés volt ez egy ekkora szupersztárnak.”

Michael Schumacher, Mercedes, Sebastian Vettel, Red Bull, Abu-dzabi Nagydíj, 2012
Hibának tartotta, hogy Schumacher visszajött összemérni magát a nála sokkal fiatalabb sztárokkal / Fotó: Getty Images / Red Bull Content Pool

De végül kibékültek.

„2011-ben, Szuzukában történt. A bokszok mögötti nagy paddock mellett volt egy egy kis út, ha a pilóták gyorsan és észrevétlenül akartak haladni, akkor arra mentek. Az én székem mindig ott volt a Saubernél, ott szivaroztam. Egyszer csak megláttam, hogy Mr. Schumacher közelít. Egyre közelebb és közelebb jött, aztán elfutott mellettem. De két méter után megállt, visszajött, megveregette a kezével a térdem és azt mondta, »Felejtsünk el mindent, ami egykor volt és kezdjük újra!«”

Benoit erre úgy reagált, hogy „először még egyet beleszívtam a szivaromba, aztán azt mondta, hogy »Oké«. Azután ismét beszéltünk.”

Friss