back to top
2024. május 17. 11:04

KezdőlapF1Szívszorító szavak: barátja szerint nincs remény Michael Schumacher felépülésére

Szívszorító szavak: barátja szerint nincs remény Michael Schumacher felépülésére

-

Az 1960-as évek óta a Forma-1-ről tudósító, Michael Schumacher teljes pályafutását testközelből figyelő, közben a német pilótával baráti viszonyba kerülő veterán újságíró sokat sejtető választ adott, amikor a 2013-ban síbalesetet szenvedett legenda állapotáról kérdezték.

A 74 éves Roger Benoit évtizedek óta tudósít (az idei Olasz Nagydíj volt a 795. versenye) a Forma-1-es futamokról a svájci Blicknek, ez idő alatt pedig számos pilótával és csapatfőnökkel került szoros munkakapcsolata, és akár még barátságba is. Nem volt ez alól kivétel a hétszeres világbajnok Michael Schumacher sem, akiről Benoit már sportautós évei alatt hallott, de egészen 1991-es bemutatkozásáig nem keltette fel az érdeklődését.

Miután Schumacher azonnal megvetette a lábát a száguldó cirkuszban, Benoit hamar jó viszonyt alakított ki vele, és 1992-ben megkapta ajándékba azt az overált, amelyben a német pilóta Spában az első győzelmét szerezte. „Sajnos már nincs meg, mert egyszer kölcsönadtam egy kiállításra egy „barátnak”, majd közölték, hogy az overált ellopták” – nyilatkozta a Blick-nek, amelybe ezúttal nem ő készített interjút, hanem vele beszélgettek.

Az évek során számos közös élményben volt részük a pályán kívül (például rendszeresen együtt szivaroztak Bernie Ecclestone motorhome-jában), de később éveken át nem beszéltek egymással, Benoit szerint azért, mert „mindketten makacs személyiségek”, míg végül 2011-ben, Schumacher második mercedeses évében kibékültek.

Egykori főnöke Michael Schumacherről érdeklődött, meghatódott fia gesztusán

Mivel a szűr baráti körben azért nincs benne, a német pilóta 2013-as síbalesete óta Benoit sem látogathatta meg Schumachert, de azt elég nagy bizonyossággal feltételezhetjük, hogy az átlagembernél többet tud a hétszeres világbajnok állapotáról, hiszen miként azt Michael Schmidt, az Auto Motor und Sport veterán újságírója egy Reddit kérdezz-felelek során tavaly elmondta: „Jól ismertem Michaelt és Corinnát (Schumacher felesége – a szerk.) is ismerem. [Mi, újságírók] viszonylag jól tudjuk, hogy [Schumacher] hogy van, de megegyeztünk, hogy nem írunk vagy beszélünk róla. Tartozunk ennyivel Michaelnek, én pedig jól megvagyok szenzációhajhász történetek nélkül.”

Mivel kapcsolatai révén Benoit az egyik legjobban informált újságíró a Forma-1-ben, ráadásul azon újságírók közé tartozott, akik közelről ismerték és – amennyire lehet – közel álltak a némethez, róla is feltételezhetjük, hogy sokkal többet tud, mint amennyit mond. Ezért is szívszorító, amit a vele készített interjúban felelt arra a kérdésre, hogy „Tudja, hogy van Michael Schumacher a borzasztó 2013-as síbalesete óta?”

„Nem. Erre a kérdésre egyetlen válasz létezik, és azt a fia, Mick adta meg az egyik ritka 2022-es interjúban (a Netflix Schumacher című dokumentumfilmjében – a szerk.), amelyben azt mondta: »Bármit megadnék, hogy beszélhessek az apámmal.« Ez a mondat mindent elmond arról, hogy milyen állapotban van az apja több mint 3500 napja. Nincs remény” – felelte.

Friss