2024. május 04. 19:41

KezdőlapF1„Amikor Vettel visszatér, újra topcsapatban akar majd vezetni és győzelmekért harcolni"

„Amikor Vettel visszatér, újra topcsapatban akar majd vezetni és győzelmekért harcolni”

-

Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója szerint nem biztos, hogy Sebastian Vettel végzett a versenyzéssel, de azt kizárta, hogy a bikások valamelyik csapatában térhet vissza.

Maga Sebastian Vettel is többször utalt rá, hogy bár tavalyi visszavonulására végleges döntésként tekint, és nem tervezi, hogy újra versenyezni fog a Forma-1-ben, teljesen nem zárhatja ki azt, hogy egy idő után rájön, hogy nagyon hiányzik neki az F1, és vissza akar majd térni. Lewis Hamilton például barátja búcsújánál állította, hogy látjuk még a négyszeres világbajnokot a mezőnyben, és most Vettel barátja és egykori mentora, Helmut Marko sem zárta ki ezt.

Árulkodó szavak – Vettel visszavonulása nem lesz végleges?

„Szerintem Sebastian jelenleg úgy érzi, hogy nincs kimondott feladata, és nem tudja pontosan, hogy mit kellene csinálnia. Valahol döntést kell hoznia, és szerintem még nincs vége a versenyzői karrierjének” – nyilatkozta az osztrák tanácsadó a Servus TV-nek, de azt kizárta, hogy Vettel a Red Bull színeiben jöhet vissza, és mondjuk Sergio Pérezt váltva Max Verstappen csapattársa lehet.

„Őszintén mondom, hogy nem tenném ki ennek – utalt arra, hogy nagy valószínűséggel kikapna a hollandtól, majd azt is elvetette, hogy az AlphaTaurinál lenne helye. – Már van egy tapasztalt pilótánk Daniel Ricciardo személyében, és amikor Sebastian visszajön, szerintem csak topcsapatban akar versenyezni és ismét győzelmekért harcolni.”

Vettel teljesen nem szakított az F1-gyel a visszavonulása óta, hiszen ott volt az idei Monacói Nagydíjon, majd Daniel Ricciardo silverstone-i gumitesztjén is, emellett pedig Goodwoodban bemutatózott az egyaránt a saját tulajdonában levő 1992-es Williamsszel és 1993-as McLarennel. Legutóbbi pedig a hírhedt Nordschleifén tűnt fel és vezette 2011-es világbajnok autóját, a Red Bull RB7-et.

„Jó érzés volt, kis időutazás és nosztalgia, mert sok emlék ismét előjött – nyilatkozta a Der Westennek. – Számomra ez, egoistán szólva, nagyszerű lehetőség és tapasztalat, hogy autóba üljek és érezzem azt. Ez ötvözi azokat a dolgokat, amiket élvezek. Egyfelől minden kicsit nosztalgikus, másfelől ott van a lehetősége, hogy az egészet felelősségteljesebbé tegyük az e-üzemanyagokkal és a „Race without Trace-szel”.”

Utóbbi Vettel saját kezdeményezése, amely a szintetikus üzemanyagokat helyezi előtérbe, mint olyan alternatívát, amellyel a belső égésű motorok a jövőben is megmaradhatnak, és környezetbarát módon lehet élvezni azokat.

Felbőgött a V12-es Ferrari; Vettel világbajnok autóját vezette a legendás pályán (videók, képek)

Vettel kifejtette, hogy fontosnak tartja megmutatni, hogy „mindenki szórakozhat”, miközben úgy véli, hogy az e-üzemanyagok nem jelentenek általános megoldást mindenre, de ez az első lépés abba az irányba, hogy „mi, motorsport-közösségként gondolkozhatunk ezen, és ha annyira érdekel a sportunk, akkor tennünk kell azért, hogy fennmaradjon.”

A négyszeres világbajnok elárulta, hogy ellátogat az idei Japán Nagydíjra, mert „Terveztünk valami nagyobbat Japánra.” Ennél részletesebben azonban nem akarta elmondani, hogy mi az, csak annyit árult el, hogy nagyon izgatott, és a Forma-1-es futam részeként történik majd ez a dolog, aminek kicsengése a klímaváltozás elleni harc és a figyelemfelhívás lesz.

Amennyiben Vettel akár jövőre, akár azután a visszatérés mellett dönt, és lesz is olyan csapat, amelyik igényt tart rá, Niki Lauda és Michael Schumacher után ő lesz a harmadik világbajnok, aki úgy jött vissza, hogy előzőleg visszavonulás miatt szállt ki a sportágból.

Friss