2024. április 29. 05:08

KezdőlapF1Hiába a tulajdonos fia, Alonso csapattársát le kell váltani, ha nem javul?

Hiába a tulajdonos fia, Alonso csapattársát le kell váltani, ha nem javul?

-

Nico Rosberg szerint az Aston Martinnak előbb-utóbb le kell váltania Lance Strollt, ha a kanadai pilóta nem javul. 2016 világbajnoka úgy véli, ez nemcsak a csapat, hanem Fernando Alonso érdeke is.

Az Aston Martin nem titkolt célja, hogy hosszú távon a világbajnoki címért harcoljon, és persze meg is szerezze a végső győzelmet. Ebbe az irányba mutat a csapat idén átadott új gyára, valamint az is, hogy 2026-tól a Honda lesz a motorszállítójuk, így az új korszakban már gyári támogatású istállóként funkcionálhatnak, ami kulcsfontosságú a tartós sikerhez.

Egyre több összetevő megvan tehát ahhoz, hogy az Aston Martin végleg nagycsapattá váljon. Egyvalami, pontosabban egyvalaki viszont nem illik a képbe: Lance Stroll. A 24 éves pilóta a szezon elejét leszámítva szinte mindig jelentősen elmarad csapattársától, Fernando Alonsótól, legyen szó időmérőről vagy futamról. A kétszeres F1-es világbajnok 170 ponttal a harmadik a bajnoki tabellán, míg a kanadai versenyző ennek alig több mint a negyedét gyűjtötte be, és 47 egységgel csupán a kilencedik az összetettben. Ráadásul a szezon végéig Oscar Piastri és a két Alpine is veszélyt jelenthet rá.

Egyelőre úgy tűnik, hogy Strollnak biztos a helye a Forma–1-ben, hacsak ő maga nem akarja abbahagyni, amiről nemrég felröppent egy pletyka. Ennek elsődleges oka, hogy édesapja, Lawrence Stroll, a csapatot birtokló konzorcium többségi tulajdonosa, így nehezen látni azt a forgatókönyvet, hogy elküldi a saját fiát. Márpedig Nico Rosberg szerint előbb-utóbb erre lesz szükség, amennyiben a háromszoros dobogós nem javul.

Sportágat váltana az F1 ezüstkanállal a szájában született pilótája?

[A folyamatos pontszerzés] alapvető fontosságú – jelentette ki a Williams és a Mercedes egykori versenyzője a Sky Sports F1-es podcastjában. – Nem igazán tudom, mi történt Lance Stroll-lal, mert ő elég jó pilóta, és a szezon elején megmutatta, hogyan tud Fernando közelében maradni. Amikor Fernando harmadik volt, Lance ötödik vagy hatodik. Szóval nem nagyon tudom, mi történt vele. Most tényleg nehéz időszakot él át, és úgy gondolom, hogy az Aston hosszú távon nem engedheti meg magának, hogy olyan versenyzője legyen, aki ennyire lemarad [a csapattársától].”

2016 F1-es világbajnoka arra is rámutatott, hogy nem pusztán a közvetlen eredmények miatt kell két jó versenyző ahhoz, hogy egy csapat hatékonyan működjön. Ez esetben ugyanis két olyan pilóta áll az istálló rendelkezésére, akiknek az adatait releváns módon össze lehet hasonlítani. Sőt, Rosberg arra is rámutatott, hogy ez Alonsónak is jót tenne, aki jelenleg semmilyen szinten nincs megszorongatva csapaton belül.

„Lance visszatér arra [a szintre], ahol lehet és ahol lennie kellene, vagy el kell gondolkodniuk azon, hogy változtassanak a dolgokon a második számú pilótát illetően – folytatta. – Fernandónak arra van szüksége, hogy hajszolják. Sokkal jobb a beállítással kapcsolatos munka, ha két versenyző is ott van, teljesen más a dinamikája, szóval nagyon fontos, hogy két gyors pilóta legyen.”

Friss