back to top
2024. május 16. 00:31

KezdőlapF1Hamilton beleszállt Markóba: teljességgel elfogadhatatlan, nem lehet elintézni egy bocsánatkéréssel

Hamilton beleszállt Markóba: teljességgel elfogadhatatlan, nem lehet elintézni egy bocsánatkéréssel

-

Lewis Hamilton élesen bírálta a saját pilótájára diszkriminatív megjegyzéseket tevő Helmut Markót, az érintett Sergio Pérez azonban állítja, a Red Bull tanácsadója nem úgy értette, amit mondott, és szerinte, valamint Max Verstappen szerint is tovább kell lépni a bocsánatkérés után.

A Szingapúri Nagydíj csütörtöki sajtónapján is téma volt Helmut Marko, a Red Bull tanácsadójának korábbi diszkriminatív megjegyzése. A 80 esztendős osztrák a Servus TV-nek Sergio Pérez formaingadozásai kapcsán azt találta mondani, hogy „ő dél-amerikai, és egyszerűen csak nem annyira fókuszált fejben, mint Max [Verstappen] vagy Sebastian [Vettel].”

Amellett, hogy emberek millióira tett általánosító megjegyzést – most hunyjunk szemet afölött, hogy Mexikó nem Dél-Amerikában van –, Markónak később az oe24.at-nek még sikerült kicsit rontania a helyzeten, amikor magyarázkodva kijelentette: ő csak úgy értette hogy „egy mexikóinak más a mentalitása, mint egy németnek vagy egy hollandnak, ám ki tudja, talán ő is kézben tartja a dolgokat.”

A Red Bull tanácsadója átlépett egy határt pilótája becsmérlésében, elnézést kellett kérnie

Végül főnökei alighanem jelezték neki, hogy itt az ideje bocsánatot kérni, amit ő közlemény formájában, illetve személyesen is megtett. Utóbbit Sergio Pérez árulta el már Szingapúrban, hozzátéve, hogy részéről ezzel az ügy le is van zárva.

„Privát beszélgetést folytattam vele, bocsánatot kért, és számomra ez volt a legfontosabb. És igen, tulajdonképpen továbblépünk. Személyes kapcsolatban állok vele, és szerintem mindig támadhatnak ilyen érzéseid, amikor ilyesmit látsz. Sokat segít, hogy ismered a másikat, mert tudom, hogy nem úgy értette. Elfogadom a bocsánatkérését, mert ismerem Helmutot a személyes kapcsolatunk révén, és tudom, hogy nem úgy értette” – idézi Pérezt az Autosport.

A mexikói pilótát ezután arról kérdezték, hogy sértőnek találta-e a megjegyzéseket, mire ismét nyomatékosította, hogy nem. „Egyáltalán nem [sértett meg]. Ismerve Helmutot, mint mondtam, személyes kapcsolatom van vele, tudom, hogy nem úgy értette. Egyáltalán nem sértődtem meg. Mondjuk úgy, hogy ha ezek a megjegyzések más perspektívából érkeztek volna, másként fogadtam volna. De számomra ez csak egyszerűen ilyen, és nem vettem magamra.”

Sergio Pérez, Helmut Marko, Red Bull, Osztrák Nagydíj, 2022
Pérez igyekezett elbagatellizálni a dolgot / Fotó: Clive Rose/Getty Images/Red Bull Content Pool

„Bármit mondok a sajtónak, vagy ő bármit mond, az más a beszélgetéseinkhez képest – folytatta Pérez. – Jó a kapcsolatunk, és tudom, hogy ennek semmi köze ehhez. Mint mondtam, Helmut bocsánatot kért, mindannyian követünk el hibákat. Nekem az a legfontosabb, hogy elfogadom a bocsánatkérését. Ami utána, a médiában vagy nyilvánosan történik, afelett nincs hatalmam. Számomra a legfontosabb a személyes kapcsolat. Mindig fogunk beszélgetni a pályán és azon kívül is, nagyjából minden hétvégén találkozunk. Ő meg fogja mondani neked, hogy mit gondol. Amit igazán értékelhetünk Helmutban, hogy nagyon egyenes a sajtóval és a világgal általában véve, és a pilótákkal is. Ő egyszerűen ilyen.”

A Sky News megkérdezte a történtekről Max Verstappent, Pérez csapattársát is. „Nem hiszem, hogy én vagyok a megfelelő személy ahhoz, hogy kioktassam Helmutot – kezdte a címvédő. – Szerintem hamar rájött, hogy mit mondott és bocsánatot kért érte. Számomra ezzel vége a történetnek. Amikor az emberek rájönnek, hogy hibáztak és kijavítják azt, akkor továbblépünk, és mi csapatként pontosan ezt tesszük.”

Hamilton szerint nem elég a bocsánatkérés

Nem meglepő módon teljesen máshogy reagált a történtekre a társadalmi problémákkal kapcsolatban rendre felszólaló Lewis Hamilton, aki úgy véli, Marko kommentje leginkább arra világított rá, hogy még közel sem tartanak ott sportágként, ahol tartaniuk kellene.

„Teljességgel elfogadhatatlan, amit mondott, és miközben azt mondjuk, hogy a sportban nincs helye bármiféle diszkriminációnak, és nem lenne szabad helye legyen, ilyen vezetők és emberek vannak az övéhez hasonló pozícióban, és ilyen megjegyzéseket tesznek, az nem tesz jót nekünk a jövőre nézve – mondta a Sky Sports-nak. – Ez elsősorban kiemeli, hogy mennyi munka vár még ránk. Rengeteg ember van a háttérben, akik igazán próbálnak harcolni az ilyen dolgok ellen, de nehéz manőverezni úgy, ha olyan emberek vannak a ranglétra tetején, akiknek ilyen a gondolkodásmódja, amivel megakadályoznak minket a fejlődésben” – ecsetelte Hamilton, majd hozzátette: „őszintén szólva nem vagyok meglepődve.”

A Hamiltont kérdező Ted Kravitz ekkor felvetette, hogy a Red Bull csöndben maradt az ügyben (miközben például korábbi juniorjukat, Jüri Vips-et szó szerint kitörölték a múltjukból egy szerencsétlen, rasszista szóhasználat miatt), mire a hétszeres világbajnok hangsúlyozta, hogy ilyen esetekben kevés az, ha valaki bocsánatot kér.

A Red Bull még a létezését is törölte, de ő visszatér az autóversenyzés világába

„Ezt Checótól kellene megkérdezni, de ez nem olyasmi, amit el lehet intézni egy bocsánatkéréssel, és minden rendben van. Ennél többet kell tenni. Amikor egyes személyek a háttérstábban ilyen megjegyzéseket tesznek, akkor általában eltávolítják őket, vagy legalább közlik, hogy nem támogatják az ilyesmit. Érdekes, hogy ebben az esetben eddig ezt nem tették meg, de ez nem az én csapatom, és mi nem így működünk csapatként. Ez megmutatja, mennyire fontos, hogy folytassuk a munkát, amit próbálok végezni a csapatommal és a sporttal. Továbbra is rengeteg a teendőnk, hogy biztosítsuk, hogy ez egy befogadóbb környezet legyen.”

Friss