back to top
2024. május 19. 09:25

KezdőlapF1A Red Bull tanácsadója átlépett egy határt pilótája becsmérlésében, elnézést kellett kérnie

A Red Bull tanácsadója átlépett egy határt pilótája becsmérlésében, elnézést kellett kérnie

-

Helmut Marko ismét kritizálta Sergio Pérez teljesítményét, ám ezúttal mindezt diszkriminatív és egyébként tényszerűen nem igaz állítással tette. A Red Bull tanácsadója előbb próbálta tompítani megjegyzésének élét, ám később elnézést kellett kérnie.

Ha Helmut Marko valamilyen tulajdonságáról ismert, akkor az mindenképpen a kíméletlen őszinteség. Mindez a zárt ajtók mögött még hasznos is lehet, ám a nyilvánosságban sokszor sodorta saját magát és csapatát kellemetlen helyzetbe. A Red Bull tanácsadója ezúttal is meggondolatlanul szólalt meg, és később kénytelen volt elnézést kérni.

A téma Sergio Pérez volt, akinek idei teljesítménye sokszor hagy maga után kívánnivalót, hiszen nem elég, hogy Max Verstappentől szinte mindig nagyon elmarad, sokszor még a második vagy a harmadik helyet sem szerzi meg. Az osztrák szakember rendszeresen előveszi a 33 éves versenyzőt, és ezt most is megtette. Ezúttal azonban túlságosan messzire ment.

Tudjuk, hogy vannak gondjai az időmérőn – nyilatkozta a Red Bull által működtetett Servus TV-nek. – Vannak formaingadozásai. Ő dél-amerikai. Fejben nem olyan koncentrált, mint Max vagy Sebastian [Vettel].” Nos, ami a tényeket illeti, Pérez mexikói, vagyis semmiképpen sem köthető Dél-Amerikához. Mexikó hivatalosan az észak-amerikai kontinenshez tartozik, de valójában inkább Közép-Amerikához szokták sorolni. Marko alighanem a „latin-amerikai” megnevezésre gondolt.

A Red Bull megerősítette az érdeklődését, tényleg ő lehet Verstappen új csapattársa?

A tárgyi tévedés azonban csak a kisebbik gond. A 80 esztendős szakembernek ugyanis mindezt úgy sikerült tálalnia, hogy nemhogy egy nemzetet, de egy egész térséget azonosított egy bizonyos tulajdonsággal. Miután a reakciókból érezte (vagy tudatosították benne), hogy ez a megszólalása igencsak félrement, próbálta tompítani az elhangzottak élét. „Nem úgy értettem – reagált az OE24 megkeresésére. – Úgy értettem, hogy egy mexikóinak más a mentalitása, mint egy németnek vagy egy hollandnak. Ám ki tudja, talán ő is kézben tartja a dolgokat.”

Nos, ez a megjegyzés továbbra is általánosítás, és a közösségi média népe ki is fejezte felháborodását. Egyesek azt követelték a Red Bulltól, hogy Marko kijelentésével kapcsolatban is adjon ki közleményt, ahogyan tették azt másfél éve, amikor juniorversenyzőjük, Jüri Vips rasszista szóhasználattal élt. Rasszizmusról itt nincs szó, de diszkriminációról nyilvánvalóan, így Marko sem kerülhette el a bocsánatkérést.

Ami a Sergio Pérezzel kapcsolatos, a Servus TV ’Sport und Talk’ című műsorában elhangzott megjegyzésemet illeti: szeretnék bocsánatot kérni a sértő megszólalásomért – adott ki egy közleményt az osztrák televíziós csatornán keresztül. – Szeretném teljesen világossá tenni, hogy nem hiszek benne, hogy általánosíthatunk bármely országból, bármely rasszból, bármely etnikumból származó emberekből. Arra próbáltam rámutatni, hogy Checo teljesítménye ingadozott idén, de ezt helytelen volt kulturális örökségnek tulajdonítani.”

Friss