2024. május 03. 17:58

KezdőlapF1Szingapúrban kaphat léket a Red Bull tökéletes szezonja?

Szingapúrban kaphat léket a Red Bull tökéletes szezonja?

-

Szemmel látható volt a frusztráltság Max Verstappenen a Szingapúri Nagydíj második szabadedzésén, az eredményekre pillantva pedig egyből megértjük, hogy miért.

Két szabadedzésen is túl van már a Forma-1-es mezőny az idei évad 15. állomásán, Szingapúrban, de valójában csak egy mérvadó tréninget rendeztek, hiszen az ilyenkor szokott módon az első gyakorlás még nappal zajlott. Ezért aztán ezen leginkább az új fejlesztéseket próbálgatták a csapatok – a legtöbb újítást, szám szerint kilencet a McLaren és az AlphaTauri hozta –, illetve igyekeztek elkerülni a pályára tévedő gyíkokat. Fernando Alonsónak sajnos nem sikerült és áthajtott az egyiken.

Ami az eredményeket illeti, Charles Leclerc zárt az élen 1:33.350-nel, 0,078 másodperccel Carlos Sainz és 0,126 másodperccel Max Verstappen előtt. A különbség azonban csalóka, Verstappen ugyanis nagyon nem volt megelégedve az RB19-essel, a második, immár villanyfényes szabadedzésen pedig kiderült, hogy a Red Bull tényleg elég nagy slamasztikában lehet.

A holland ugyanis sem az edzés kezdeti szakaszában, sem a lágy gumikon teljesített időmérő-szimulációs körök során nem tudta hozni az élmezőny tempóját, és mindkét Ferrari, mindkét Mercedes, valamint Fernando Alonso és Sergio Pérez is megelőzte, jóllehet a mexikói csak azért, mert csapattársával ellentétben kint maradt egy második lágy gumis gyorskörre. A címvédőt eléggé frusztrálta, hogy nem tud mit kezdeni az autójával: még a közepes gumin nagy gázt adva farolt ki az egyik lassú kanyarból, miután többször is elindult a Red Bull hátulja, majd az időmérős köre után dühösen a levegőbe csapott, miután látta, hogy messze elmaradt a Ferrariktól.

Verstappen ráadásul úgy végzett a 8. pozícióban, hogy 0,732 másodpercet kapott az élen záró Carlos Sainztól, aki csupán 0,018 másodperccel előzte meg Charles Leclerc. A 3. helyen George Russell, a 4.-en Fernando Alonso zárt úgy, hogy mindketten javítottak egy második lágy gumis gyorskörön. Az 5. Lewis Hamilton, a 6. Lando Norris lett, majd jött a két Red Bull. A top 10-be még Kevin Magnussen és Valtteri Bottas fért be.

Amennyiben a Red Bull nem tudja összekapni magát szombatra, hatalmas esély kínálkozhat a riválisok előtt arra, hogy az idén először legyőzzék az energiaitalos csapatot, és megakadályozzák őket abban, hogy az összes 2023-as futamot megnyerjék.

A Szingapúri Nagydíj második szabadedzésének végeredménye:

Friss